Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Волонтерський потяг "Труханівська Січ" - символ єднання України

20 жовтня з Центрального залізничного вокзалу Києва відправився в подорож третій Потяг Єднання України "Труханівська Січ". Понад два тижні, до 6 листопада, майже 170 пасажирів відвідували міста і села Західної України.

Учасниками цієї акції були студенти, волонтери та військові з Луганської та Донецької областей.

Перші дві подорожі Потягу Єднання відбувались з 20 по 29 квітня і з 21 по 26 травня. Їхній маршрут пролягав прифронтовими містами на Сході України. Пасажирами були волонтери, митці, активісти та медики з західного регіону. Така акція стала можливою завдяки ініціативі 78 громадських організацій, яку підтримали Президент України Петро Порошенко, народні депутати України, Міністерство оборони, Генеральний штаб ЗСУ, ПАТ "Укрзалізниця" та УПЦ КП.

Як повідомив на підсумковій прес-конференції, котра відбувалась в Українському домі, народний депутат України Ярослав Дубневич, ця акція отримала схвалення на Всеукраїнському рівні, бо основною її метою є консолідація суспільства, розвиток волонтерського руху, розвінчування міфів російської пропаганди, активізації міжрегіонального співробітництва та зміцнення взаєморозуміння мешканців різних регіонів держави.

"Я твердо переконаний, що це важливий крок до зміцнення та єднання України. Це принципово новий формат співпраці областей, міст і сіл України, - зазначив Ярослав Дубневич.

Своєю чергою отаман потяга, голова ГО "ВО "Коло.Медіа" Микола Бондар розповів, що після проведення перших двох подорожей на схід з’явилась ідея прокладання маршруту на Захід України, аби мешканці Донецької та Луганської областей особисто відвідали регіон, про який у них суперечливі думки.

"За результатом роботи учасників Потяга вималювались проблеми, які характерні для всієї України. Скільки завгодно можна боротись за об`єднання України, але є сили, які цьому протидіють.  Ми умовно назвали їх "Три "Б": брехня, безкарність, байдужість.  Якби ми змогли б їх побороти, то нам сьогодні не довелось би говорити про об`єднання України»,- підкреслив Микола Бондар.

Найбільше часу учасники акції провели на Львівщині. Зокрема, незабутні враження залишились від перебування у місці створення Української Головної Визвольної Ради у селі Сприня, що на Самбірщині. Адже тут під час Другої Світової війни були засновані перші уряд та парламент тогочасної України, які об`єднали усі політичні партії і визвольні рухи нашої країни того часу.

Сьогодні у Сприні відкрито пам`ятний Меморіальний комплекс і збудовано молодіжний табір, у якому проводяться військово-патріотичні змагання "Ігри нескорених".  Цьогоріч участь у них брали команди з Донеччини та Луганщини і саме на їхнє прохання з наступного року вони стануть Всеукраїнськими.

Окрім того, учасники Потягу Єднання України виступили з новою ініціативою про проведення четвертої місії. На цей раз вона проляже містами і селами півдня України. Від Одеси до Маріуполя. І відбуватиметься під час святкування Дня св. Миколая та Різдва.

"Я готовий підтримати проведення наступного Потяга. Більш того, ми з депутатами-мажратирнаками зі всіх регіонів, об`єднавшись, спільними зусиллями зробимо все, аби він працював і наступного року. Потрібно, аби він об`їздив усі регіони, адже волонтери започаткували новий прекрасний формат боротьби на інформаційному фронті, і цю боротьбу ми повинні виграти. Ми маємо об`єднатись, бо лише в єдності наша сила, а цей Потяг є одним з об`єднуючих факторів " – сказав на завершення народний депутат Ярослав Дубневич.

Окрему подяку учасники Потяга висловили ПАТ "Укрзалізниця" народному депутату України Оксані Юринець, координатору проекту Олені Івановій, військовим капеланам УПЦ КП та усім, хто долучився до організації та проведення акції.

Марія Симоненко, прес-секретар народного депутата України Ярослава Дубневича.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ