Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна повертається в Європу, або «Прощай, немытая Россия»

Відтепер українці вільно можуть перетинати кордон ЄС без попереднього відвідування іноземних консульств і посольств, президент Порошенко на Європейській площі запевнив, що Київ вже не повернеться в стійло Москви, Україна стає зоною економічних інтересів США, Світовий банк пророкує Києву тривале економічне зростання.

Європа бореться із паразитарно-загарбницькими намірами Москви та її терористами, Китай витісняє Москву із ареалу політичного впливу на колишні радянські республіки, політична партія Макрона впевнено перемогла під час парламентських виборів політичну силу кремлівської одаліски Марін Ле Пен, а президент США врешті чітко висловився про 5 статтю Статуту НАТО. Тепер в оборонному Альянсі є 29 країн-учасниць, незабаром долучиться Македонія, а далі черга за Грузією, Україною і Молдовою. Аналітичний «Левада-центр» повідомив, що на РФ половина населення заходиться в істериці через європейсько-натівський курс України.

Безвізовий режим Україна-ЄС вступив у силу

У ніч із суботи на неділю, 11 червня, українці, які мають біометричні паспорти, отримали право на безвізові поїздки в Євросоюз Країни ЄС скасовували візовий режим для України впродовж ночі в чотири етапи – рівно о 24 годині за місцевим часом кожної з країн. Останньою країною, на території якої після третьої години ночі запрацював безвіз, стала Гренландія, а всього для українців скасували візовий режим 30 країн Євросоюзу та Шенгенської зони.

У Міністерстві зовнішніх справ України повідомили, що українці почали активно користуватися можливістю безвізового в’їзду у країни Євросоюзу. Зокрема, консули в Румунії, Польщі, Словаччині, Угорщині, які прибули на кордони, повідомили, що громадяни України, які мають біометричні паспорти, безперешкодно перетинають кордони країн Євросоюзу. А загальне число українців, які в перший день безвізу перетнули кордон ЄС, сягнуло майже  понад 1400 осіб.

У неділю вранці з Києва до Перемишля вирушив перший «безвізовий потяг», яким скористалась група з 40 українських активістів, експертів, аналітиків, митців і журналістів. ЗМІ повідомили, що з Центрального залізничного вокзалу Києва цей потяг проводжали представники українського уряду та іноземні дипломати ЄС. Іванна Климпуш-Цинцадзе, відповідальна за євроатлантичну інтеграцію України, розповіла, що корифеї української культури і представники громадянського суспільства вирушили до Польщі, щоби перевірити, як працює безвізовий перетин кордону з Європейським Союзом, який, з погляду чиновниці, тепер став виключно кордоном, а не бар'єром.

Очевидна річ, що офіційна делегація не мала жодних перешкод із перетином українсько-польського кордону. А як насправді працюватиме безвізовий режим із ЄС ми дізнаємось через кілька тижнів від українців, які будуть перетинати кордон без бутафорії, присутності послів на кордонах і телевізійних камер.

Порошенко: Україна не повернеться в стійло Кремля

Під час заходів з нагоди запуску безвізового режиму з ЄС, Петро Порошенко заявив, що Україна ніколи більше не повернеться в Радянський Союз, а також наголосив, що українська «горда і вільна демократична нація повертається в родину європейських народів». Президент України іще зазначив, що з цієї події «радіють герої Небесної Сотні й герої АТО».

Нагадаємо, 17 травня в Страсбурзі відбулась церемонія підписання законодавчого рішення про запровадження в Європейському Союзі безвізового режиму для громадян України. Воно набуло чинності 11 червня –  символічно напередодні 12 червня, національного празника на РФ.

З нагоди вступу в силу безвізу, під час урочистостей на Європейській площі президент Петро Порошенко зачитав фрагмент відомого вірша «Прощай, немытая Россия». Через якийсь час Путін виліз із-за триметрового бетонного паркану свого новоогарьовського схрону і обурено висловився, що президент України повинен цитувати не той куплет із поезії Лермонтова.

Коли українцям добре – у москалів істерика

На тлі успіхів України в поверненні до цивілізованого світу, на північ від Києва українців зненавиділи лютою ненавистю. Московський аналітичний «Левада-центр» повідомив, що хвилі ненависті до українців нуртують в організмах половини неслов'янських аборигенів Московії.

Соціологічні опитування «Левада-центру» констатували, що число руских, які називають Україну ворогом, досягло максимуму за весь період виходу України із Радянського Союзу і становить 50%. Американців ненавидять 70% опитаних, а Німеччину і країни Балтії – 24%. Туреччина, яка в 2016 році була на третьому місці за «Шкалою московської ненависті», тепер посіла 11 місце – курортний берег турецький таки виявився потрібним, він превалює над вродженою валдайською злобою.

З якогось дива на РФ вважають друзями Білорусь, Китай, Казахстан, Індію і Сирію. Телевізор іще не розповів місцевим туземцям, що Лукашенко тільки й дивиться, якби від'єднатись від Москви, Китай і Казахстан уже приятелюють проти Кремля, а Путін робить вигляд, що цього не помічає. Навесні Індія теж показала Кремлю, куди йому іти з проектом Чубайса – двомільярдним фінансуванням п'яти московських кластерів. А вважати Сирію своїм другом може тільки зомбований електорат Путіна.

Геращенко буде спокутувати гріхи Тимошенко і Януковича

Ірина Геращенко, перша заступниця голови Верховної Ради, вважає, що Україна і Грузія повинні стати наступними учасницями НАТО після офіційного вступу Чорногорії до Альянсу. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Заступниця Андрія Парубія зазначила, що вважає катастрофічною помилкою Німеччини і Франції ненадання Україні та Грузії ПДЧ у 2008 році, і «мільйон разів на різних дипломатичних зустрічах говорила публічно про цю свою неприємну для наших партнерів і друзів позицію». Сьогодні Ірина Геращенко радіє, що деякі політики і партійні лідери зробили висновки, змінили своє бачення і сьогодні є жорсткими й переконаними євроатлантистами.

Перша віце-спікер пише: «Маємо спокутувати цю вину, цей гріх перед українцями і зробити все, аби Україна стала учасницею НАТО. Докласти надзусиль. Не боятися роздрочити Москву, бо та нас все одно ніколи не залишить в спокою, чи ми йтимемо до НАТО, чи клястимемося в любові до балалайок».

Нагадаємо, державний курс України після Помаранчевої революції на вступ до НАТО, який оголосив президент Віктор Ющенко, уміло нейтралізував Кремль за посередництвом своїх креатур – Януковича і Тимошенко.

Так, вересні 2006 року Янукович відмовився від «Плану дій стосовно членства в Альянсі» і заявив у Брюсселі: «Ми не повинні робити політику, яка б створювала тупик для Росії у стосунках із ЄС і НАТО, і в стосунках НАТО чи ЄС із Росією. Треба, щоб Україна будувала надійний міст».

У лютому 2009 року Тимошенко, під час Мюнхенської конференції з питань безпеки, заявила, чітко карбуючи кожне слово перед міжнародною спільнотою на московському говорі: «В мире есть страны, в том числе в том регионе, который я представляю, которые либо не могут, либо не хотят – и это тоже нормально – вступать в НАТО. Все мы эти страны знаем поименно. Очевидный пример – Украина. [...] Но есть вопросы и более высокого уровня. Это – как воспримет Россия, и как это отразится на взаимодействии и партнерстве Европы и России, если Украина и подобные страны будут двигаться в НАТО…»

Якщо Янукович сказав по-простецькому, що Україна не долучиться до НАТО, бо Путін розсердиться, то хитра Тимошенко свою зрадницьку позицію камуфлювала кремлівськими заклинаннями про створення якоїсь вигаданої й утопічної європейської системи колективної безпеки, в якій повинні взяти участь РФ і Україна.

А між публічними зрадами Януковича і Тимошенко ще була ще і 43 Мюнхенська конференція 2007 року, під час якої Путін оголосив Заходові нову холодну війну, яка стала криваво-гібридною для Грузії і України, на кордонах яких проліг передовий фронт спротиву новітній кремлівській інвазії.

Світовий банк: Україна матиме економічне зростання

У Світовому банку прогнозують, що ріст ВВП України у 2017 році становитиме 2%, у 2018 році – 3,5%, а в 2019 році – 4%. Про це сказано у червневій доповіді Світового банку «Глобальні економічні перспективи».

Як відомо, на підставі позитивних економічних прогнозів для України, третього квітня МВФ схвалив надання Україні траншу в один мільярд доларів. Нацбанк прогнозує, що цього року Україна повинна отримати ще три транші від Міжнародного валютного фонду, загальна сума яких становитиме $4,5 мільярда, а також допомогу від Єврокомісії.

Перспективна співпраця Києва і Вашингтона

Одна з найбільших енергогенеруючих компаній України «Центренерго» проведе переговори у США про закупівлю дефіцитного вугілля антрацитної групи для роботи українських ТЕС. Про це повідомив генеральний директор компанії Олег Коземко перед візитом президента Петра Порошенка на Трипільську ТЕС.

Олег Коземко розповів: «Ми будемо імпортувати вугілля із США або Південно-Африканської республіки. На наступному тижні я буду в США і тоді знатиму точну закупівельну ціну. Для проходження опалювального сезону 2017-2018 років компанія повинна придбати 700 тисяч тонн антрациту. Я думаю, що вже через два місяці із США прибуде перша партія вугілля. А щодо постачань вугілля із РФ, то ми не бачимо такої перспективи».

Україна буде зоною економічних інтересів США

США стали ще одним джерелом, після Близького Сходу і Норвегії, звідки Польща почала отримувати газ у рамках реалізації стратегії диверсифікації джерел енергопостачання. Про це повідомив Мацей Возьняк, віце-президент польського нафтогазового концерну PGNiG. Керівник компанії заявив, що газ придбали за гарною ціною в рамках короткострокового спотового контракту, який уклали з компанією «Cheniere Energy».

Як зазначено, це перша партія американського газу не тільки для Польщі, а й для Північної Європи. Адже до цього часу американський LNG потрапляв виключно на ринки Південної Європи, зокрема до Іспанії та Туреччини. У липні LNG-термінал в Свіноуйсьце очікує на наступний танкер із американським скрапленим газом.

Віце-президент польського нафтогазового концерну PGNiG Мацей Возьняк наголосив: «Ці постачання є свідченням того, що американський газ через територію Польщі можна постачати на південь і схід Європи, зокрема і в Україну».

Європейська сенсація: гроші Путіна – на вітер

У Франції відбувся перший тур парламентських виборів. Партія президента країни Еммануеля Макрона «Вперед, республіка» сенсаційно перемогла, отримавши 33% голосів виборців.  Інші партії мають у французьких виборців такий пріоритет:

21% – альянс правих «республіканців» із правоцентристським «Союзом демократів і незалежних» (UDI);

13% – прокремлівська ультраправа партія Марін Ле Пен «Національний фронт»;

11% – ліворадикальна партія  Жан-Люка Меланшона «Непокорена Франція»;

10% – Соціалістична партія Франції.

Другий тур парламентських виборів призначений на 18 червня, коли розгорнеться боротьба за 577 місць у парламенті між кандидатами, які отримали кращі результатами у першому турі. Очікується, що у підсумку однопартійці Макрона отримають від 400 до 440 мандатів, а ультраправа партія Марін Ле Пен «Національний фронт» – від 2 до 5 мандатів.

Великий кремлівський стратег знав на кого поставити і кому виплатити понад десяток мільйонів євро тільки за визнання, що Крим анексували законно. А ще орієнтовно стільки ж було витрачено на неперспективні виборчі президентські й парламентські кампанії злощасної для Кремля  Марін Ле Пен.

Політичне фіаско Терези Мей

Позачергові вибори до палати громад у Великій Британії відбулись 8 червня 2017 року, під час яких обрали 57 парламент Сполученого королівства Великої Британії та Північної Ірландії. Провести позачергові вибори прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей попросила парламент 19 квітня 2017 року. Вона сподівалась здобути рішучу перемогу над політичними опонентами для подальшого проведення «жорсткого Brexit».

До виборів Тереза Мей була впевнена у перемозі своєї Консервативної партії. Однак консерватори втратили абсолютну більшість у парламенті, в якому 650 місць. Мандати отримали: консерватори – 318, лейбористи – 262, Шотландська національна партія – 34, Демократична юніоністська партія – 10. Тепер уряд Терези Мей не матиме однозначного «так» від британського електорату для перемовин із Брюсселем щодо виходу Британії з ЄС.

У непереконливій перемозі консерваторів більшість аналітиків вбачають «ні» британців для амбітних планів прем'єрки, яка останнім часом декларувала жорстку позицію Лондона під час переговорів із Брюсселем. Тереза Мей наголошувала, що не погодиться на вимоги багатомільярдних компенсацій за вихід із Євросоюзу. А ще погрожувала про готовність Британії, якщо ЄС не піде Лондону на поступки, вийти з внутрішнього ринку ЄС та із європейського митного союзу. Тепер же, у консолідації з 10 мандатами Демократичної юніоністської партії буде складно реалізувати задекларовані антиєвропейські наміри.

Причина поразки Терези Мей полягає у тому, що вона не взяла до уваги факт, що хакери Кремля вплинули на голосування за Brexit, а тому вирішила, що отримані результати – це справжні наміри британців, а не бажання Путіна розвалити ЄС.

Чорногорія офіційно стала 29 учасницею НАТО

У понеділок увечері, 5 червня, у Вашингтоні відбулась офіційна церемонія приєднання Чорногорії до Північноатлантичного альянсу. Срджан Дарманович, міністр закордонних справ Чорногорії, передав Томасу Шеннану, заступникові державного секретаря США, акт про приєднання до НАТО.

Душко Маркович, прем’єр-міністр Чорногорії, в своїй першій промові у статусі керівника країни-учасниці оборонного Альянсу наголосив, що участь у НАТО є необхідною для Чорногорії для збереження своєї державності.

Через два дні після вручення ратифікаційних грамот, у НАТО відбулась урочиста церемонія підняття державного прапору Чорногорії, яка стала 29 учасницею Альянсу. У заходах взяли участь Єнс Столтенберг – генеральний секретар Північноатлантичного альянсу, Філіп Вуянович – президент Чорногорії, урядовці Чорногорії, постійні представники країн-учасниць Альянсу, інші запрошені гості.

ЄС створить власну армію

Після демонстративного нехтування НАТО з боку Дональда Трампа, в ЄС вирішили значно збільшити витрати на оборону з метою сформувати оборонні структури, а далі на їхній базі створити європейську армію, яка би була за потугою другою у світі після армії США. Про такі амбітні плани у Празі повідомили керівники ЄС під час конференції з питань європейської оборони та безпеки. Проте керівники ЄС і НАТО наголосили, що посилення військових потужностей ЄС не відбуватиметься за рахунок послаблення НАТО, а дві структури будуть доповнювати одна одну. Хоча Жан-Клод Юнкер, очільник Єврокомісії, вважає, що Білий Дім більше не зацікавлений у забезпеченні європейської безпеки.

Учасники конференції розповіли, що ЄС бере участь у понад десяти військових і миротворчих місіях в усьому світі саме під синім прапором із жовтими зірками. Жан-Клод Юнкер наголосив, що в Україні ЄС допомагає у реформі безпекового сектору. Він також нагадав, що країни ЄС витрачають на одного солдата 27 тисяч євро у рік, а США – втричі більше. Військовий бюджет РФ становить 5% ВВП, а Китай за останнє десятиліття збільшив оборонні витрати на 150%. Під час конференції лунали заклики до єдності ЄС і технологічної уніфікації, тому що в країнах ЄС є 17 типів танків, а США мають один тип.

Федеріка Могеріні, Верховний представник ЄС, і Богуслав Соботка, прем'єр-міністр Чехії, наголосили, що Європейський Союз може мати другу за потужністю армію у світі, оскільки економічна потуга країн європейської співдружності дозволяє це зробити.

Польща і Данія витіснять Москву з газового ринку Європи

Данія і Польща планують запуск газопроводу «Baltic Pipe» з Норвегії до країн Центральної Європи. Прем'єр-міністри цих країн – Беата Шидло і Ларс Расмуссен – підпишуть відповідний меморандум найближчим часом. Про це повідомили у польському відомстві.

Голова польського уряду зазначила, що «Baltic Pipe» є ключовою інвестицією для енергетичної безпеки Польщі. А також наголосила, що зазначений газогін відкриє Польщі доступ до родовищ блакитного палива на норвезькому шельфі, а це дозволить транспортувати блакитне паливо до Центральної Європи. Державна нафтогазова компанія Польщі PGNiG впевнена, що нова трубопровідна система для імпорту газу з Норвегії, через Данію і Балтійське море, буде побудована до 2022 року.

Пекін остаточно відмовив Москві: руский газ уже не потрібний

Агентство «Reuters» повідомило, що Пекін остаточно відмовив Москві у співпраці щодо постачання руского газу в Китай. Після двох років переговорів Пекін не бачить необхідності в газогоні «Сила Сибіру» і газових постачаннях із Сахаліну, які обговорювались із 2015 року. Спочатку експлуатацію газогону планували почати в 2018 році, потім перенесли на 2019 рік, а зараз оточення Путіна просить, щоби старт відкласти ще на два роки. Китай відповів: відкладайте, це ваше суверенне право.

На Кремлі паніка. Газогін «Сила Сибіру» – це особистий проект Путіна, яким він наївно хотів приручити великого китайського лідера Сі Цзіньпіна, а насправді завдав збитків бюджету РФ орієнтовно на $28 мільярдів. Після падіння цін на нафту (до яких прив'язана вартість газу в контрактах) газогін «Сила Сибіру» став нерентабельним для Москви і економічно невигідним для Пекіна. Влада Китаю переглядає свою енергетичну  стратегію – відмови від вугілля і перехід на газ. Для цього Пекінові необхідний дешевий газ. Китай вже купує його у Середній Азії за цінами нижчими від газпромівських і розвиває власний видобуток сланцевого газу, а тому в Пекіна нема необхідності в нових закупівлях від РФ.

Цього тижня сталась ще одна знакова подія – Казахстан став основним транзитером туркменського газу в Китай. Раніше, 31 травня, компанія «Asia Trans Gas» – із пайовою участю «Узбекнафтогазу» і китайської компанії CNPC – здала в експлуатацію узбецьку ділянку третьої нитки «С» газопроводу «Середня Азія-Китай». Від моменту запуску газопроводу – з Туркменії через Узбекистан і Казахстан до Китаю – Москва стрімко втрачає свою домінуючу позицію імпортера і транзитера газу як в Європу, так і в Азію.

Казахстан – зона економічного інтересу Китаю

Китай став основним партнером Казахстану в економіці за обсягом прямих іноземних інвестицій, виданих кредитів та спільних підприємств. Про це під час зустрічі у вузькому колі з главою КНР Сі Цзіньпіном повідомив президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв.

Президент Казахстану розповів, що між країнами відбувається активна робота щодо двостороннього розвитку відносин у сфері енергетики, транспорту і логістики. При цьому, на думку Нурсултана Назарбаєва, між Китаєм і Казахстаном нема невирішених питань, а відносини двох країн можна назвати «зразковими». Крім того, розглядається питання про перенесення 6 китайських підприємств у Казахстан.

Підприємства Китаю і Казахстану, а також фінансові інститути цих країн, підписали 24 угоди на суму понад $8 мільярдів. Водночас Китай і Казахстан домовились прискорити реалізацію планів із проведення китайської ініціативи «Один пояс – один шлях» спільно із «Світлий шлях» – новою економічною політикою Казахстану.

Що залишається робити Москві, яка перестала бути основним партнером для Казахстану? Хіба що мовчки дивитись, як колишня радянська політична зверхність і нинішня кремлівська бундючність над раніше підкореними народами скорочуються наче шагренева шкіра.

Саудити принизили Путіна: «Кому потрібна ваша нафта?»

Халед аль-Фалех, голова ради директорів «Saudi Aramco» і міністр енергетики Саудівської Аравії, заявив, що глобальна потреба в нафті може відновитись хіба що в 2050 році. Це означає, що Кремль може налаштуватись на поступовий колапс власної економіки, – повідомило московське агентство ТАСС.

Знущальний прогноз саудитів стосовно майбутнього Москви гаряче підтримав Александр Новак, міністр енергетики РФ, який погодився з такою безрадісною перспективою. Натомість очільники нафтових компаній BP, Shell і Total запевняють, що відновлення попиту на нафту може з'явитись раніше – у 30-ті або 40-ві роки. Проте свою впевненість керівники нафтових компаній нічим не обґрунтували.

Ілон Маск – кілер сировинної путіноміки

Сергій Талк, науковець Ризького технологічного університету, написав у Facebook про винахід, який зруйнує сировинну господарку Путіна. Професор зазначив: «Мені тут довелося побачити вбивцю рускої економіки. Електромобіль «Тесла» називається. Раніше бачив його на фото, а тепер – на вулиці. І це поганий знак. Справа у тім, що в цієї машини нема дірочки, куди заливають бензин. Для Кремля – це кінець всього. І якщо досі директор бензоколонки ще міг дозволити собі вередувати, то тепер ці машини будуть проїжджати повз нього. Руский бюджет втратить основне джерело доходу. Є ще газ, але після проблем із транзитом РФ уже втратила в Європі домінуючі позиції і займає всього 20% ринку. Загалом, у найближчі 15 років Російську Федерацію чекають величезні потрясіння, якщо не розпад. Я вибачаюсь, навіть парад 9 травня не на що буде провести...»

Нагадаємо, Польща, Литва й інші країни ЄС наполягають на цілковитій забороні будівництва «Північного потоку-2», який порушує енергетичну стратегію Євросоюзу. А ймовірно мотивована ззовні позиція Мігеля Канете, єврокомісара з питань енергетики ЄС, «повністю неприхильна щодо країн, які на собі найбільше відчують наслідки будівництва газопроводу». Так вважає Марек Грубарчик, міністр морського господарства і судноплавства Польщі.

У Сибіру виник рух за автономію від Москви

Четвертого травня 2017 року про Якутію заговорили з трибуни ООН. Невідома досі якутська поетеса, з'явилася на XV форумі корінних народів світу зі скаргою на будівництво заводу, який шкодить екології. На думку чиновників і місцевої ФСБ, такі виступи розхитують єдність народів РФ і створюють напруження в Якутії зсередини. Якщо тубільні народи Сибіру почнуть цікавитися своєю історією і мовою, це призведе до «кольорової революції» або «ескалації за сценарієм Донбасу».

Однак, як у побуті, так і в Інтернеті корінні народи Сибіру все частіше застосовують рідну мову, на етнічному рівні наростають патріотизм  і локальний сепаратизм, а поділ на «русскіх» і «чурок нєрусскіх» стає все очевиднішим під час побутових протиріч. Корінне населення республіки Саха (Якутія) сприймає Москву та її посіпак як грабіжників: за останні 25 років Кремль активно викачує із цієї території ресурси, скорочуючи при цьому фінансування та дотації, особливо у приполярних районах.

Від початку 2000 років у Саха послідовно скорочують і кошториси для бюджетників. Такі дискримінаційні заходи обурюють місцеве населення, повертають його до своїх витоків і все більше віддаляють Москви. Цей процес набуває невідворотних ознак, а тому в середньостроковій перспективі Москві доведеться піти із Сибіру.

Мовне питання у Саха піднімається другий рік поспіль, і саме у день утворення республіки. У такому прояві любові до рідної мови серед сибірського населення місцеві опричники Москви побачили вплив США. Збурення серед якутів із «шкідливих націоналістичних питань», на думку ФСБ, почалось у березні 2015 року, коли Якутськ відвідала Лінн Трейсі – фахівець із «кольорових революцій» і помічниця Джона Теффта, американського посла у РФ. Зустрічі Лінн Трейсі із представниками інтелігенції корінного народу саха не на жарт схвилювали місцеве ФСБ, тож спецслужба заявила, що усі сахи, яких завербували американці, почали отримувати долари у конвертах.

Доказом цього феесбешники Путіна вважають реєстрацію в Саха, через півроку після зустрічей із Лінн Трейсі, двох спортивних федерацій – американського футболу і чірліндінгу. А восени 2016 року «агенти держдепу» підготували подію, яку окупаційна влада Москви оцінила як вкрай серйозну: видано дозвіл на «екологічний» мітинг, де головними були заклики відмовитися від руского виразу «якут», перейменувати Якутськ у Туймаду, а іншим населеним пунктам повернути місцеві назви. При цьому силовики побоялися притягувати організаторів до відповідальності за порушення тематики мітингу, а відразу після заходу якути почали наполягати, що їх треба називати виключно «саха».

Старовіри вишколюють китайський спецназ

Військова делегація армії Китаю пройшла курс підготовки для спецназу і гірських стрільців у передгір'ї Західного Саяну – на кордоні Туви і Красноярського краю. Виживати в тайзі військових Піднебесної вчили інструктори з місцевої старообрядницької громади. Групу офіцерів середньої та молодшої командної ланки армії Китаю перевезли вертольотами в тренувальний центр «Ергакі». Там вони отримали руску екіпіровку і висадились у середгір'ї тайги – у цих місцях нема стільникового зв'язку, а дев'ять місяців в році лежить сніг.

Старовіри ознайомили китайських військових із базовими навичками виживання в умовах дикої природи Сибіру: як орієнтуватися на місцевості, долати скелі, ущелини і водні перешкоди, добувати вогонь, їжу і питну воду, облаштовувати ночівлю, надавати невідкладну медичну допомогу.

Китай активно і майже неприховано готується до повернення своїх земель, які раніше захопила Руська імперія, а також має намір освоїти нові території Сибіру, які потребують дбайливого китайського господаря.

Кремль офіційно готує терористів

У Швеції прокурор Матс Юнгквіст повідомив, що фігуранти справи про вибухи у шведському місті Гетеборзі отримали воєнізовану підготовку на РФ. Слідство дізналось, що затримані пройшли інтенсивний курс підготовки у таборі ультра-шовіністичного «Руского імперського руху», який розташований біля Санкт-Петербургу. Слідство також встановило, що підозрювані підтримували відносини із скандинавською радикальною націонал-соціалістичною організацією «Північний рух опору», яку фінансує Кремль через організацію «Руский імперський рух».

Як відомо, трьом чоловікам, віком 20,23 і 50 років, пред'явили підозру в організації вибухів у будівлі, де відбувався форум шведської лівої організації, а також організації вибуху в центрі для біженців.

Видання «Dagens Nyheter» повідомило, що Станіслав Воробйов – засновник «Руского імперського руху», перед підготовкою до терористичних актів відвідав Швецію. А до воєнізованої підготовки трьох терористів, затриманих у Швеції, мав відношення центр тактичної та вогневої підготовки «Партизан», який підпорядкований «Рускому імперському руху» і проводить навчання цивільного населення з метою «надання навичок особистого виживання в умовах війни».

Політичну кризу в Катарі створили хакери Кремля

Влада Катару повідомила, що злом серверів державного інформаційного агентства країни «Qatar News» був здійснений через вразливість на сайті. Слідчі встановити джерела, через які була проведена кібератака, – сказано в заяві МВС Катару.

Отже, 24 травня на сайті агентства з'явилось повідомлення про виступ еміра Катару Таміма бен Хамада Аль Тані, під час якого він начебто висловився за поліпшення відносин із Іраном, назвав ісламістський рух «Хамас» та ліванське радикальне угруповання «Хезболла» рухами опору і заявив, що термін правління президента США Дональда Трампа може бути недовгим.

Директор катарського агентства заявив, що ця новина стала результатом хакерської атаки, а до злому сайту «Qatar News», схоже на те, причетні хакери Кремля. Песков традиційно заявив, що ця інформація є нісенітницею.

Десять країн Близького Сходу і Півночі Африки звинуватили Катар у підтримці тероризму і розірвали дипломатичні відносин з цією країною. На такі заходи пішли Саудівська Аравія, ОАЕ, Ємен, Лівія, Мавританія, Маврикій, Бахрейн, Єгипет, Мальдіви і Коморські острови.

Видання «The Wall Street Journal» повідомило, що провідні арабські держави складають список вимог, які повинен виконати Катар для відновлення дипломатичних і економічних відносин. Одна з вимог – скорочення обсягів мовлення телеканалу «Al Jazeera». Також Саудівська Аравія, Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ), Єгипет та їхні союзники домагаються гарантій, що уряд Катару припинить своє ймовірне фінансування екстремістських груп на Близькому Сході й розірве відносини з політичним керівництвом «Братів мусульман». Офіційний список вимог узагальнюється, а завершити над ним роботу заплановано в найближчі дні.

Мешаль бін Хамад Аль Тані, посол Катару в США, заявив, що його уряд до цих пір не знає деталей, які лягли в основу рішень арабських країн про розрив дипломатичних відносин. Посол зазначив, що Доха відкрита для спроб адміністрації Трампа стати посередником у вирішенні цього арабського конфлікту.

Псевдо опозиціонер Навальний – маріонетка Путіна

Лев Шлосберг, керівник псковського відділення партії «Яблуко», в прямому ефірі регіональної філії радіостанції «Ехо Москви» заявив, що опозиціонер Алексей Навальний співпрацює з адміністрацією Путіна.

Навальний налагодив робочі відносини з Кремлем, оскільки здає собі справу, що його політичне майбутнє залежить від кремлівської адміністрації. Особисто Путін оголосить остаточне рішення стосовно участі Навального в президентських виборах. Політик Лев Шлосберг погодився із поглядом ведучого програми, що у Навального нема ніяких ідеологічних бар'єрів. Проте Шлосберг вважає, що будь-яка політична конкуренція корисна для РФ.

Дональд Трам висловився за 5 статтю Статуту НАТО

Під час спільної прес-конференції у Вашингтоні із президентом Румунії Клаусом Йоганнісом, який перебував у США із офіційним візитом, Дональд Трамп вперше чітко заявив про готовність захищати країни НАТО від зовнішнього агресора. Раніше, під час саміту НАТО у Брюсселі, він не наголосив на пріоритетності статті 5 Статуту НАТО, що зумовило критику з боку його опонентів і американських ЗМІ, а лідери ЄС дійшли висновку, що тепер необхідно самим дбати про свою безпеку від Москви. Мовчання Трампа з цього питання інтерпретували як ознаку відсутності світового лідерства США та дистанціонування Трампа від Альянсу.

Під час прес-конференції Дональд Трамп вкотре затягнув свою улюблену пісню про несумлінність країн-учасниць НАТО, які впродовж тривалого часу не виконували зобов'язання переказувати на оборону 2% ВВП. Трамп знову вимагав здійснити виплати, які б відповідали зазначеному розміру коштів, які 23 країни-учасниці оборонного Альянсу не перерахували для зміцнення європейської безпеки. Ймовірно, президент США різко активізувався у питанні НАТО у рамках доповіді Джеймса Комі у Сенаті США, щоби його, Трампа, не звинувачували у симпатіях до Кремля.

Джеймс Комі: головні висловлювання під час слухань у Сенаті

Під час засідання Комітету з питань розвідки Сенату США екс-директор ФБР Джеймс Комі дав свідчення про втручання Кремля у президентські вибори в США, як теж і про ймовірну причетність Дональда Трампа до уповільнення розслідування цієї справи. Свої свідчення Джеймс Комі надав у такій послідовності:

▪ втручання Кремля у вибори в США мали місце;

▪ Трамп і його адміністрація безпідставно обмовили Джеймса Комі;

▪ Трам звільнив Комі, щоби перешкодити розслідуванню;

▪ Трамп незаконно вимагав від Джеймса Комі: а) бути йому вірним, б) повідомити американському суспільству, що Трамп не перебуває під підозрою слідства, в) припинити розслідування проти Майкла Флінна, бо він є «хороший хлопець»;

▪ була ініціатива з боку команди Трампа створити спеціальний канал зв'язку із Кремлем, що дуже спростило б перехоплення американської інформації на користь Москви.

Телеканал CNN повідомив, що під час закритих слухань Джеймс Комі повідомив сенаторам про можливу третю зустріч чинного генпрокурора США Джеффа Сешнс із Сергеєм Кисляком, руским розвідником під прикриттям дипломата у США.

Раніше телеканал займався перевіркою інформації про можливу додаткову приватну зустрічі Сешнс із Кисляком в минулому році під час президентської кампанії. За попередніми даними, зустріч могла відбутись 27 квітня 2016 року в готелі «Mayflower» у Вашингтоні, де на той момент кандидат у президенти США Дональд Трамп виступав зі своєю першою великою промовою на тему зовнішньої політики.

Від Трампа і Комі хочуть отримати їхні приватні нотатки

Керівники сенатського комітету, які провадить розслідування щодо втручання Кремля у вибори, республіканець Майкл Конауей і демократ Адам Шифф, надіслали запити безпосередньо Джеймсу Комі та Дону Макгану, радникові Трампа. Приватні нотатки Трампа і Комі, в тому числі й аудіо, якщо вони існують, мають бути передані у Сенат до 23 червня.

Під час свідчень у Сенаті під присягою Джеймс Комі неодноразово звинувачував Трампа у брехні. У свою чергу Трамп теж назвав Комі брехуном і боягузом. На питання, чи має він аудіозаписи, про які писав у мережі Twiter після того, як звільнив Комі, Трамп сказав, що дасть відповідь найближчим часом. Джеймс Комі під час свідчень також висловив сподівання, що такі записи у Трампа існують. Сам він заявив, що записував розмови з Трампом, коли той протизаконно вимагав «лояльності».

Фальш-старт демократів із імпічментом президента США

Вашингтонське політичне видання «The Hill» інформувало, що Ел Грін, депутат палати представників Конгресу США від штату Техас, повідомив про ініціювання процедури імпічменту президента Дональда Трампа. Конгресмен Грін розпочав підготовку обвинувального висновку, який є першим офіційним кроком для початку такого процесу. А мотивацією для імпічменту став факт звільнення з посади керівника ФБР Джеймса Комі, який розслідував зв'язки штабу Трампа з кремлівським втручанням у вибори.

Ел Грін став першим представником Конгресу, який офіційно вимагає імпічменту президента США. При цьому видання «The Hill» зазначило, що існує мала ймовірність, аби ініціатива Ел Гріна була широко підтримана у Конгресі. Реальність є такою, що Джеймс Комі запідозрив у державній зраді американського чиновника Дональда Трампа, який вимагав від Комі особистої відданості й припинення розслідування про зовнішнє втручання у вибори США. Це, безумовно, є порушенням, але не конкретною зрадою національних інтересів США.

Перетягти на свій бік частину республіканців Елу Гріну не вдасться. Трамп дратує всіх, як свого часу дратував і Рональд Рейган своєю прямолінійністю і неоднозначністю. Але з часом американський істеблішмент до нього пристосувався і визнав Рейгана прекрасним президентом.

Врешті, якщо Дональдові Трампові не вдасться повторити успіх Рональда Рейгана, демократам, в особі Хіларі Клінтон, все одно нема на що сподіватись, тому що в разі політичної кризи президента республіканця може замінити республіканець віце-президент Майк Пенс. Це може статись, наприклад, у листопаді 2018 року в результаті виборів у Конгрес, якщо демократи отримають більшість хоча б в одній із палат. Лише тоді питання імпічменту Дональда Трампа може отримати реальне підґрунтя.

Однак і сам факт «цькування» Трампа є позитивним, оскільки дуже йому перешкоджає послабити або й скасувати санкції стосовно Кремля. Це питання було головним у пакеті домовленостей між Путіним і Трампом, і воно не виконується, а тому на Кремлі не вщухає істерика, бо грошей на дестабілізацію у світі стає все менше. На Москві все ще сподіваються отримати у своє розпорядження прирученого Дональда Трампа та його мотивоване оточення, а тому Лавров і Кисляк так щиро раділи в Овальному кабінеті з відставки Джеймса Комі.

В інтерв'ю американському режисерові Оліверу Стоуну на питання, чи обрання Дональда Трампа президентом США  дає Путіну підстави очікувати щодо змін на краще у відносинах двох країн, Путін оптимістично відповів:  «Надія завжди є. Поки нас не понесуть на кладовище в білих тапках».

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ