Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Самбірському районі де-факто ліквідували позашкільне навчання

У березні нинішнього року сесія Самбірської районної ради ухвалила рішення про реорганізацію трьох позашкільних закладів освіти району. На практиці все обернулась так кепсько, що станом на 1 вересня позашкільна освіта у Самборі зникла як вид.

Отож, мали бути реорганізовані - Будинок учнівської творчості (БУТ), Мала академія наук та Станція юних туристів - шляхом злиття у Центр позашкілля району.

Відповідно до процедури реорганізації, згідно зі своїми повноваженнями, громадський контроль за дотриманням трудового законодавства здійснювала районна організація профспілки працівників освіти.

Про задумане роботодавець своєчасно повідомив профспілку та працівників перелічених закладів. Для надання юридичної консультації членам профспілки  районна профспілкова організація двічі привозила  працівників юридичного відділу Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України.

Відтак, відповідно до наказу відділу освіти РДА останнім днем роботи вивільнених працівників стало 31 серпня 2016 р. Новостворений Центр позашкілля району мав почати працювати 1 вересня 2016 р. та налічувати 29 штатних одиниць. Тобто з 44 працівників БУТ (ще 16 працівників знаходяться у відпустці з догляду за дитиною до 3 та 6 років), 7 працівників МАН та 7 працівників СЮТ мало б залишитися працювати не менше як 29 осіб. Але…

Станом на 1 вересня у Самборі Центру позашкілля району не створено і усі 58 працівників трьох позашкільних закладів району опиняться… у Центрі зайнятості. Річ у тому, що, за інформацією керівника відділу освіти Самбірської РДА  Тараса Курила, вчасно не відбулася реєстрація Центру позашкілля. Нещодавно повторно подано документи на реєстрацію, тож цей Центр почне працювати  не раніше як у листопаді. Виходить так, що у Самбірському районі позашкілля з 1 вересня не запрацює та учні не матимуть змоги відвідувати свої улюблені гуртки, принаймні, до листопада.

Додається до цієї всієї негативної ситуації ще й те, що працівники позашкілля останній раз отримали лише  40 відсотків заробітної плати за червень. Тож звільнені працівники не отримали жодних виплат, а влада обіцяє, що зможуть усі ці виплати здійснити  лише в грудні. Реакція педагогів на таку пропозицію влади вкрай бурхлива.

Багато із звільнених працівників мають намір звертатися до суду, щоб їм виплатили усі заборговані кошти, не погоджуючись з такою реорганізацією, а насправді ліквідацією позашкілля.

Ірина Цуприк, голова Самбірської районної організації профспілки працівників освіти і науки України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ