Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Я готова звітувати перед львів’янами кожних півроку — Оксана Білозір

Екс-міністр культури та туризму, народна артистка України,  кандидат у народні депутати України від Народного блоку „Наша Україна”  Оксана Білозір повертається до політики та на естрадну сцену після восьмимісячного лікування. Своїми новими ініціативами як майбутнього народного депутата, так і знаного в Україні та світі естрадного діяча,  Оксана Білозір поділилася з «Гал-info». До Вашої уваги ексклюзивне інтерв’ю з Оксаною Білозір.

– Скажіть, будь ласка, з якими  проектами Ви йдете у Верховну Раду?

– У мене є три стратегічні напрямки, перший – це культура. Я, як міністр культури,  започаткувала цілий ряд програм, які можуть реалізуватися тоді, коли матимуть законодавче забезпечення. Другий стратегічний напрямок, який я веду і вела, працюючи у комітеті закордонних справ, – очолювала постійну комісію співпраці з діаспорою, я практично єдина напрацьовувала цілу базу законодавчих ініціатив і взагалі порушила питання про наших закордонних українців - величезну частину населення. Я вперше заявила з парламентської трибуни, що в Україні існує нове соціальне явище, таке, як трудові мігранти, наші заробітчани, адже це мільйони людей, котрими потрібно займатися, яких треба підтримувати, бо держава винна у тому, що вони з’явилися.
Я написала концепцію національної культурної політики щодо закордонного українства, вона зараз є в парламенті, і коли я знову увійду у Верховну Раду, то її максимально налагоджу. Що таке концепція? Це є правове поле, яке треба буде потім нанизувати законами прямої дії. Тобто правове поле я вже напрацювала, і в мене є цілий ряд законів прямої дії, які, скажімо, збалансують всі проблеми, котрі є зараз із трудовими мігрантами.
Також є величезна частина цього питання стосується нашої діаспори: за межами нашої країни знаходиться близько 25 мільйонів українців. Це, скажімо, не етнічні українці, або „чисті” українці, – це і росіяни, і євреї, і молдавани, і греки, для яких Україна була батьківською землею, і їхні рідні, їхні близькі. З тими людьми також треба працювати. Причому вони самі цього хочуть, просто ми не давали їм такої можливості. Така співпраця  дасть можливість сформувати велике українське лобі у світі, котре має кожна нація, зокрема Росія. Ця держава для нас у тьому питанні є прекрасним вчителем: ми бачимо, що таке російські національні інтереси і як треба ті інтереси відстоювати.
І третій стратегічний напрямок (який, на жаль, парламентом  недостатньо був підхоплений, хоча й був прийнятий закон) – це є гендерна політика. Але в нас гендерна політика сьогодні представлена дещо фрагментарно і стосується насамперед захисту рівних прав та можливостей в контекстні соціального статусу. Ми говоримо про принизливо низький соціальний статус жінки, що змусило саме з цих причин мігрувати за кордон і там заробляти гроші. Це спричинило і демографічну ситуацію, і повну руйнацію інституту сім’ї.

– Чи є перспектива у тому, що жінки таки зможуть отримати рівний з чоловіками статус, скажімо, в органах управління?

– Це також стратегічне питання. Я була ініціатором закону про забезпечення рівних прав та можливостей і цей закон був у вересні прийнятий. Але тепер, щоб цей закон діяв, треба виписати механізми реалізації, сформувати інституційну базу і далі нанизувати їх законами прямої дії.

– Як Ви оцінюєте лобіювання Львівщини у парламенті четвертого демократичного скликання і які прогнози щодо лобіювання нашого регіону у майбутній Верховній Раді передбачаєте?

    
– Я думаю, що у ВРУ майбутнього скликання я буду працювати максимально ефективно, тому що, за попередніми підрахунками, майбутніх депутатів від Львівщини буде дуже мало. Я свідомо беру на себе зобов’язання і готова звітувати перед львів’янами кожних півроку і залагоджувати всі проблеми та створювати нові перспективи, котрі мені як народному депутату будуть доступними.


– Чи не занадто заполітизованою є  сьогодні  українська естрада?    

– Зараз взагалі суспільство заполітизоване, ми не можемо зараз говорити про окрему українську естраду, вона в процесі виборчої активності, зараз у нас найактивніша фаза виборчого процесу, і це нормально, коли наші артисти, відчувають, що можуть взяти участь у демократичних процесах і допомогти українському виборцю не розгубитися.    

– Чи погодилися б Ви вдруге очолити Міністерство культури і туризму?

 – Звичайно, я погодилася би, але для мене це вже пройдений етап. Я там була і започаткувала позитивні незворотні зміни, статус Міністерства культури вже не має суто дотаційних рис, тепер це більшою мірою самодостатня і популярна галузь. Зрозуміло, що якби я туди прийшла ще раз, то знаю, що у Міністерстві культури робити, і я би досить вправно з цим упоралася. 

– Чи зможете Ви продовжувати свою естрадну кар’єру після лікування?

– Так, я її вже продовжую. Сьогодні  у мене концерт у місті Трускавці, це, до речі, вже другий концерт після довгої паузи. Будь ласка, я вас запрошую.
Крім того, до виходу у світ готуються два нові компакт-диски та дві відеороботи на композиції «Чар-зілля» та «Тільки для тебе».


Тарас Атаманів,
 «Гал-info»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ