Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українсько-польський кордон та тютюнова контрабанда

Кордон із Польщею залишається однією із найбільш привабливих ділянок для переправлення цигарок, - Інформаційно-аналітичний центр запобігання контрабанді.

Протяжність ділянки 542,34 кілометра. Тут функціонує 8 міжнародних  пунктів пропуску: «Рава-Руська», «Угринів», «Устилуг», «Краковець», «Шегині», «Смільниця», «Грушів»(Львівська область) та «Ягодин»(Волинська область) де мало не щодня працівники контролюючих служб виявляють контрабанду. Найбільш ходовим товаром є сигарети. Адже їх на території сусідньої держави можна продати втричі (а то і вп’ятеро) дорожче.

За інформацією ДФС та ДПСУ, найчастіше тютюнові вироби приховують у конструктивних особливостях транспортних засобів (у дверях, бамперах, під декоративною обшивкою даху автомобілів, в панелі приладів, в повітряних фільтрах, під сидінням та інше). Цигарки також ховають у запасних колесах до автомобілів та намагаються вивезти під виглядом товарів народного вжитку. Яскравим прикладом такої «винахідливості» є нещодавнє виявлення неподалік кордону (Львівська обл.)мікроавтобуса де у 154 коробках з-під туалетного паперу українець перевозив сигарети без акцизних марок. Інколи щоб достати контрабандні цигарки приходиться повністю розбирати автівку чи причеп, в балки якого також запаковують сигарети.

Протягом 8 місяців 2016 року у пунктах пропуску, що на польському кордоні, зафіксовано 446 випадків, коли громадяни намагалися у незаконний спосіб перемістити 276 тисяч пачок цигарок. Такі статистичні дані  Інформаційно-аналітичному центру запобігання контрабанді  надав підрозділ по роботі із ЗМІ ДПСУ.

Також у 25 випадках вдалося запобігти спробам незаконного переміщення майже 130 тисяч пачок цигарок поза пунктами пропуску, на так званому зеленому кордоні з Польщею. Як правило, перевізниками є неповнолітні і це стало для злочинних угруповань нормою, оскільки відповідальність за вчинення адміністративних правопорушень настає з 16-ти років. А згідно з законодавством діти до відповідальності не притягуються.

Іншими словами на кордоні із сусідньою Польщею за вісім місяців 2016 року вилучено понад 400 тисяч пачок сигарет вартість яких сягає мільйони гривень.   

Виникає питання: якщо такі об’єми контрабандних сигарет вилучаються то які ж партії вдається зловмисникам переправити!І це незважаючи на всі потуги правоохоронних органів.

Причин живучості контрабанди є багато, і ми будемо про них говорити у наступних матеріалах, але зараз варто об’єднувати зусилля протидії усім негативним явищам, якщо ми дійсно прагнемо зробити нашу державу міцною та процвітаючою.

Інформаційно-аналітичний центр запобігання контрабанді звертається до усіх небайдужих, а в особливості до мешканців прикордоння: не потрібно прикривати, допомагати чи сприяти контрабандистам, адже ця діяльність завдає, в першу чергу великих іміджевих та фінансових збитків державі, а значить – кожному її громадянину. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ