Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

В опозиції з’явилась робота

Хай як проголосують депутати за питання недовіри, жодних кадрових наслідків, вочевидь, не буде. Олег Сало і надалі очолюватиме Львівську ОДА, хоча факт недовіри з боку обласної ради стабільності його урядуванню не додасть. Воднораз депутати черговий раз позмагаються, хто з них більший опозиціонер. І цього разу ставки високі.

Як відомо між Романом Іликом та Степаном Кубівим, триває малопублічна, але від того не менш напружена конкуренція за головування у Львівській обласній організації «Батьківщини». При цьому одну з перших гучних перемог чинний голова обласної організації Роман Ілик отримав внаслідок необачного кроку колишніх «фронтовиків» у Львівській міській раді. Боротьба проти Олега Сала може ще більш посили його позицію.

Нагадаємо, що «Батьківщина» не має іншого представництва у міській раді, аніж спадок із представників «Фронту змін». Отож, під час одного знакового голосування «фронтовики» раптово підтримали прохання колег-депутатів від «Свободи» щодо подолання цілої низки вето міського голови Львова Андрія Садового. І це при тому, що партійне бюро міської організації «Батьківщина» напряму заборонили їм це роботи.

Як виявилося, тоді Степан Кубів «іменем Яценюка» переконав фракцію підтримати «Свободу», чим по суті кинув їх «під танк». Через такий крок члени фракції мали отримати догани. Що це означає напередодні місцевих виборів, неважко здогадатись - для більшості колишніх міських «фронтовиків» дорога у списки ВО «Батьківщина» може бути закрита. Хай там як, середовище ВО «Батьківщина» отримало ще один аргумент, котрий, безумовно, буде використаний, зокрема і тоді, коли настане час обрання голови ЛОО «Батьківщина».

Окрім того, виглядає на те, що Роман Ілик зумів зміцнити стосунки з партійним екс-куратором Львівщини, нардепом Віктором Швецем та нардепом Степаном Курпілем. Схоже, всім трьом не подобається прихід «фронтової команди». Головне завдання -створити такі умови, за яких Степан Кубів аж ніяк не зможе втрапити у крісло очількика однієї з найбільших опозиційних партій області. При цьому розрахунок на вихід Юлії Тимошенко з тюрми, і вирішення долі львівської «Батьківщини» через її приязні стосунки з Швецем щораз стає все більш примарним. Але тут небо послало згаданій трійці призначення нового голови Львівської ОДА Олега Сала. Це не тільки пас для «Свободи», адже і для названої групи впливу у «Батьківщині» створюється певне поле для політичного маневру.

Не виключено, що буде розіграна комбінація, подібна до тої, яку провели у міській раді. Річ у тому, що більшість депутатів Львівської обласної ради (за винятком Івана Стецьковича, що потрапив туди на довиборах) – це, умовно кажучи, люди Степана Кубіва. Вкрай заскочені ситуацію зі зміною Віктора Шемчука на Олега Сала колишні «фронтовики», до останнього часу не видали «на гора» жодної консолідованої реакції. Хіба що керівник фракції Микола Кадикало сказав, що задля «роботи та результату» ОДА та обласна рада повинні співпрацювати.

Інша річ Роман Ілик. Той одразу розпочав наступ зі своєї сторінки у Фейсбуці- «Батьківщина» в облраді має виступити всім фронтом (який збіг!) проти Олега Сала. Понад те, як стало відомо, інтерв’ю з Романом Іликом мало з’явитися в одній з найбільш тиражних газет Західної України. Не виключено, що у ньому політик поставив би питання руба: чому в облраді зволікають з ініціативою щодо висловлення недовіри новому голові ОДА.

Побачить світ це інтерв’ю чи ні - невідомо. Та це вже й не так важливо. Адже події почали розвиватись блискавично, отож атаку вирішили підсилити додатковими засобами. Не чекаючи, поки оговтається Степан Кубів, три бютівські нардепи – Ілик, Швець і Курпіль – підписали заяву із закликом до обласної фракції «Батьківщини» підтримати кампанію з висловлення недовіри новому очільнику ОДА.

А от сьогодні, 6 листопада, заяви посипались, як із відра. До того ж у справу вдалось втягнути політиків національного рівня. Так, на офіційному сайті об’єднаної опозиції «Батьківщина» з’явилась заява від Яценюка, Кличка і Тягнибока. Її суть: опозиційні сили, партія «Батьківщина», партія «УДАР» Віталія Кличка та ВО «Свобода» розпочали терміновий збір підписів про включення до порядку денного наступного пленарного засідання Львівської обласної ради питання про висловлення недовіри Олегу Салу.

За таких обставин Степан Кубів почав наздоганяти втрачену ініціативу. Про це засвідчила заява народних депутатів України, членів фракції МДО "Львівщина" у ВРУ: «Ми, народні депутати України, члени міжфракційного депутатського об'єднання "Львівщина" у ВРУ, виступаємо із заявою, у якій закликаємо депутатський корпус Львівської обласної ради скликати позачергову сесію і дати принципову оцінку останньому кадровому призначенню в області президентом України...». Її підписали: Роман Ілик, Степан Курпіль, Лідія Котеляк, Андрій Парубій, Ігор Васюник, Михайло Хміль, Степан Кубів, Ярослав Гінка, Ярослав Дубневич.

Цими ж вихідними Роман Ілик запланував провести бюро обласної ВО «Батьківщина», яке мало б дати остаточний дороговказ депутатам обласної ради від найбільшої опозиційної сили. Далі за аналогією – ганьба і догани тим, хто не підкориться волі лідерів опозиційних партій і не виконає рішення бюро. Якщо такі будуть, то не бачити їм своїх прізвищ в негумових партійних списках на наступних місцевих виборах, а шанси Степана Кубіва очолити на Львівщині ВО «Батьківщина», звісно, ще більше змаліють.

Ну і насамкінець. На опозиційних депутатів Львівської обласної ради, які схильні вагатись, зокрема із фракції «Батьківщини» (колишні «фронтовики»), створено критичний тиск. Для декого вибір буде непростим. Між політичною доцільністю і власним комфортом. При цьому хай як проголосують депутати за питання недовіри, жодних кадрових наслідків результат голосування, вочевидь, не матиме. Олег Сало і надалі очолюватиме Львівську ОДА, хоча факт недовіри з боку обласної ради стабільності його урядуванню не додасть. Воднораз депутати черговий раз позмагаються, хто з них більший опозиціонер. А також матимуть нагоду знову здружитись після сланцевого розбрату. Ніщо так не об’єднує, як спільний ворог. Отака економіка...

Андрій Возний.

Фото - dt.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ