Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Україні загрожує товарний дефіцит палива

Україні загрожує товарний дефіцит палива. Так вважає голова парламентського комітету з питань фінансів та банківської діяльності Петро Порошенко, повідомляє прес-служба „Нашої України”. Порошенко прогнозує, що в січні роздрібні ціни на нафтопродукти різко зростуть. Причиною ж цього, на думку Порошенка, є спроба уряду домовитися з нафтовими трейдерами щодо фіксації цін на паливо, що вже призвело до дефіциту палива в окремих регіонах країни. «Стримування інфляційних чинників відбулося значною мірою за рахунок регулювання урядом цін на бензин, проте вже зараз ми знаходимося на грані товарного дефіциту бензину», – сказав він.

Прогноз Порошенка експерти паливного ринку сприймають по-різному, втім, сходяться на думці, що якщо подорожчання бензину відбудеться, то закінчиться все тим, що уряд перегляне угоду, яку підписав віце-прем‘єр Андрій Клюєв з нафтотрейдерами, скасувавши обмеження на зростання роздрібної ціни на нафтопродукти. Нагадаємо, що угодою було зафіксовано роздрібні ціни на бензин марки А-95 на рівні 3,65 грн за літр, а дизпаливо – на рівні 3,6 грн за літр. Кажуть, що як компенсацію за це Кабмін пообіцяв надати нафтовикам певні пільги, втім, які саме пільги, ні урядовці, ні нафтотрейдери не розголошували.
  Зокрема серед прихильників позиції, що нафтотрейдери спекулюють із цінами на бензин, тим самим тиснучи на уряд, – експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Борис Бордюг. За його словами, суто економічних передумов для підвищення цін на нафтопродукти немає, як і немає природного дефіциту нафтопродуктів.
„У жовтні-листопаді впали ціни на світових ринках нафти, крім того, Росія знизила експортне мито з 237 дол. до 180 доларів за тонну – це вплинуло на зниження цін на нафтопродукти. Зараз же ціни на нафтопродукти дещо зросли через несуттєве підвищення цін на світових ринках нафти, за якими нам Росія і продає нафту та нафтопродукти. Нафтотрейдерам, відповідно, стало менш вигідно працювати, оскільки уряд зобов’язав їх не змінювати ціну. Як наслідок – штучно скоротилися поставки нафти і нафтопродуктів, що призвело до того, що на деяких АЗС можна було купити паливо лише по безготівковому рахунку», – вважає Борис Бордюг.
За прогнозами експерта, ситуація з ціною залежатиме від зовнішніх чинників. «Якщо на світових ринках підніметься ціна на нафту, буде ще більший дефіцит, і тоді або уряд перегляне свою позицію, або ціни на паливо підскочать», – каже експерт.
Водночас щодо зростання цін на нафту на світових ринках, то він наразі не спостерігається. Якщо провести моніторинг світових ринків нафти, то виявиться, що світові ціни на нафту останнім часом не зростали, а навпаки падали після практично стабільного „штилю”. Зокрема, на лондонській біржі Inter Continental Exchange Futures ф‘ючерси суміші Brent за поставкою в січні знизилися на 0,25 долара за барель – до 63,07 за барель. На New York Mercantile Exchange в Нью-Йорку контракти американської нафти сорту Light Sweet Crude за поставкою в січні знизилися на 0,24 доллара – до рівня 62,19 долара за барель. Серед основних причин падіння цін на нафту називається укріплення долара по відношенню до євро.
Втім, для деяких фахівців це не аргумент. За словами експерта з паливно-енергетичних ринків, директора компанії „Психея” Сергія Сапєгіна, те, що зараз ціни на нафту на світових ринках знижуються, ще не означає, що ціни на нафтопродукти мають знизитися в Україні. „Нафта для українських НПЗ контрактується на місяць вперед, тобто та нафта, яку ми зараз споживаємо, закуповується по ціні, що була місяць тому”, – каже Сапєгін. Щодо прогнозів Порошенка, то експерт вважає їх досить таки реалістичними. „Стабільність цін може зберігатися, якщо є міцність цінового запасу. Наразі ми маємо скорочення обсягів поставок, відтак і міцність цінового запасу на роздрібну ціну на нафтопродукти знижується. Зараз нафтотрейдери допродують залишки бензину по старій, роздрібній „незмінній” ціні, узгодженій з урядом. І оскільки гуртову ціну можна змінювати і вона вже зросла, то постане питання зростання і роздрібних цін. Все це може призвести до двох речей – або буде дефіцит бензину в роздрібному продажу, або уряд перегляне свою політику щодо нафтотрейдерів. Я думаю, що під впливом економічних реалій уряд вибере другий варіант і скасує обмеження зростання роздрібних цін”, – сказав у коментарі „Гал-info” експерт.   


Довідка:
За рік в середньому Україна споживає близько 16 млн т нафтопродуктів – по 5 млн т бензину та дизпалива та 6 млн т мазуту. За даними Мінпаливенерго, імпортні нафтопродукти займають 30-35% українського ринку нафтопродуктів, третина з них заводиться з Росії, решта – з білоруських та литовских НПЗ.

Валентин Концевич

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ