Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

1,4 долара на день - життя пенсіонера

У Львівській області середньостатистичний пенсіонер виживає на 1722 грн в місяць. По Україні середній розмір пенсій не значно більший - 1828 грн.
ZakNEWS

Якщо перерахувати ці цифри на валюту, то вийде, що середній розмір пенсії на Львівщині - 42 долари на місяць, або 1,4 долара на день.

Загалом у 2016 році видатки Пенсійного фонду у Львівській області на виплату пенсій становили майже 14 млрд грн. Станом на сьогодні на Львівщині проживає понад 700 тис. пенсіонерів.

Про це 10 березня на прес-конференції у Львові заявив перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України Олександр Сафін.

«Минулого року було зменшено розмір ставки єдиного соціального внеску, відтак, зменшилися надходження до Пенсійного фонду. Тепер у зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати помітне незначне збільшення надходжень до Пенсійного фонду», – сказав Олександр Сафін.

Він також зазначив,  що нормативна база для реформування пенсійної системи була закладена у 2003 році в Законі «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», де чітко прописано всі рівні пенсійної системи: «Цей документ дозволяв побудувати пенсійну систему в Україні, яка б відповідала вимогам людей. Проте на сьогодні недержавні пенсійні фонди не розвинулися достатньо добре», – зауважив Олександр Сафін.

За словами кандидата  економічних наук, доцента Львівського регіонального державного управління Національної академії державного управління при Президентові України Петра Шевчука, солідарна пенсійна система, яку ми маємо зараз, була автоматично, з маленькими змінами успадкована від командної радянської системи.

 Але існує другий, накопичувальний  рівень пенсійного забезпечення, про який говорять з 1994. Але досі він не працює, хоча, власне, і була створена нормальна нормативна база у 2003 році.

Також Петро Шевчук сказав, що у 1991 році в Україні  було 14,8 млн пенсіонерів, тепер маємо 12,6 млн. Також за ці роки у нас спостерігається зменшення платників страхових внесків, і це, своєю чергою, зумовлює збільшення навантаження на населення, що працює.

«Сьогодні рівень мінімальної пенсії не забезпечує ні фізичні, ні духовні потреби літніх людей, тому вони змушені працювати, щоб вижити. Нині в Україні є понад 2 млн 700 тисяч пенсіонерів, які працюють», – зазначив Петро Шевчук.

Відповідаючи на питання, чому з 1994 року накопичувальна пенсійна система так і не запрацювала, він зазначив, що у 1997-1998 роках були певні проблеми з наповненням Пенсійного фонду, однак згодом ситуація вирівнялась, і вже 2003-2004 роки були бездефіцитні – тоді можна було впровадити накопичувальну пенсійну систему.

Проте, за словами Петра Шевчука, наша влада вдарилася у серйозний популізм, що, зокрема, призвело до зростання дефіциту Пенсійного фонду, який на 2016 рік вже сягнув 144, 9 млрд грн.

На його думку, причин цього багато – низький рівень заробітної плати, тіньовий бізнес, близько 7 млн заробітчан, і найважливіше – відсутність політичної волі.

Кандидат економічних наук, старший науковий співробітник Інституту регіональних досліджень ім. М.І Долішнього НАН України Ірина Гринчишин зазначила, що в Україні впродовж 2010-2015 років знизилась частка заощаджень у домогосподарства, тобто люди перестали відкладати кошти, очевидно, через їхню відсутність. Тому рівень розвитку недержавного пенсійного забезпечення становить лише 4%. Відтак, щоб стимулювати становлення недержавних фондів, потрібно прийняти додаткові закони. Але  під час їх ухвалення слід дотримуватись рекомендацій експертів, які знають цей сектор зсередини.

Також Ірина Гринчишин вважає, що впровадження накопичувальної пенсійної системи потрібно розділити в часі втіленням страхової медицини. І ще одна надважлива річ - потрібно пояснювати і ще раз пояснювати людям конечну необхідність цих реформ та їхні особливості. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ