Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Нова національна ідея або Вісь Львів - Київ - Дніпропетровськ

29 червня у Львові відбулась зустріч українських інтелектуалів із Несторівської групи, які презентували своє стратегічне бачення змін, котрі слід впровадити Україні найближчим часом, аби здійснити якісний та стрімкий ривок й увійти до числа розвинених та успішних країн. На їхню думку, рецепт полягає в укладенні нового суспільного договору – Договору гідності.
Фото з firtka.if.ua

Модернізація нації

З точки зору мислителів, станом на початок ХХІ ст. формування української політичної нації завершилося, відтак, більше не може правити за національну ідею. Новітньою національною ідеєю українців має бути модернізація нації, під якою передусім розуміється переведення України на траєкторію сталого розвитку.

Траєкторія сталого розвитку – це стан суспільства, за якого всі шість його капіталів (людський, соціальний, інтелектуальний, технологічний, природний, фінансовий) не виснажується, а примножується. Це той стан, що характеризує найбільш заможні країни світу.

Проблема у тому, що на траєкторію сталого розвитку не потрапляють природним чином. Стан сталого розвитку не випливає зі стану стагнації із необхідністю. Його досягають за певних умов, зокрема, за наявності політичної волі й активності соціуму.

Вікно можливостей, що прочинилося після (і внаслідок) Революції гідності, вже почало зачинятися. Це наче потяг, який зупиняється на провінційній транзитній станції на пів хвилини. Вскочиш – поїдеш в столицю разом з поважними пасажирами. Ні – то залишишся прозябати.

Олег Рибачук переконаний, що Україна конче повинна зробити свій крок до системних змін до кінця у поточному році. «Кінець цього року – це наш Рубікон чи, якщо хочете, наша лінія Маннергейма», – наголосив він.

Засади нового суспільства

Модернізація української нації зазнає невдачі, якщо суспільство не стане відкритішим та не засвоїть нові ціннісні норми.

Закритість українського суспільства полягає в обмеженому доступі до економічних ресурсів та політичної влади. Обмежений доступ забезпечується вибірковістю дотримання законів і нормативним закріпленням такої вибірковості. У результаті правова за формою держава тримається на персоніфікованих стосунках і привілеях. Натомість мають бути усталені нові правила, що визначатимуть верховенство права, а не закону. З точки зору мислителів, це можливо у разі, якщо буде змінено принцип конкуренції: конкуренція за прихильність споживачів, виборців, а не змагання за доступ до ресурсів задля його перерозподілу.

Перехід до нової ціннісної норми означає засвоєння цінностей самовираження на противагу цінностям виживання й безпеки. Виходячи із піраміди потреб Маслоу, цей перехід відбувається лише тоді, коли суспільство сягає певного рівня добробуту та передбачуваності. У країні, в якій почуваєшся незахищеним, саме безпека лишається провідною цінністю, що мотивує та визначає поведінку людей. Разом із тим, коло змикається, і ця цінність не дозволяє суспільству скочити на траєкторію сталого розвитку.

Якщо безпекові цінності домінують, то перетворюються на стримувальний чинник для цивілізаційного стрибка. Засадничою цінністю самовираження є цінність гідності. Інтелектуали з Несторівської групи переконані, що Євромайдан став наслідком появи в Україні великих суспільних груп, для яких гідність, свобода та самовираження стали центральними цінностями. Відтак, перехід до нових цінностей стане можливим тоді, коли в Україні з’явиться значуща група людей, які, живучи в корумпованому суспільстві й відважуючись на моральне дисидентство, зададуть нову ціннісну норму всьому суспільству.

Наслідком цього стане укладення нового суспільного договору, засадничими елементами якого стане:

- готовність робити те, що конче треба робити, а не те, що хочеться

- готовність шукати взаємодію за принципом «перемагають усі»

- готовність визнати суспільну/регіональну розмаїтість як потенційне багатство

- дотримання принципу особистої відповідальності.

Львів – Київ – Дніпропетровськ

Ярослав Грицак припустив, що віссю нової України, котра задасть перелічені ціннісні норми, можуть стати Дніпропетровськ, Київ та Львів – внаслідок наявності в цих містах великого прошарку середнього класу, який вже тепер відчуває шалений попит на системні зміни.

Сергій Стуканов.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ