Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

У Порошенка придумали, як відбирати голоси у конкурентів

Напередодні місцевих виборів почали діяти партії, які, як прогнозують, можуть стати конкурентами політичних сил, опозиційних до Адміністрації Президента Петра Порошенка. Є підстави говорити, що АП надає цим партіям негласну підтримку, яка підвищує їхню політичну привабливість. Про це пише "Апостроф".

Зокрема, у статті "Апострофа" сказано: «Експерти кажуть про принаймні дві політичні сили, що користуються заступництвом АП - про партію "Наш край", куди увійшли деякі відомі представники колишньої Партії регіонів, і про партію "Народний контроль". Політологи називають такі проекти "спойлерскими", створеними для того, щоб відбирати голоси у політичних опонентів. Це досить стара передвиборна технологія, яка не гарантує "спойлерам" політичного майбутнього.

Проекти Банкової

Партія "Наш край" (НК) внесла зміни до державного реєстру, що стосуються свого керівництва. Тепер народний депутат Антон Кіссе ("Відродження"), що раніше одноосібно очолював цю політичну силу, розділив керівні функції з чотирма співголовами - народним депутатом Олександром Фельдманом (позафракційний), народним депутатом VII скликання Сергієм Кальцевим, мером Миколаєва Юрієм Гранатуровим, а також колишнім першим заступником голови Київської міської державної адміністрації Олександром Мазурчаком, який став главою центрального виконкому НК.

Кіссе розповів "Апострофу", що хотів би залучити в НК сильних лідерів, зокрема, з числа місцевих керівників. "Я хотів максимально розвинути партію на національному рівні, але не зміг би це зробити самостійно. А щоб зацікавити серйозних політиків, мені потрібно було поділитися владою", - пояснив Кіссе.

За його словами, пан Мазурчак прийняв на себе роль координатора роботи НК (по суті, він очолив передвиборчий штаб партії), а решта лідерів, включаючи самого Кіссе, працюють над просуванням політсили в регіонах, закріпленими за ними. У Кіссе це Одеська область, де, до речі, є мажоритарний округ, за яким він пройшов у Раду.

У свою чергу, Олександр Мазурчак повідомив "Апострофу", що в партію готові влитися "дуже багато діючих і колишніх мерів, а також депутатів рад усіх рівнів". За його словами, НК готується висунути, крім кандидатів у депутати місцевих рад, більше як 120 кандидатів на пост мерів у різних областях України, в тому числі Донецької та Луганської. "У нас точно не буде кандидата в Києві. І поки залишаються питання щодо висунення людей у ​​Харкові, Дніпропетровську та Запоріжжі", - повідомив він "Апострофу".

Цю інформацію підтверджують новини з регіонів. Так, миколаївські ЗМІ повідомили, що голова Миколаївської обласної ради Володимир Луста очолить обласну організацію НК. Екс-мер Херсона та народний депутат VII скликання Володимир Сальдо, який входив у фракцію Партії регіонів, заявив, що піде на місцеві вибори від НК. Про бажання приєднатися до "Нашого краю" оголосили також 10 мерів міст Київської області.

Президент Асоціації народних депутатів України Олександр Барабаш пояснює наплив нинішніх і колишніх місцевих керівників в "Наш край" бажанням реалізувати свої виборчі плани. "У цієї партії нема об'єднуючої ідеології. Успіх" Нашого краю "на майбутніх виборах буде залежати не від рейтингу, а від особистої популярності людей, які підуть на вибори в кожному конкретному регіоні", - сказав Барабаш "Апострофу". Він не вірить у перспективи НК, вважаючи партію "разовим політичним проектом".

А ось політолог Костянтин Бондаренко каже, що інтерес до "Нашому краю" у регіонах викликаний її фактичної орієнтацією на Адміністрацію Президента. Це, як каже експерт, вагомий аргумент для тих, хто хоче утриматися при владі в регіонах або повернути її. "Серед нових членів "Нашого краю" вистачає колишніх регіоналів. Вони підпадають під люстрацію, але замість цього їм уготовано чистилище у вигляді зазначеної партії, яку веде АП", - сказав Бондаренко "Апострофу".

При цьому він вважає, що ставка на мерів виправдана: "Кожна політична партія нині хоче залучити в свої ряди максимум мерів, бо це реально потужний ресурс".

Політолог Олексій Голобуцький поділяє думку, що нові члени НК зацікавлені в тому, щоб діяти у фарватері політики АП: "Більшість з них хотіли б бути кандидатами від "Блоку Петра Порошенка" (БПП) на цих виборах. Просто вони не можуть бути в опозиції апріорі. Правда, влада не хоче мати з ними справу - у всякому разі, публічно. І тоді вони знайшли спосіб, як викрутитися, увійшовши в "Наш край".

Рішення залежить від ситуації

Джерело "Апострофа", близьке до керівництва "Опозиційного блоку" (ОБ), говорить, що рішення про протекцію з боку Адміністрації Президента для "Нашого краю" було прийнято в так званій ситуативній кімнаті, інакше кажучи, в групі аналітиків і політтехнологів з команди Президента.

Треба сказати, що Антон Кіссе не заперечує факту переговорів з АП з приводу підтримки, однак, стверджує, що вони закінчилися нічим. "На сьогодні Банкова нас ніяк не підтримує", - запевнив Кіссе "Апостроф". Він додав, що раніше вів переговори про альянс НК з тим же "Опозиційним блоком", а також партією "Відродження". "Мені пропонували йти єдиним фронтом з" Відродження ". Однак там захотіли злиття" Нашого краю "з ними. Я пропонував зробити навпаки", - говорить Кіссе.

Тим часом, інформоване джерело в АП підтверджує прихильне ставлення команди Президента до "Нашого краю". За його словами, партія розраховує на виборців, які не підтримують політику Порошенко і можуть проголосувати, в першу чергу, за "Опозиційний блок". Однак він вважає, що шанси НК зменшаться, якщо її представники будуть обходитися без критики на адресу Порошенко. "Ідея такої партії висіла в повітрі. Але тут головне - реалізація. Якщо вони не почнуть критикувати Порошенко, то програють", - спрогнозував джерело.

Народний депутат Микола Скорик ("Опозиційний блок"), що очолює Одеську обласну організацію ОБ, підтверджує, що "Наш край" повинен відтягнути голоси в "Опозиційного блоку" в електорально привабливих для того регіонах. "Це клон БПП, який буде під виглядом регіональної патріотизму відривати голоси у "Опоблока". Банкова доручила курирувати цю партію місцевим обладміністраціям", - стверджує Скорик. Він припустив, що АП могла якимсь чином простимулювати колишнього голову НК Антона Кіссе, щоб він відмовився від лідерства в партії.

Чи то люди, чи то ляльки

"Наш край" - не єдина політична сила, яку пов'язують з Адміністрацією Президента. У кулуарах подейкують про наявність інтересу АП і до партії "Народний контроль", лідером якої є позафракційний народний депутат Дмитро Добродомов. Разом з ним в партійному будівництві беруть участь народні депутати Андрій Антонищак, Богдан Матківський і Олег Мусій (все БПП). Сайт "Лівий берег" повідомив, що діяльність "Народного контролю" курирує перший заступник глави АП Віталій Ковальчук. Однак Добродомов це спростував, сказавши, що він з Ковальчуком тільки в товариських стосунках.

Співрозмовник "Апострофа" у фракції БПП допустив зацікавленість у партії Добродомова ряду фінансово-промислових груп, зокрема, так званої групи "газовиків" на чолі з Дмитром Фірташем та Сергієм Льовочкіним. У процесі підготовки матеріалу "Апострофу" не вдалося зв'язатися з паном Добродомовим, проте раніше в інтерв'ю журналістам він заперечував зв'язок з ким-небудь з цих олігархів.

Колишній віце-спікер, член партії "Свобода" Руслан Кошулинський не впевнений, що "Народний контроль" взагалі володіє хоч якоюсь ідеологією. "А без неї неможливо визначити свого виборця і, відповідно, - електоральні перспективи", - пояснив "Апострофу" Кошулинський. У той же час Костянтин Бондаренко назвав "Народний контроль" проектом, спрямованим проти мера Львова Андрія Садового і його партії "Самопомочі": "Народний контроль" - це колективний "АнтиСадовой ".

Відзначимо, що Добродомов не приховує критичного ставлення до Андрія Садового. Більше того, він уже заявив про висунення себе кандидатом на посаду міського голови Львова, за яку, як кажуть джерела "Апострофа", збирається поборотися і Садовий.

Експерти не бачать майбутнього у політичних проектів, які курирує Банкова для того, щоб відібрати голоси у конкурентів. Приміром, партію "Наш край" політолог Андрій Золотарьов назвав "спойлерским політпроектом": "Це стара як світ технологія. Класичний приклад - Прогресивно-соціалістична партія України, яка повинна була розірвати" ліве поле "своїм радикалізмом". На думку Золотарьова, головне завдання НК - не гра проти "Опоблока", а відбір голосів у "Батьківщини", рейтинг якої останнім часом виріс. "Батьківщина" набирає обертів, що викликає побоювання в АП, оскільки партія Юлії Тимошенко - конкурент БПП на електоральному полі ", - пояснив Золотарьов. В цілому експерт не високо розцінює шанси НК на електоральний успіх:" Партія буде діяти за принципом: "Не з'їм - так понадкушую".

Натомість політолог Вадим Карасьов, як і Микола Скорик, бачить у НК конкурента для опозиційних сил: "Така технологія може спрацювати. Чим більше гравців на одному електоральному полі, тим вище конкуренція. І тим менше можливостей для опозиційних партій будь-якого штибу отримати перевагу на виборах до місцевих рад". Вадим Карасьов і Андрій Голобуцький вважають, що партія зможе пережити місцеві вибори, оскільки користується заступництвом АП і має серйозні ресурси у вигляді мерів міст. "Гідний результат "Наш край "зможе вважати продовженням свого життя до парламентської кампанії", -  зазначив Голобуцький.

"Апостроф".

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ