Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Вовки в овечих шкурах і як з ними боротися

10 травня відбулося четверте пленарне засідання п’ятої сесії Тернопільської обласної ради, на якому депутати розглянули низку вагомих для життєдіяльності краю питань. Голова фракції «Радикальна партія Олега Ляшка» Богдан Яциковський назвав основним гальмом державного та регіонального розвитку корупцію. Але не лише в державі, а в області.
Голова фракції «Радикальна партія Олега Ляшка» у Тернопільській обласній раді Богдан Яциковський.

Власне, розпочати викорінювати корупцію, на думку пана Яциковського, слід з обласної ради, а саме – з першого заступника її голови Василя Деревляного, який за період лише нинішньої депутатської каденції неоднорозово зловживав законом, здійснюючи вигідні для себе гешефти.  

Нагадаємо, що на минулому пленарному засіданні депутати Тернопільської обласної ради прийняли звернення до керівництва держави щодо скасування сумнозвісного рішення НКРЕКП про запровадження абонплати за газ з вимогою звільнити очільника цієї Нацкомісії Дмитра Вовка із займаної посади. Хоч пана Вовка наразі ще не відправили у відставку, однак «здирницьке» рішення, у першу чергу під тиском нардепів-радикалів на чолі з Олегом Ляшком, таки скасували на державному рівні.

За словами, пана Яциковського, на жаль, такі «вовки в овечих шкірах» є і в Тернопільській області,  зокрема – в обласній раді: «Минуло уже півтора року діяльності нашої депутатської каденції. І ми побачили, хто прийшов сюди працювати, а хто – «дери банити». Йдеться про першого заступника голови обласної ради Василя Деревляного. Слухаючи його звіт про діяльність на цій  посаді, постало таке враження, що ніхто, крім пана Василя, в облраді нічого не робить. У Буратіно від брехні виріс ніс. А в  декого навіть вуха не червоніють, а ще більше зростають апетити і ґешефти».

Одним із таких «апетитів Василя Деревляного, за словами очільника обласної фракції радикалів, виявилося давно підупале, але відверто ним вподобане – як за земельні, так і фінансові «перспективи» – Тернопільське летовище: «Я не просто констатую, що пан Деревляний наклав «лапу» на аеропорт. Бо пропав цілий гектар землі, а літаки як не літали, так і не літають. З інших аеродромів, у тому числі у сусідніх областях, вони літають, а з нашого летовища – ні».

За словами Богдана Яциковського, у «питанні аеродрому» Василь Деревляний не обмежився винятково «земельним напрямком», а ще й прагнув скористатися фінансовими вливаннями в недіюче летовище з обласного бюджету. Гроші мали піти начебто на відновлення роботи аеропорту. Тоді на заваді цьому стала тверда позиція окремих депутатів облради: «Я дякую за чітку позицію голові бюджетної комісії, депутатові від фракції Радикальної партії Сергію Швецю, що на її засіданні так і не було рекомендовано виділити 22,5 мільйона на цей об’єкт. Бо ці кошти пішли би на «дерибан»».

Водночас Богдан Яциковський  разом із сподвижниками з фракції Радикальної партії свідомі того, що діяльність міжнародного аеропорта «Тернопіль» слід відновити якнайскоріше: «Ми за те, щоб злітали з Терноп ільського летовища і приземлялися тут лайнери, за те, щоб в аеропорт прийшов інвестор і летовище функціонувало, але ми проти розбазарювання його майна та безконтрольного виділення грошей з обласного бюджету. Я офіційно звертаюся до відповідальних за цей напрямок осіб в обласній владі. Що зроблено для того, щоб літаки літали? Практично, нічого! До кого стосовно відновлення аеропорту зверталися офіційно? Не зверталися! Шукали інвесторів? Не шукали!».

Відтак, на пленарному засіданні Тернопільської обласної ради, яке відбулося 10 травня, депутати ухвалили Програму підтримки фінансово-господарської діяльності підприємств та установ спільної власності територіальних громад, у рамках якої передбачено й фінансування відновлення діяльності Тернопільського летовища. Ухвалили, врахувавши зауваження Богдана Яциковського. Воно стосувалось того, що одночасно слід створити такі умови, щоб унеможливити зловживання цими коштами  з боку нечесних на руку осіб.

Зокрема, депутати своїм рішенням заснували тимчасову контрольну комісію з вивчення питання перспектив функціонування міжнародного аеропорту «Тернопіль». До її складу ввійшли  представники всіх фракцій обласної ради.

Загалом кошти на відновлення функціонування летовища можуть цьогоріч надійти не лише з обласного бюджету, а й з Фонду регіонального розвитку, про що запевнив і голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна. У будь-якому випадку використання фінансів на цю потребу буде під пильним оком представників усіх фракцій в облраді. Чого й добивався лідер  депутатів-радикалів.

Але махінації довкола Тернопільського аеропорту – це ще не все. Як інформував колег і громадськість краю, Богдан Яциковський, ще однією  з оборудок Василя Деревляного, а саме приватизацією житлових приміщень гуртожитка Тернопільського музучилища на Лепкого, 5 уже зацікавилися правоохоронці: «У поліції  зареєстроване кримінальне провадження щодо перевищення Деревляним службових повноважень у зв’язку його незаконним розпорядженням щодо перепрофілювання освітянського гуртожитку під житловий будинок. Однак пан Василь, використовуючи свій політичний ресурс, робить усе можливе, щоб уникнути відповідальності за скоєне. Як мені стало відомо, сьогодні здійснюється тиск на правоохоронні органи, щоб якось залагодити ту справу».

Однак і на цьому ланцюжок зловживань, до яких причетний перший заступник голови облради Василь Деревляний, не завершується. За словами Богдана Яциковського,  «великий та досвідчений бютівець» усіма засобами прикриває ще одного «вовка в овечій шкірі» – головного лікаря обласного перинатального центру «Мати і дитина» Віктора Куценка: «Сьогодні в пологовий будинок занесена інфекція, його очільник сам інсценізував власне пограбування. Навіть, перебуваючи на курсах, Куценко підписував кадрові призначення. Ці та інші зловживання такого ж, як і він сам, «вовка в овечій шкурі» «кришує», навіть цього не приховуючи, все той же Василь Деревляний».

Лідер фракції «Радикальна партія Олега Ляшка» в Тернопільській обласній раді зробив відповідне звернення до керівництва області та колег з усіх політичних сил, представлених у Тернопільській обласній раді, щоб ті дали належну оцінку діяльності нинішнього головного лікаря обласного перинатального центру «Мати і дитина»: «Якщо ми безсилі це зробити сьогодні, тоді прийдуть інші, які візьмуть його за комір і викинуть геть. Якщо цього не здійснить керівництво області та депутатський корпус облради, то ми зробимо це радикально. Тому що не можемо мовчки споглядати як негідники ображають людей, нехтують законами і вчиняють зловживання. І не треба щораз кивати на Київ. Все відбувається у нас під носом, у рідному Тернополі. Тому не втомлююсь наголошувати: основним гальмом державного та регіонального розвитку є корупція. Її ми поборемо лише тоді, коли викоренимо на усіх рівнях, у тому числі й місцевому, вовків у овечих шкурах – саме таких, як Куценко».

Отже, на раді Богдан Яциковський оголосив спільну вимогу-звернення депутатів-радикалів до керівництва головного самоврядного органу краю про внесення в порядок денний наступної сесії облради питання про зняття Віктора Куценка з посади керівника обласного перинатального центру «Мати і дитина».

Нестор Морозенко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ