Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Я всім раджу відмовитися від "чорної” зарплати ” - заступник голови ДПА у Львівській області І.Кравчук

Зарплата «у конвертах» - це, з одного боку, приховування доходів та витрат, з іншого, - порушення прав громадян, зокрема, на пенсію і кредит. Нова влада задекларувала, що боротьба буде жорстокою і тотальною. Як "деконвертизують" Львівщину - в інтерв'ю заступника голови ДПА області Івана Кравчука.

 

Іване Володимировичу, яка небезпека виплати «тіньової» зарплати для суспільства та самих громадян?

 

Згідно з Законом України „Про податок з доходів фізичних осіб” доходи всіх громадян оподатковуються за єдиною ставкою - 15%. І на сьогодні це не така значна сума - за часів оподаткування доходів громадян згідно з Декретом України „Про прибутковий податок з громадян” залежно від розміру доходів податок сягав навіть 40%. (Для порівняння: у розвинених країнах Європи ставка прибуткового податку сягає 45-50%).

 

Головна небезпека “тіньової” зарплати, як і “тіньової” зайнятості, полягає не лише у тому, що бюджет недоотримує кошти. Відмовляючись від сплати пенсійних внесків, вони, з одного боку, не матимуть змоги отримати пенсію, яка б відповідала рівню їхньої реальної зарплати. З іншого - якщо держава платитиме цим людям навіть невелику соціальну пенсію, то це значить, що тягар їх утримання в старості ляже на плечі тих, хто сплачував внески на своє пенсійне страхування. А це – несправедливо з соціальної точки зору.

 

Які заходи в боротьбі проти «зарплат в конвертах» вживає податкова?

 

Працівники податкової служби Львівщини вживають різних заходів, щоб суттєво зменшити обсяги тіньової заробітної плати. З цією метою використовують усі можливі засоби впливу: проводять роз'яснювальну роботу з керівниками підприємств, установ, організацій, які виплачують заробітну плату нижчу від середнього рівня по галузі, подають списки підприємств до прокуратури, організовують засідання "круглого столу» з працедавцями.

 

Для прикладу, з початку 2010 року податківці провели індивідуальну роз’яснювальну роботу з керівниками понад 400 підприємств міста Львова, які значно занижували заробітну плату своїм працівникам. Після проведених співбесід 335 суб’єктів господарювання підвищили її розмір. Як результат – міський бюджет додатково отримав понад 98 тис. грн. податку з доходів фізичних осіб.

 

Майже 12 мільйонів гривень надійшло минулого року до казни  завдяки роботі податківців Львівської області щодо виявлення тіньових доходів громадян. Ця діяльність не припиняється і у нинішньому році.

 

Вже цього року податківцями перевірено 138 підприємств та 60 підприємців. І порушення встановлено у кожному випадку.

 

За результатами  цієї діяльності підприємцям та підприємствам донараховано більше 2,8 мільйонів гривень податків. До адміністративної відповідальності за порушення вимог податкового законодавства притягнуто 11 посадовців та 39 підприємців.

 

Зокрема, зафіксовано 4 випадки ведення „подвійної бухгалтерії”, 48 – оподаткування незначної частини доходів при тому, що основна сума виплачувалася без оподаткування.

 

Загалом, з початку 2010 року  податківцями Львівщини уже  виявлено 387 неоформлених найманих працівників, яким виплачено понад 200 тисяч гривень доходів. Як наслідок, до бюджету надійшло 35 тисяч гривень донарахованого податку з доходів фізичних осіб.

 

Згідно з діючим законодавством, підприємство, яке ухиляється від оподаткування, повинно віддати неоплачені кошти у подвійному розмірі. Проте штрафи не звільняють від кримінальної відповідальності за несплату податків у великих розмірах і за повторне правопорушення можуть позбавити волі на строк від 5 до 10 років.

 

Проте лише перевірками і застосуванням санкції викорінити «зарплату в конвертах», враховуючи поширеність цього явища, буде складно. Потрібно також створити умови, які дадуть можливість легально розвиватися бізнесу, інакше все одно будуть бажаючі знаходити варіанти для ухилення. Тому велика надія на якісний Податковий кодекс, який має містити чіткий і прозорий механізм сплати податків, зборів та відрахувань.

 

Те, що виплата «зарплати в конверті» є  «приваблива» для підприємців зрозуміло. А одержувати у такій формі свій заробіток можливо вигідно і самим працівникам?

 

Перш за все хочу наголосити, що ухилення від сплати податку з доходів фізичних осіб є частиною “тіньової” економіки держави. І це не є безневинною справою. Такі дії підприємців передбачають кримінальну відповідальність.

 

Від несплати податку з зарплат недовиконуються місцеві бюджети районів і міст області, і як наслідок не фінансуються необхідні громадам видатки.

 

Крім цього, громадяни, які досягають пенсійного віку, стикаються з проблемою незначного розміру нарахованої пенсії. А це є результатом отримання основного заробітку в «конверті». Фактично роботодавець при виплаті грошей в “конверті” залишає обов’язкові при  такій виплаті бюджетні відрахування в своїй кишені. Громадяни, можливо через свою необізнаність, не думають про розмір свого пенсійного забезпечення.

 

В усіх податкових інспекціях  області запроваджені номери телефонів, за якими громадяни зможуть повідомляти про випадки незаконних виплат працівникам. Органами податкової служби здійснюється оперативне відпрацювання такої інформації.

 

Що стосується більш кардинального вирішення цієї проблеми, то лише фіскальних та роз’яснювальних заходів тут недостатньо. Необхідне законодавче регулювання цього процесу. 

 

Несвоєчасна виплата заробітної плати звичайно призводить до ненадходження податків в бюджет...

 

Державна податкова служба у Львівській області здійснює постійний контроль за надходженням до бюджету податку з доходів фізичних осіб від погашення заборгованості по заробітній платі. Так, з початку року (або за минулий рік) сума таких надходжень склала 2,4 млн. грн.

 

Зрозуміло, що кожен керiвник пiдприємства, яке має борги перед своїми працівниками, повинен робити все можливе, щоб їх лiквiдувати. Це питання на контролі й у керівництва держави.

 

У результаті заборгованості минулих років місцеві бюджети недоотримали значні грошові суми, які можна було б використати на благоустрій міст та районів області, повноцінне медичне обслуговування хворих у лікувальних закладах, підвищення рівня навчання школярів, а також на різноманітні соціальні виплати малозабезпеченим верствам населення тощо.

 

Актуальною на сьогоднішній день є робота щодо посилення контролю за підприємствами, які мають довгострокову заборгованість з виплати заробітної плати. Ці підприємства постійно знаходяться в полі зору податкових органів області. Так, за результатами роботи, проведеної у 2009 році, частково або в повному обсязі погасили борг із заробітної плати 353 підприємства на загальну суму 100,3 млн. грн. та сплатили до бюджету 17,2 млн. грн. податку з доходів фізичних осіб. У 2010 році борг погасили 56 підприємств на загальну суму 11,7 млн. грн., до бюджету додатково надійшло 1,1 млн. грн. податку.

 

Відомо, що найдешевше адміністрування податків для держави – це їх добровільна сплата. Як стимулює добровільну сплату податків  податкова адміністрація?

 

Всі ми прагнемо, щоб Україна стала розвиненою європейською державою. Ми повинні усвідомити, що від сплати податків напряму залежить наш добробут. Добровільна сплата податків – це показник рівня нашої соціальної та громадянської культури.

 

 Ефективність роботи податкової служби значною мірою залежить від розвитку партнерських стосунків з платниками податків, від тих механізмів, які стимулюють платників податків до добровільної сплати податків.

 

Зосереджуємо свою роботу на підвищенні рівня обслуговування платників податків, роз’ясненні діючого податкового законодавства, на своєчасному забезпеченні платників податків та громадян необхідною інформацією.

 

Платник податків, який звертається у податкову інспекцію за роз’ясненням, може отримати детальну консультацію. Ми широко інформуємо громадськість через засоби масової інформації, проводимо “круглі столи”, телефонні “гарячі лінії”, семінари, зустрічі фахівців з різними категоріями платників податків. Під час цих заходів обговорюються важливі питання стосовно відкритості у взаєминах з платниками податків, з’ясування проблемних питань в оподаткуванні. Функціонує веб-сторінка, де розміщена потрібна для підприємців та громадян інформація.

 

Створено необхідні умови в адміністративних будинках органів податкової служби області для інвалідів та громадян похилого віку. Здійснено ряд заходів з метою вирішення проблеми черг при поданні звітності. Відлагоджено чіткий механізм участі працівників податкових органів в роботі “єдиних офісів” реєстрації бізнесу.

 

Намагаємось працювати на принципах відкритості, професійності та ефективності.

 

Чи прослідковується у бізнесменів готовність збільшувати свій власний капітал на благо всього суспільства?

 

Так, є багато успішних бізнесменів, які виконують вимоги вітчизняних законів. І їх стає дедалі більше. Однак, є частина бізнесу, що здійснює мінімізацію сплати податків, і така мінімізація не завжди є законною, несплата податків при виплаті винагороди працівнику за виконану ним роботу є злочином.

 

Суспільство рівних можливостей, повноправних громадян не можна створити вимагаючи лише лояльності держави до підприємців. Саме таким “мінімізаторам” треба ставити собі запитання - що мною зроблено для своєї країни. У нас зараз реально отримати півмільйона гривень та сплатити декілька сотень гривень податку. Та з такими податками не збудувати соціально справедливого суспільства.

 

Вірю, що вже скоро сума сплачених податків підприємцем буде критерієм поваги до нього держави, суспільства, громадян.    

           

Щоб Ви могли б сказати тим, хто працює або в минулому працював, отримуючи «зарплату в конвертах»?

 

«Зарплата в конвертах» як частина тіньової економіки міцно ввійшла в наше життя й сьогодні створює безліч проблем як для держави, так і для суспільства.

 

Захотіти «легалізувати» свою зарплату повинні самі працівники. Для цього можна скористатися телефоном довіри ДПА у Львівській області за номером: 297-33-89. Крім цього, в усіх податкових інспекціях  області запроваджені номери телефонів, за якими громадяни можуть повідомляти про випадки незаконних виплат працівникам. Органи податкової служби здійснюють оперативне відпрацювання такої інформації. Довідкова інформація розміщена на веб-сайті ДПА  у Львівській області за адресою: www.sta.lviv.ua.

 

Також змусити роботодавця офіційно видавати реальну зарплату в повному обсязі можна, подавши відповідний позов у суд. Вихід є навіть у тих, хто працював без укладання трудового договору, але не хоче втрачати стаж. Відновити записи в трудовій книжці можна тільки в тому випадку, якщо працівник проходив по документах тої організації де працював. Тож необхідно звернутися на попереднє місце роботи з проханням заповнити відповідне місце у трудовій книжці.

 

Однак найкращим застереженням від будь-яких негараздів і сьогодні, і в майбутньому є укладення трудового договору та відмова від отримання „чорної” зарплати. Тоді не доведеться відновляти „білі плями” в трудовій біографії.

 

Публікацію підготувала прес-служба ДПА у Львівській області.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ