Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Венеричні захворювання, земля і депутати

Реконструкція Львівського перинатального центру – довгобуд, десятки лікарів – без робити, сотні породіль – без кваліфікованої спеціалізованої медичної допомоги. Реформа медицини катастроф – тривалий скандал, цинічна закулісна метушня. Тепер у Львові взялися за шкірно-венерологічну службу. Здогадайтесь чим закінчиться.

Отож, сьогодні, 13 вересня, сесія Львівської обласної ради має розглянути проект рішення «Про реорганізацію шкірно-венерологічної служби Львівської області» – на виконання наказу Міністерства охорони здоров’я про скорочення ліжко-місць.

Шляхетна справа - допомогти державі. Отож, на початку року  взялись за виконання наказу МОЗ України. Треба було було привести ліжковий фонд до норми, відтак, постало питання реорганізації дермато-венерологічної служби.

Мовляв, бідна держава постановила на вас, на дерматологах і венерологах,  трохи зекономити. Ну нема більше на кому економити, хоч провались крізь землю. Правда, тоді головним словом було «трохи». Бо йшлося, по суті, тільки про ліквідацію стаціонару на вул. Кордуби, 4а (на 50 ліжко-місць) Львівського шкірно-венерологічного диспансеру №2.

Тут по ходу дещо треба пояснити. Колись у Львові було два шкірно-венерологічної диспансери: один обласний – на вул. Коновальця зі своїм стаціонаром, інший міський – на Замарстинівській, 83 зі стаціонаром на вул. Кордуби.

Потім міська влада Львова вирішила схитрувати і передала міський диспансер на баланс Львівської обласної ради. Ну дуже ловко. Лікуються львів’яни, а платить область.

Отак у Львові виникли два обласних шкірно-венерологічночних диспансери. Щоб якось їх розрізняти, тому закладу, що на Замарстинівській, додали №2.

І тепер, той диспансер, що на Замарстинівській (а це дві будівлі: поліклініка – понад 700 кв. м і акредитована лабораторія – майже 200 кв.м)  разом із стаціонаром на Кордуби (900 кв.м і півгектара безцінної землі, що прилягає до парку Знесіння) хочуть стерти із лиця землі. Оскільки ж йдеться про старі будівлі, довкола яких вирує напівлегальне будівництво, то стерти їх можуть в прямому сенсі цього слова.

Але про все за порядком. Значить, на виконання міністерського наказу наказу у Львівській обласній раді вирішили 1 квітня цього року зробити такі речі:

- об єднати дві установи в одну, обласний шкірно-венерологічний диспансер (лікарі, які працюють у будівлі на вул. Замарстнівській та лікарі поліклінік міста Львова мали б перейти у штат Львівського обласного диспансеру, що на вул. Коновальця. Будівля на вул. Замарстинівській залишались за службою.

- закрити стаціонарне відділення на вул. Кордуби, 4а. Залишити два стаціонарних відділення  комунального закладу Львівського обласного шкірно-венерологічної  диспансеру (вул. Коновальця, 3 і в Сокільниках) для забезпечення стаціонарної допомогою населення міста та області.

-  приміщення (Кордуби, 4а) разом із персоналом (за винятком лікарів) передати Центру СНІДу.

При цьому медсестри зі стаціонару на вул. Кордуби мали бути переведені на роботу в Центр СНІДу. І це їх вельми влаштовувало, бо у Центрі і зарплати мали бути більші, і вислуга років є.   

Однак протягом весни та літа ніхто за цю справу без рішення Львівської обласної ради взятись не наважився, адже йдеться про комунальне підприємство.

Однак тепер несподівано випливло, що «реорганізовують» не тільки стаціонар, але й гамузом поліклініку і лабораторію, що на Замарстинівській. Тепер кажуть, що всім, і лікарям і медсерстам, дадуть роботу у диспансері, що на Коновальця, 1. От тільки чи довго витримає штат таке навантаження?

Знову ж таки, на вивільнених площах, а саме в будівлях на вул. Замарстинівській та на вул. Кордуби, вже не буде  Центру СНІДу, тут тепер мають організувати відновлювальну медицину. Тобто, приміщення обіцяють передати іншому комунальному підприємству облради – Львівській обласній лікарні відновного лікування, яку не так давно успішно вигнали із рекреаційних Брюхович до придорожніх Винник.

Власне, ці несподівані і незрозумілі зміни явно застали зненацька медиків поки що чинного Львівського шкірно-венерологічного диспансеру №2, які ризикують залишитись без роботи.

Який стосунок це все має до турботи про здоров’я мешканців Львова та області. Жодного. Але одна річ очевидна. У Львові набирає обертів сексуальний туризм, з іншого погляду, у щорік біднішій країні секс для багатьох стає чи не єдиним способом розваги і заробітку. Тому без сильної і розгалуженої  мережі шкірно-венерологічної служби нам найближчим часом явно не обійтися.  

Андрій Возний.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ