Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Росіяни Львова посварились між собою на очах представників ОБСЄ

Гучний скандал довкола Російського культурного центру у Львові привернув увагу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні. Відтак учора, 20 січня, у Львівській обласній раді відбулася зустріч керівництва ради з представниками моніторингової місії ОБСЄ в Україні та представниками російських товариств. З`ясувалось: заяви про те, що у Львові ущемляють російську громаду виявилися певним перебільшенням. Натомість стало зрозуміло, що миру та єдності серед громадських організацій, які представляють російську общину Львова, – нема.

Яблуком розбрату між львівськими росіянами стало приміщення в центрі Львова за адресою вул. Короленка, 1а, площею 380 кв.м.

Приміщення Російського культурного центру у Львові, яке колись було кінотеатром. Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.

Як розповів начальник управління майном спільної власності обласної ради Микола Бандра, у 2013 році на адресу Львівської обласної ради звернулася громадська організація Російське товариство імені О. Пушкіна. У зверненні було вказано, що товариство 15 років здійснювало свою статутну діяльність, але в червні 2005 року приміщення на вул. Короленка, 1а захопила група рейдерів на чолі зі скандально відомим у Львові Олександром Свістуновим.

Бандра зачитав звернення, в якому товариство повідомило, що в приміщення проникли незаконно, зламали замки. Заявники звинуватили у незаконних діях організацію-клон – «Львівську міську громадську організацію Російське товариство імені О. Пушкіна» на чолі з її керівником Віктором Астаховим (соратники Свістунова).

«Ці люди не мають жодного стосунку до нашої організації. Рейдери по-шахрайськи маніпулюють документами про надання нам приміщення», - зачитав звернення Бандра.

Він додав, що у зверненні також вказано, що приміщення рейдери довели до «жахливого аварійного стану та творчої деградації».

Микола Бандра наголосив, що з цими речами мають розібратися самі громадські організації та правоохоронні органи.

Він пояснив, що приміщенням за адресою м. Львів, вул. Короленка, 1а є власністю територіальних громад Львівщини, і відповідальність за збереження будівлі лежить на Львівській обласній раді.  

Також він підтвердив, що рішенням Львівського облвиконкому в серпні 1990 року це приміщення було передане для використання Російсько-українському культурному товариству імені О. Пушкіна.

Табличка на фасаді Російського культурного центру у Львові (вул. Короленка, 1а)

Після цього виступив голова Російського товариства імені О. Пушкіна Олег Лютіков. Він заявив, що є легітимним головою товариства і повідомив, що звертався до місцевої влади у 2005 році, ще коли головою Львівської ОДА був Петро Олійник, щодо рейдерського захоплення, але реакції не було.

Він наголосив, що долю приміщення на вул. Короленка, 1а в обласній раді намагаються вирішити таємно від російської громади.

За його словами, зараз представники влади заявляють, що ця організація, яку він очолює, розпалася. Натомість він продемонстрував витяг з державного реєстру датований учорашнім днем про те, що організація існує.

Олег Лютіков повідомив, що його організація розіслала звернення-скаргу Президенту України П. Порошенку, голові Львівської обласної ради О. Ганущину, голові Львівської обласної державної адміністрації О. Синютці та міському голові Львова А. Садовому з проханням звільнити приміщення від рейдерів та забезпечити повноцінне функціонування приміщення.

У зверненні (яке, зокрема, підписали Почесний голова об’єднання росіян Львова, заслужений працівник освіти України Володимир Кравченко, який багато років очолював Російське товариство ім. О. Пушкіна, голова Асоціації культури та освіти «Русский дом» Тетяна Швецова, голова Земляцтва ленінградців у Львові «Пітер-клуб» Ігор Корчевський) наголошується, що у Львові проживає понад 65 тисяч етнічних росіян (9%  населення міста), російську мову вважає рідною майже 20% львів’ян.

Російський культурний центр після пожежі 4 травня 2014 року. Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.

Голова Асоціації культури та освіти «Русский дом» Тетяна Швецова заявила, що особисто писала скарги та звертала увагу влади області на рейдерське захоплення приміщення Російського культурного центру.

«Справа в тому, що тоді Свістунов нас просто викинув з Російського культурного центру. Потім він поїхав в Крим і став там депутатом, але тоді обласна рада не хотіла звертати увагу на цю нашу проблему. Ми живемо у європейському багатонаціональному місті і закриття Російського культурного центру зіпсує репутацію міста», - сказала вона.

Після цього виступив представник іншого товариства імені О. Пушкіна Віктор Астахов, якого Олег Лютіков звинуватив у рейдерському захопленні приміщення. Додамо, що він єдиний з усіх виступав російською мовою.

Він заявив, що тоді у 2005 році відбулася позачергова конференція організації, на якій Олега Лютікова відсторонили від керівної посади.

«Але він не передав справ, не віддав печатку і не підкорився рішенню конференції», - сказав Астахов.

Далі на зустрічі, про перебіг котрої ми розповідаємо, почалися взаємні розборки в дусі партбюро, здійнялась хвиля взаємних звинувачень. Астахов звернувся до Лютікова: «От ви, товариш Лютіков, говорите про поганий стан приміщення. А скільки ви внесли коштів для його функціонування?».

«Свістунов пропонував вам повернутися, але ви сказали: тільки головою я повернуся», - спробував перекривити голос Лютікова Астахов.

Він підтвердив: «Так, приміщення Російського культурного центру сьогодні перебуває в антисанітарних умовах».

Натомість Лютіков заявив, що проведена конференція на якій його намагалися зняти з посади визнана недійсною.

Після цього учасники взялася пояснити суть юридичного конфлікту секретар постійної комісії з питань комунального майна та приватизації Львівської обласної ради Інна Свистун.

«Сьогодні ми тут не вирішуємо питання українських та російських відносин чи правовідносин між громадськими організаціями. Усі питання між громадськими організаціями вони можуть вирішити в судовому порядку. Йдеться про те, що приміщення колишнього кінотеатру на вул. Короленка, 1а є власністю громади. Наше завдання стежити за тим, щоб це приміщення максимально ефективно використовували в інтересах громади Львівщини. Приміщення повинні використовувати на правовій основі. Якщо приміщення використовують без правових підстав, то це означає, що його просто захопили і використовують незаконно», - наголосила вона.

За її словами, на Львівщині є багато громадських організацій, які використовують комунальні приміщення Львівської обласної ради і сплачують орендну плату.

«Нині ми маємо вирішити питання балансного утримання приміщення», - підкреслила вона.

Російський культурний центр після пожежі 4 травня 2014 року. Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.

Керуючий справами Львівської обласної ради Валентин Харлов своєю чергою заявив, що представники російської громади хибно вважають приміщення своєю власністю.

«Ми маємо документи, які підтверджують, що це приміщення є власністю Львівської обласної ради. Отож, тепер стоїть питання оформлення юридичних стосунків між власником і відповідальним представником», - сказав він.

Харлов порадив усі спори між товариствами вирішити в судовому спорі.

Керівник Російського культурного центру у Львові, голова Земляцтва ленінградців у Львові «Пітер-клуб» Ігор Корчевський у своєму виступі попросив вибачення за публічну сварку і заявив, що ці питання не мали виноситися на загал.

Він повідомив, що на юридичній адресі Російського культурного центру зареєстровано 6 організацій, які мають близько 4 тис. дійсних членів.

Підсумовуючи, Микола Бандра наголосив, що на Львівщині на рівних умовах орендують комунальні приміщення багато інших культурних товариств: «Вони використовують приміщення на правах оренди і там діють чіткі юридичні відносини. В цьому випадку нам також потрібно врегулювати ці відносини».

Він ще раз наголосив, що приміщення не є власністю російської громади і додав, що воно є на балансі цієї спільноти. Він пояснив, що «баланс» - це форма бухгалтерського обліку.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні, яку представляють Мауріціо Монтіпо, Лаура Джефрі, Віталій Стат та заступник голови Львівської облради Володимир Гірняк. Фото - прес-служба ЛОР.

Заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк заявив, що це лише перша зустріч: «Сьогоднішня зустріч перша, але не остання, це по-перше. По-друге, не є завданням нашої зустрічі з'ясовувати, хто з вас правий. Є майно обласної ради, є управлінням майном і має бути орендар, який буде нести відповідальність за утримання і використання цього майна. Хто буде цим орендарем, мусите вирішити між собою. Тож рішення, яке буде приймати Львівська обласна рада з цього питання, буде управлінське і в інтересах громади. Нема політичного конфлікту, є конфлікт юридичний».

Представники ОБСЄ були дещо здивовані почутим та побаченим і залишилися для особистого спілкування з керівництвом ради та представниками російських товариств імені О. Пушкіна. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ