Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Уенпівський розкольник Гудима

В Українській народній партії назріває серйозний конфлікт. Провокує його, причому вже не вперше, екс-лідер львівських уенпістів Олекса Гудима, який не може дійти згоди з лідером УНП Юрієм Костенком щодо майбутнього партії. Якщо Гудима бачить майбутнє своєї партії в одному блоці з «Нашою Україною» та БЮТ, то Костенко прагне побудувати на основі партії українську правицю. Чи загрожує цей конфлікт УНП розколом, говорити наразі передчасно, але нервів Гудима та його прихильники своєму партійному керівництву, і не лише йому, можуть попсувати добряче.
      
Ющенко або Тимошенко
 
Позаяк проштовхнути свою ідею серед однопартійців Гудимі ніяк не вдавалося, він вдався до хитрощів – провів опитування серед львівських уенпістів, яке показало неприємні для Костенка результати. Як стверджує Гудима, лише 11% львівських уенпістів підтримують ідею створення української правиці і створення нового блоку. Натомість 56% членів партії підтримують ідею входження УНП до об’єднаного опозиційного блоку «Нашої України» і БЮТ у складі Блоку Юлії Тимошенко, а 33 відсотки бачать подальшу долю партії у входження в цей опозиційний блок у складі «Нашої України».
«Я глибоко переконаний, що утворення правиці призвело до кризи. Ще раніше, у 2000 році, проводились переговори Народного руху України і Української народної партії за участю тоді ще майбутнього Президента України Віктора Ющенка. Тоді було прийнято рішення про участь у «Нашій Україні». А восени минулого року ми проводили пікетування у Києві, де вимагали від Президента Віктора Ющенка не призначати Януковича прем’єр-міністром. Тоді ж члени Центрального проводу провели спробу утворення українського опозиційного блоку, проте ні «Наша Україна», ні Блок Юлії Тимошенко не змогли би витримати ганьби, якщо би було створено два опозиційних блоки. НРУ ввійшов у склад «Нашої України», і зараз він є представленим у парламенті і не має наміру виходити зі складу «Нашої України» для створення правиці. Не потрібно входити у правицю і УНП», – додав він.
З власним опитування на руках Гудима вимагає проведення позачергового з’їзду партії, який має розставити усі крапки над „і” і нарешті прояснити її майбутнє. «…Я хочу зазначити, що ідея Юрія Костенка має низький рейтинг серед Львівської обласної організації, тому я вимагаю скликання позачергового з’їзду партії з метою визначення подальшого місця і ролі партії, а також подальшої стратегії розвитку партії. Саме на з’їзді можна прийти до консенсусу і прийняте правильне рішення, яке особисто я підтримаю», – говорить Олекса Гудима.
Він також вважає, що «якщо ідея створення української правиці і входження у неї УНП не буде підтримана на позачерговому з’їзді партії у квітні-травні», то не виключено, «що може бути обрано нового лідера партії». Водночас заявляє, що якщо з’їзд стане на позицію Костенка, він змириться з його рішенням і більше не буде баламутити воду.
 
А чи було опитування?
 
Львівська обласна організація, позицією якої так часто апелює Гудима, наразі зберігає обережність і схиляється радше до підтримки Юрія Костенка, ніж свого екс-голови. „Стратегія УНП щодо об’єднання правих сил в Українську правицю має повну підтримку серед партійців, зокрема у Львові. УНП була ініціатором об’єднання і докладе усіх зусиль, аби воно здійснилося в найкоротший термін», – сказав „Гал-info” голова ЛОО УНП Богдан Козак.
Щобільше, Богдан Козак зазначив, що члени проводу ЛОО УНП нічого не чули про опитування, на яке посилається Олекса Гудима. Тобто натякнув, що це опитування придумав сам Гудима для вирішення своїх одноосібних інтересів.
Схожої позиції дотримується і депутат Львівської обласної ради Олег Немчінов, який також зазначив, що рядовим членам львівського осередку партії невідомо про проведення внутрішнього партійного опитування і що львівські уенпісти практично одностайно хочуть формування на базі УНП Української правиці.
 
І чи буде з’їзд?
 
Голова Української народної партії Юрій Костенко, коментуючи „Гал-info” ініціативи Гудими, сказав: „Я звик до публічної політики, а не до таємної політики, яку проводить Олександр Гудима. Питання про розкол партії є звичайно смішним, і я навіть не хочу говорити на цю тему. Також хочу зазначити, що у самій Львівській обласній організації УНП є відповідна процедура ухвалення рішень, відповідно через які можна звертатись до всеукраїнського керівництва партії. А метод проведення таємних опитувань не є приводом для скликання позачергового з'їзду партії. Варто отримати третину голосів членів обласної організації для затвердження відповідного рішення, яке може бути приводом для звернення у Центральний провід партії, і Олекса Гудима як член Центрального проводу це прекрасно знає».
Також лідер УНП запевнив, що мав розмову із керівником ЛОО УНП. «Я мав розмову із головою обласної організації, який запевнив мене, що партійний колектив не знає про проведення внутріпартійних таємних опитувань, про які заявляє Олекса Гудима. Пан Гудима продовжує практику проведення дискусії через засоби масової інформації про курс партії, а такі питання потрібно виносити на провід партії і обговорювати. Також голова ЛОО УНП запевнив мене, що таке прагнення Олександра Гудими розглядалось на спільному проводі ЛОО партії і фракції в обласній раді, де пропозиція Олександра Гудими про співпрацю і входження у Блок Юлії Тимошенко отримала рівно один голос – самого Гудими. Тому я раджу цій людині насамперед бути більш відвертим самим із собою, а також не вводити в оману самих членів партії і громадян, наших виборців. Я не підтримую анонімної політики партії, яку проводить Олекса Гудима, я виступаю за прозору відкриту політику, яку називаю публічною. А на загал, хочу сказати, що партія УНП ніколи не керувалась і не буде керуватись анонімними опитуваннями, а завжди фактами для партії буде рішення проводу партії, про результати якого я вже говорив», – переконаний Юрій Костенко.
 
Сумний вердикт політолога
 
Коментуючи „Гал-info” подальшу перспективу УНП як політичної партії, політолог Кость Бондаренко сказав: „У нашій державі є більше 150 політичних партій, і УНП не становить серед них надзвичайної цінності і подальше її входження у правицю чи у політичне опозиційне об’єднання „Нашої України” і БЮТ не принесе нікому з них ні політичних плюсів чи мінусів. Не варто про це навіть говорити, це їхні внутрішні політичні розборки, які не варті того, щоб їх обговорювати”.
Кость Бондаренко також переконаний, що у цієї партії немає жодного потенціалу. „Результати останніх виборів говорять самі за себе і тут не потрібно жодних коментарів. У цієї партії немає електорального, політичного і навіть економічного потенціалу, а також немає харизматичних лідерів, тому входження партії у певне об’єднання чи створення можливо навіть на основі цієї партії української правиці не варте серйозного обговорення», – переконаний Кость Бондаренко. 
 
Олег ДОВГАНИК
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ