Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вступна кампанія чи досліди на людях?

Функціонування Єдиної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО) не витримує жодної критики. Складається таке враження, що її доробляли під час вступної кампанії. Тобто, цьогоріч під час вступу до вишів і працівники приймальних комісій, і абітурієнти були у ролі піддослідних кроликів. Дослід проводило Міністерство освіти та науки України.

Фото: Олена Ляхович

"Мені просто зараз не вистачає двох кролячих вух, щоб ви буквально побачили того, на кому тестували програму такого серйозного рівня». Таку думку висловив  відповідальний секретар приймальних комісій Львівської політехніки Роман Шуляр 5 вересня під час прес-коференції в «Гал- інфо» на тему «Результати Вступної кампанії-2017 у провідних вишах Львова».

Говорили про особливості цьогорічної вступної кампанії, результати вступу,  дані про вступників, успіхи і проблеми, з якими стикнулися навчальні заклади.

Відповідальні секретарі приймальних комісій львівських університетів одностайно звернулись до Міністерства освіти з таким проханням: щоб у майбутньому були сформовані такі умови вступу, які були б максимально пристосовані до роботи комісії. І щоб вони, ці умови, насамперед були б зрозумілими для самих абітурієнтів. Адже часто через нововведення щодо «пріоритету» пропадають бюджетні місця.

Фото: Олена Ляхович

Зокрема, відповідальний секретар приймальної комісії  Львівський національний університет імені Івана Франка Андрій Гукалюк висловив думку, яку поділяла більшості присутніх відповідальних секретарів: «Вступна кампанія залишила подвійні враження. Ми попередньо мали побоювання, що кількість заяв для вступу буде менша. Проте, на щастя, це не справдилось, адже цього року до нас надійшло 50 тис. заяв, всього зараховано майже 7 тис. студентів: бакалаврат – 4 тис., магістратура – 2, 5 тис., спеціалісти – всі інші.

Загалом ми задоволені результатами вступної кампанії. Ми оголошували набір на понад 60 спеціальностей – як на бакалаврат, так і на магістратуру. На магістратурі було більше освітніх програм за спеціалізацією, бо підготовка ведеться на конкретних освітніх програмах, які обирають вступники.

Фото: Олена Ляхович

Другий аспект стосується процесу прийому. Щодо самої організації кампаніє, то цього року вона була складною. Певною мірою це було пов’язано з роботою Єдиної бази. А також вже після затвердження умов прийом Міністерство освіти внесло багато змін – як наказами, так і листами. Тому вся  команда приймальної комісії постійно тримала руку на пульсі, щоб не пропустити чергового листа з Міністерства.

Цьогоріч найбільш популярними стали філологія, германські мови та право. Ми майже заповнили ліцензійний обсяг. Менш популярні – фізика та хімія. Окрім того, на ці природничі науки було виділена менша кількість бюджетних місць. До того ж, були  непоодинокі випадки, коли особа була рекомендована до зарахування, але вступала на комп’ютерні науки на платну форму.

Фото: Олена Ляхович

Як наслідок, пропадають бюджетні місця. Хоч це дає можливість переводити контрактників на безоплатну форму навчання, проте й претендентів було замало. Тому це є проблема та негативна тенденція.

Тільки цього року ми повернули до міністерства близько 200 бюджетних місць. Тобто, особи, які були рекомендовані до зарахування,  так і не принесли оригінали документів для вступу».

Фото: Олена Ляхович

Таку думку підтримав і відповідальний секретар приймальних комісій Національний університет «Львівська політехніка» Роман Шуляр.  Він сказав так: «Такого сумбуру, як цьогоріч, я за чотири роки свого стажу на цій посаді навіть не можу згадати.

Що стосується роботи Єдиної бази, то я повністю хочу погодитись з колегами. У мене влітку у підпорядкуванні було 180 осіб. Це різні сектори: прийом електронних та паперових заяв, пільговики, опрацювання особових справ, перевірка атестатів. У нас були такі дні, що ми приходили на роботу, просто посиділи й шли додому, а бувало таке, що до другої ночі не виходили зі своїх кабінетів. Так складалось, адже вся робота була зав’язана на Єдиній електронній базі.

Фото: Олена Ляхович

Хочу сказати про функціонування Єдиної електронної бази, яка не витримує жодної критики. Складається таке враження, що її доробляли під час вступної кампанії. Тобто тестування на кроликах. Мені просто зараз не вистачає двох кролячих вух, щоб ви буквально побачили того, на кому тестували програму такого серйозного рівня.

Якщо ви зайдете на сайт Міністерства освіти і науки у розділ вступної компанії, то ви там знайдете близько 30 нормативних листів, як регулюють різні сфери вступної компанії 2017 року. Тільки уявіть собі, що таке 30листів, деякі по 3 сторінки, де насичений текст з правилами і поясненнями задля регулювання процесу прийому документів».

Фото: Олена Ляхович

Відповідальний секретар приймальної комісії Львівського національного аграрного університету Оксана Грицина заявила, що задоволена результатами вступної кампанії. «Всі студенти, які хотіли у нас навчатись, подали заяви, принесли документи і вже з першого вересня навчаються в нашому університеті».

Фото: Олена Ляхович

Своєю чергою відповідальний секретар приймальної комісії Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького Андрій Кузик сказав: «Вступна кампанія-2017 була іншою, ексклюзивною, але не впорядкованою. Особливість кампанії така, що це був дуже короткий термін надзвичайно напруженої роботи з кінцевим дедлайном, який був обумовлений відповідним наказом та правилами прийому. І в цей напружений період сервери падають, попри те, що з року у рік нам обіцяють налагодити роботу системи.

Фото: Олена Ляхович

Ми погоджуємось, що така ідея, таке нововведення має право на життя. Але варто зважати на те, скільки є з нею незручностей та проблем, які доробляють по мірі їх збільшення. Це  таке наше побажання до Мінстрестваосвіти».

Олена Ляхович, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ