Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Україну прив’язують до польського LNG-терміналу

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою заявив, що Україна готова закуповувати у Польщі 8 млрд куб м газу після того, як буде побудований інтерконнектор «Україна-Польща»: «Якщо він буде побудований, ви будете завозити дуже багато газу, ми будемо дуже багато цього газу купувати. Це до 8 млрд. куб. м». Водночас Яценюк позитивно відгукнувся про запуск LNG-терміналу в Свіноуйсьце, куди почав надходити газ з Катару.
ghall.com.ua

Рішення України приєднатися до Польщі і розвивати проект із будівництва газопроводу, який з’єднає обидві країни, не принесе Україні вигоду. Скупий, як відомо із приказки, платить двічі. Україна також за спільний із Польщею проект заплатить двічі. Перший раз – коли оплатить будівництво газопроводу вартістю 250 млн. дол. Вдруге – коли буде переплачувати за газ, який буде отримувати з Польщі.

Показово, що рядовий проект побудови європейського газового інтерконнектора «Україна-Польща», який повинен використовуватися як додатковий маршрут, «обріс» бізнес-інтересами. Власне, ідея отримання Україною газу із Польщі, у тому числі за рахунок LNG-терміналу у польському Свіноуйсьце, породжена далеко не допомогою і переживанням за Україну. А виключно бажанням Польщі перекласти на Україну свої енергетичні провали.

Поляки уклали надзвичайно невигідний 20-річний контракт із Катаром про купівлю щороку 1,5 млрд. куб. м газу. Згідно формули контракту ціна нині становить близько 400 дол. за 1000 куб. м. При цьому із Росії та Німеччини Польща отримує газ по ціні 200-220 дол. Безумовно, також Польщу гріють обіцянки США до 2020 року все таки налагодити поставки зрідженого газу. Але і там ціна буде становити не менше 350 дол. із врахуванням всіх складових.

Відповідно, якщо все таки у майбутньому Україна буде купувати зріджений газ через Польщу обсягом до 1,5 млрд. куб. м, то щорічна переплата становитиме як мінімум 200 млн. дол, а як максимум - до 300 млн. дол. І не дивно, що за таку енергетичну політику держави заплатить український споживач.

Адже купівля навіть 1,5 млрд. кубометрів дорогого зрідженого газу впливатиме на тарифи для населення і промисловості. Показовим є приклад Литви, яка також почала закупівлю норвезького газу із свого LNG-терміналу і це привело до підвищення тарифів на газ для населення у 2015 р. на 30%.

Відповідно, Польща вирішила «прилаштувати» свій дорогий зріджений газ в Україні. Партнери уряду Яценюка в США постійно нагадують уряду про необхідність реалізації цього проекту та виділення для цього близько 6 млрд. грн (250 млн. дол.). Мова йде про газопровід «Дроздовичі - підземне сховище Більче-Волицьке».

Україна впевнено крокує від однієї газової залежності до іншої. І з реальною диверсифікацією поставок газу це немає нічого спільного. Замість російського «Газпрому» Україна уже потрапила в залежність від європейських посередників, яким переплачує за газ. І Росія цим сьогодні користується надаючи знижки на газ тим країнам і компаніям, які потім і перепродують цей газ Україні.

«Нафтогаз» уже зайвий раз старається не нагадувати про псевдо-дешевий реверсний газ аби не дратувати як політиків, так і суспільство. Адже затягнута політична криза в країні лише відтерміновує розслідування злочинів у сфері закупівлі імпортного газу, покарання винних за розтрату державних коштів і де-факто корупцію при закупівлі реверсного газу. Тепер у цьому списку може з’явитися і намагання прив’язати Україну до польського LNG-терміналу.

Член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ