Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Віктор Пинзеник: Пояснити дії нинішнього уряду логічно неможливо

За часів прем’єрства Юлії Тимошенко та Юрія Єханурова Віктор Пинзеник керував фінансами України. Під час парламентських виборів його партії «Реформи та порядок» самотужки не вдалося подолати 5-відсотковий прохідний бар’єр. Нещодавно ПРП увійшла до блоку Юлії Тимошенко. Про рефлексії екс-міністра фінансів України щодо дій нового уряду та про політичне минуле та майбутнє його партії «Гал-info» розпитувало Віктора Пинзеника.
  – Ваш наступник на посаді міністра фінансів, який в нинішньому уряді водночас є першим віце-прем’єром, Микола Азаров днями заявив про те, що Україна поновлює інвестиційно-інноваційну модель розвитку економіки України, зокрема через створення сприятливого податкового клімату для інвесторів. Яка модель розвитку економіки, на Вашу думку, в Україні працює зараз?
 
– Мене найбільше хвилює розвиток суспільства та поліпшення життя людей, все решта – є лише способи забезпечення вирішення цих проблем. Мене набагато менше турбує модель розвитку країни, а більше те, як живуть люди. Попри заяви Азарова та наклеювання ним якихось ярликів, відбувається не що інакше, як перетворення бюджету на інструмент забезпечення бізнес-інтересів окремих бізнес-структур. Зараз ми зіткнулися з тим, що бюджет перестав виконувати своє призначення. Адже він спрямований не на вирішення інтересів бюджетної сфери – власне, тієї сфери, на яку він має бути спрямований. Що стосується інвестицій, то їх має робити приватний сектор, і він, до речі, їх робив без будь-яких податкових пільг.
Відповісти на питання, яка модель розвитку економіки працює зараз, я не можу, бо не розумію запитання.
 
– З початку своєї каденції уряд Януковича-Азарова встиг вже декілька разів збільшити державний борг України. Чи було оце влізання в борги виправданим і що робити, щоб не влазити в борги й надалі?
 
– Одразу відповім, що робити – міняти уряд. Тому що пояснити його дії логічно неможливо. Те, що робив я, працюючи на посаді міністра фінансів, то це знижував борг – протягом 1,5 року наш уряд зменшив борг на 11,2 млрд грн. З 1 серпня 2006 року все перевернулося з ніг на голову – розпочалася кампанія по влізанню в борги. Уряд Януковича-Азарова тягне Україну в боргову яму, причому борг став метою. Борг логічно має мати причини – в борг країни влазять, коли треба покрити дефіцит бюджету. Я стверджую, що потреби лізти в борг не було і не має, тому що дефіцит бюджету минулоріч становив 3,8 млрд грн при плановому показнику 12,9, тобто на 8 млрд грн менше, аніж очікувалося. 9 млрд грн лишалися на рахунку надходжень коштів від приватизації для покриття дефіциту бюджету. Цих коштів було фактично в три рази більше, аніж потрібно для покриття дефіциту. Тобто не було потреби лізти борг, і уряд Януковича-Азарова навмисно тягне країну в борги. Ми маємо унікальну ситуацію – уряд купається в грошах, яких достатньо для фінансування всіх видатків бюджету, проте замість того, щоб витрачати ті гроші, що мертво лежать на рахунках уряду, він втягнув Україну в боргову яму, чим заподіяв суспільству шкоду на суму 600-800 млн грн щорічно (відповідно до кредитної ставки).
 
– Яку мету тоді переслідує цей уряд?
 
– Як коментувати дії свині, яка купається в грошах, і замість використання цих грошей, ще й бере кредит, а країна сплачує по ньому відсотки? No comments.
 
– Ви дуже довгий час політично дружили з Віктором Ющенко і ще на виборах 1999 року разом з В’ячеславом Чорноволом намагалися вмовити його стати кандидатом у  президенти. А зараз ви перебуваєте в політичному союзі з Юлією Тимошенко. Чому? Ви вважаєте, що Ющенко зараз гірший лідер, аніж Тимошенко, і вона має кращу політичну перспективу? Після того, як ПРП вступила в лави БЮТ, які у вас стосунки з Віктором Ющенком?
 
– Ми фактично на другий день після приходу нового уряду заявили про те, що йдемо до нього в опозицію. Єдиний парламентський блок союзників, який заявив про свою опозиційність, був БЮТ. У блоці Тимошенко ми всі є союзниками і ми вважаємо, що нашими союзниками має бути і «Наша Україна», і тому потрібно між НСНУ та БЮТ знаходити шляхи порозуміння, а не шукати один в одному супротивників. Наша мета полягає в тому, щоб консолідувати всі сили для того, щоб не допустити скочування країни назад в кучмізм.
Щодо Президента, то я його зараз не бачу.
 
– Як ставляться всередині ПРП щодо вступу партії в БЮТ? Чи є розчаровані цим рішенням?
 
– Ні. Це було одностайне рішення з’їзду партії. Не я, а з’їзд партії прийняв таке рішення.
 
– Яким Ви бачите майбутнє ПРП у складі БЮТ? Тим паче, що під час минулих парламентських виборів БЮТ відмовила ПРП у вступі у свій блок, погодившись прийняти у список лише кількох членів Вашої партії. Ви не боїтеся, що перед наступними виборами Тимошенко прийме таке саме рішення або висуне умову, аби ПРП влилася у БЮТ? Чи може ПРП розчинитися в «Батьківщині»?
 
– Я не займаюсь гаданням. Сьогодні є блок політичних партій, і його складовою частиною є ПРП. Ми підписали угоду про вступ в блок, щодо всього іншого, то я не буду загадувати.
 
– За що Тараса Стецьківа було виключено з ПРП? Чи було це вимогою БЮТ при вступі ПРП в блок?
 
– Я не буду коментувати цього рішення. Кожна людина має право на свою позицію. Стецьків заявив свою позицію, і після того йому було доцільно покинути партію.  
 
Розмовляв Валентин КОНЦЕВИЧ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ