Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Чемпіонат сиротіє, судді деградують

Третій тур чемпіонату України з водного поло, що завершився в Одесі, подарував черговий суддівський скандал, ще раз довів, що таке матч між чемпіоном та віце-чемпіоном України, зберіг інтригу у боротьбі за золоті медалі, а також «поховав» ще одну українську команду.

Ще до стартового матчу 3 туру чемпіонату України усіх сколихнула неприємна звістка з Маріуполя. Через відсутність фінансування збірна Маріуполя на тур не приїхала, а відтак, на зібранні суддівської колегії, а також представників команд було вирішено зняти маріупольців з чемпіонату України. Такий пункт є у регламенті чемпіонату України (2.9) з водного поло. Тому, права на повернення до змагань збірна Маріуполя у цьому сезоні уже не має. Усі очки, які команди набрали у матчах з маріупольцями, будуть анульовані. Такі зміни будуть лише формальними, оскільки жодних змін вгорі турнірної таблиці не відбудеться. Чемпіонат України дограватимуть не шість, а п’ять команд.

Парадокс ще й у тому, що головний тренер львівського «Динамо» Ігор Зінкевич дізнався про незаплановане «вікно» лише за кілька годин до виїзду в Одесу. Замість матчу проти збірної Маріуполя галичанам пообіцяли «велику воду» для проведення повноцінного тренування. Втім, працівники басейну так і не дали нашій команді як слід потренуватися, постійно натякаючи на те, що наш час уже завершився.

Перший матч «динамівців» на третьому турі в Одесі запам’ятався не лише першою та водночас прогнозованою перемогою в турі, а й дебютом новачка львівської команди єгиптянина Каріма Ель Арабі. Матч проти збірної Київщини, яка, до слова, додає з кожним туром, для Каріма був історичним, оскільки гол, забитий з пенальті, став для нього першим офіційним у новому клубі. Оскільки Карім тривалий час не тренувався взагалі, його форму назвати хорошою наразі язик не повернеться. Легіонер з Єгипту, який приїхав до Львова здобувати вищу освіту, сам каже, що наступного туру зможе уже більше допомогти своїй новій команді, адже тренуватиметься регулярно.

Один з центральних матчів усього чемпіонату України між львівським «Динамо» та харківським «Слобожанцем» через величезну кількість суддівських помилок, бійку та велику кількість вилучень ще довго будуть згадувати та обговорювати. Випустивши гру зі свого контролю на початку матчу, арбітри Віктор Клєстов з Києва та Олександр Ставертій з Одеси  так і не змогли бути непоміченими до завершення поєдинку.

Суддівський провал та некваліфікованість «людей у чорному» і стали однією з причин поразки львівського клубу. Червоні картки отримали Олександр Дядюра, Віталій Свіщов, Сергій Грішин, за три персональні фоли матч не дограв Богдан Дзядик, а головний тренер «Динамо» Ігор Зінкевич та тренер «Слобожанця» Сергій Столяров через вилучення додивлялися матч на трибунах.

Рівний перший період як і за грою, так і за рахунком на фоні усього матчу був маленьким затишшям перед великою бурею. Усі найцікавіші події почалися у другому періоді, коли після фолу на Юрію Бегеню у басейні розпочалася бійка між ватерполістами обох команд. Що цікаво, арбітри матчу за бійку вилучили далеко не всіх осіб, які брали у ній участь. Найгірше те, що у «динамівців» був вилучений один з лідерів команди Олександр Дядюра, в той час, коли у харків’ян завершив гру достроково Вадим Євстатов. З лавки запасних пряму червону картку від арбітрів отримав Віталій Свіщов за те, що побіг поцікавитися здоров’ям Юрія Бегеня. Парадокс у тому, що через три хвилини арбітри помилково за неспортивну поведінку вилучили Сергія Грішина.

Цей момент став яскравим прикладом того, що арбітри випустили гру зі свого контролю. З роботи арбітрів вболівальники на трибунах сміялися, однак, така напруга боротьби двох найкращих команд України явно всім подобалася. Попри некваліфікований арбітраж, «заруба» між чемпіоном та віце-чемпіоном України відчувалася. Поступатися не хотів ніхто, однак, у водному поло, як і в будь-яких інших видах спорту, буває переможець та переможений. У двох попередніх турах чемпіонату України перемогли «динамівці», Одеса стала фартовою для «Слобожанця». Перемога команди Сергія Колточихіна та Сергія Столярова зберегла інтригу у чемпіонаті, проте, уся боротьба за золоті медалі ще попереду.

Матч «Динамо» – «Слобожанець» ще раз усім довів, що поєдинки між такими командами повинні судити арбітри високого рівня. На жаль, з грою команд не завжди справляються арбітри. І дуже б хотілося, щоб у наступних турах судді тримали дії гравців під контролем протягом усього поєдинку. А таких поєдинків як «Динамо» - «Слобожанець» хотілося б бачити якомога більше. У таких іграх ростуть і гравці, і тренери, а щонайголовніше – це свято для вболівальників.

В інших матчах гравці «Динамо» хоч і перемогли на класі, але з впевненістю можна сказати, що ці перемоги львівській команді далися непросто. Відсутність тренувань у великому басейні, епідемія грипу в команді, а, відповідно, і зірваний тренувальний процес, створили львів’янам певні труднощі на третьому турі. Чимало матчів «динамівці» виграли на класі завдяки безцінному досвіду та майстерності окремих виконавців. За словами головного тренера чемпіонів Ігоря Зінкевича, якщо команда нормально готуватиметься до наступного туру чемпіонату України, зіграє значно краще. Зірваний тренувальний процес не міг минути без наслідків.

Не зважаючи на поразку від «Слобожанця», ватерполісти «Динамо» продовжують очолювати турнірну таблицю чемпіонату України. Після 14 ігор в активі «Динамо» 39 очок з 42 можливих і підсумкове перше місце. На другому місці харківський «Слобожанець» (36 очок), а на третьому – одеська ОНМА, 22 очки.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ