Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

Ультиматум бойовиків, колапс і дудка Кремля

Днями ватажки бойовиків з ОРДЛО оголосили ультиматум українській владі. Мовляв, якщо до 1 березня не буде знята блокада торгівлі з окупованими районами Донбасу, то вони почнуть «націоналізовувати» українські підприємства, що працюють на окупованій території. Голова ГІ «Права Справа», воєнний експерт Дмитро Снєгирьов переконаний, що всі заяви ватажків незаконних збройних формувань – це порожні слова, а нагнітають погрози вони через те, що блокада реально перекрила кисень так званим «молодим республікам».

За словами Дмитра Снєгирьова, історія про так званий процес «націоналізації» - це просто вигадки, адже цього не дадуть зробити російські оліхарги, бо підприємства і так належать їм.

«Одним із найбільших платників податків в український бюджет на окупованій території є «Алчевський металургійний комбінат». Цікаво, що акції цього підприємства належать «Внєшекономбанку», головою правління якого є Дмитро Медвєдєв, той самий, що очолює уряд Росії. Ще один з флагманів важкої промисловості і великий платник податків – «Луганськтепловоз». Підприємство також належить російському власнику. Головна контора його розміщена у російському Брянську. Що вони будуть націоналізовувати, і хто їм дозволить націоналізовувати російські підприємства, які працюють під юрисдикцією України, не зовсім зрозуміло», - зазначив Дмитро Снєгирьов.

Він наголосив, що інше питання полягає в тому, яким чином взагалі всі ці підприємства пройшли перереєстрацію у наших податкових органах.

«Робота цих підприємств дуже цікава. Вони працюють на окупованих територіях і платять податки. Протягом 2016 року до Державного бюджету України Луганською митницею ДФС перераховано 1 млрд 274 млн грн. За даними Головного управління ДФС у Луганській області, значною мірою надходженням до Державного бюджету України протягом минулого року сприяли показники зовнішньоекономічних операцій основних підприємств-імпортерів Луганської області, зокрема: ПАТ «Алчевський металургійний комбінат», ТОВ «ДТЕК Східенерго» (знаходяться в окупованій зоні). Тому працівники цієї фірми вимушені йти у неоплачувані відпустки. Чому фірма, яка працює у юридичному полі України, нехтує закони України і дозволяє собі не платити за електроенергію? Тобто, це підприємство створює напругу на українських підприємствах, які діють на території України», - наголосив Дмитро Снєгирьов.

Він наголосив, що борг за електроенергію перед Луганським енергетичним об’єднанням сягає 5 млрд грн.

«Це економічно неприйнятно. Нам ці підприємства не то що збиткові, а мінусові. Це не збиток, це просто якесь збочення», - сказав Снєгирьов.

Ще однією гучною заявою ватажків незаконних збройних формувань стала обіцянка припинити поставки вугілля в Україну, мовляв, будуть вивозити продукцію на територію Росії.

«Тут цікаво, що ще місяць тому колишній так званий голова «радбезу днр» Олександр Ходоковський заявив, що Росія ввела квоти на постачання вугілля з Донбасу. Йдеться не лише про вугілля, але й про металопродукт. Роблять це з метою захисту власного виробника вугілля у Ростовській області і щоб не дати можливість вугледобувним підприємствам з окупованої території демпінгувати в Росії ціни. З огляду на це всі розмови про постачання продукції на територію Росії не підтверджені. Росія не визнає цих республік, а тому не визнає і сертифікати відповідності, і  митні документи, а для експорту продукції потрібне митне оформлення. Митне ж оформлення може бути лише за наявності української реєстрації. Жодне підприємство не буде працювати з незрозумілим виробником, який немає ні сертифікат, ні митних документів. Отож, усі ті заяви виглядають дурнуватими і є не більше, як шантаж, який не підтверджений ні документально, ні фактажно», - сказав Дмитро Снєгирьов.

Водночас Дмитро Снєгирьов наголосив, що блефують не лише бойовики, але й українські високопосадовці.

«За 2016 рік вуглевидобуток на окупованих територіях  збільшився на 49%. Водночас відомо, що у 2015 році нам вистачало вугілля і ми нормально пройшли опалювальний сезон. Однак зараз на окупованих територіях почалося зростання вуглевидобутку і основний споживачем цього вугілля є саме наша територія. А тому не лише бойовики, але й  в українських міністерствах втрачають дуже грубі гроші. Саме цим викликана істерика що з одного, що з іншого боку. Вони не можуть пояснити чим зумовлене зростання вуглевидобутку. Це в Україні більше потреба стала? Ні. Значить просто зменшують відсоток атомної енергії», - зазначив Снєгирьов.

Він переконаний, що незаконні збройні формування «л/днр» будуть намагатися тиснути на уряд України. Тиснути також буде Росія.

«Не виключено, що вони підуть  на активізацію бойових дій, якщо не вдасться дипломатичним шляхом розв’язати це питання. Будуть намагатися або провокувати, або піти на загострення. Тоді на тлі загострення постане питання, що учасники блокади наражаються на смертельну небезпеку, або ж скажуть, що блокують перевезення стратегічних вантажів пов’язані з обороноздатності. Навіть якщо український політичний провід пристане на тиск, то піти на силовий розгін вони не наважаться», - вважає Дмитро Снєгирьов.

На запитання, що у випадку продовження блокади очікує окуповані території, він відповів: «Колапс. Основне надходження у їхній «бюджет» - це продаж вугілля. Тобто у них не буде грошей, щоб людям давати навіть ті копійки... Ми їм створили комфортні умови – зарплатня, соціальні нарахування, додаткові робочі місця. Що робити  з цим вугіллям, там ніхто не знає. Росія до себе його не пустить, тобто, вони опиняються в реальному економічному колапсі. Виявляється, не вони нас тримають, а Україна здатна диктувати свої умови. Вони це прекрасно розуміють, і Росія розуміє. Тут можна згадати заяву Лаврова і Гризлова, що Україна має розблокувати ці території і відновити економічні зв’язки. Чомусь ми йдемо у форматорі їхніх заяв, а не сповідуємо захист власного інтересу», - сказав Дмитро Снєгирьов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ