Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Від волонтерського руху до співпраці рад

1/2
Цими днями з чергової поїздки в зону бойових дій повернулись львівські волонтери. Цей 22-й виїзд на передову, окрім волонтерської місії, мав на меті налагодити пряму співпрацю з районами Луганщини. Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин запросив не лише депутатів Верховної і обласних рад, а й вперше на схід поїхали 15 голів районних рад Львіщини, міський голова Моршина та члени Асоціації місцевих рад "Ради Львівщини".

За чотири дні перебування на Луганщині делегація з Львівщини об’їздила  6 районів області та місто Рубіжне, передала на передову військовим 40 тонн продуктів харчування та предметів першої необхідності. Окрім того, у Северодонецьку львів'яни подарували Обласному інтернату спортивний дитячий майданчик і взяли участь в заходах з нагоди другої річниці визволення Лисичанська від російських окупантів.

Під час зустрічі у Луганській військово-цивільній адміністрації керівники областей та районних рад обговорили напрямки співпраці в умовах війни на Сході та домовились про підписання відповідних меморандумів між конкретними районами. До речі, вже в п'ятницю, 29 липня, делегація з 50 осіб, до якої входитимуть представники виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, волонтери та громадські активісти Луганщини приїдуть до Львова. Саме тут вони ознайомляться з досвідом проведення децентралізації влади та створення об`єднаних територіальних громад.

- Ми вирішили перейти до нового, більш якіснішого формату стосунків між нашими областями, - ділиться враженнями голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин. - Волонтерська допомога звичайно потрібна, та я вважаю, що органи влади та місцевого самоврядування повинні тісніше співпрацювати на офіційному рівні. Переймати досвід один одного, допомагати один одному, як в соціально-економічних питаннях, так і в обміні діловими делегаціями та культурно-мистецькими колективами.

З кожним районом Луганщини на пряму співпрацюватимуть два, три райони Львівщини, а Моршин і Рубіжне стануть містами-побратимами. То ж знову, як і колись на фронті, допомагатимуть один одному колишні бойові офіцери Степан Буняк і Віктор Сергієнко. Тоді, у 2014 році вони були командирами рот і не лише разом воювали, а й будували християнські каплички. А сьогодні вони очолюють районні адміністрації, Мостиську та Новоайдарську.

Окрему увагу на зустрічі приділили питанню інформаційної війни та вихованню молодого покоління на Луганщині. Ворожа пропаганда тут працює потужно. Люди й досі здебільшого черпають інформацію з промосковських ЗМІ. Вони мало знають про події в Україні, справжній стан справ в державі.

Для того, аби перемогти ворога, нам потрібно, перш за все, відвоювати інформаційний простір на тимчасово окупованих територіях та по всій лінії фронту, - каже народний депутат Ярослав Дубневич. Необхідно, щоб люди знали правду про події в світі, в Україні, в окупованому Криму. Вони повинні бачити, слухати і читати українське. Я вітаю той факт, що в ефірі Донеччини та Луганщини незабаром з`явиться ще одна українська радіостанція. І на моє глибоке переконання таких радіо, телеканалів та газет повинно бути десятки, сотні. Ми мусимо терміново виправляти допущені раніше помилки щодо свідомого знищення проукраїнського інформаційного простору.

Але найгірше те, що під час війни калічаться дитячі душі. І тому вже стало доброю традицією поїздки  маленьких луганчан на Львівщину. Вони гостюють у нас на Різдвяні та Великодні свята, відпочивають під час літніх та зимових канікул. Вивчають народні традиції та звичаї, історію свого народу. Стають справжніми маленькими українцями.

І саме тому львів'яни запросили велику групу школярів з Сіверодонецька на літнє оздоровлення та відпочинок у Брюховичі, що під Львовом.

- Такі речі вкрай необхідні, - вважає народний обранець Ярослав Дубневич, - але ми повинні прищеплювати національну свідомість та патріотизм і старшим підліткам. Тим, хто потрапив під вплив ворожої пропаганди. І я вважаю, що військово-патріотичні змагання "Ігри нескорених", які вже кілька років поспіль відбуваються у Сприні, мають стати всеукраїнською школою виховання національної самосвідомості і національної гордості у молоді. Тим більше, шо в цьому році дві команди з Луганщини та Донеччини взяли участь у фінальних перегонах. Географію команд-учасниць потрібно розширювати. А молодь потрібно виховувати на державотворчій ідеології, бо ці діти - майбутнє незалежної та суверенної України.

То ж підбиваючи підсумки 22-гої поїздки львів`ян у зону проведення АТО, можна без зайвого пафосу сказати, що він став свого роду історичним. Адже знайдено нову форму співпраці, новий шлях до ще тіснішого об`єднання України і українців в єдину родину.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ