Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як дерибанили "Укргазпромбанк"

«Гал-інфо» продовжує публікувати матеріали журналістського розслідування про банкрутство ПАТ «Укгазпромбанк». Зібрані факти свідчать про те, що фінансову установу довели «до ручки» умисно, у тому числі шляхом використання шахрайських схем.

              Репутація Родріга Мерхежа кепівництво банку не збентежила

Історія цієї кредитної афери розпочалася в 2008 році, коли керівництво «Укгазпромбанку» погодилося надати кредит ВАТ «Авіакомпанія «Буковина», основним власником якої був скандально відомий ліванський бізнесмен Родріг Мерхеж. На той час, будучи власником ще однієї авіакомпанії – «Українсько-Середземноморські авіалінії», Р. Мерхеж. встиг «прославитися»  невиконанням договірних зобов’язань перед контрагентами, накопиченням мільйонних боргів перед державними підприємствами і фондами, ухиленням від сплати податків в особливо великих розмірах.

Однак така репутація керівництво фінустанови «чомусь» не збентежила. Згідно з договором кредиту від 29.12.2008 року, банк відкриє авіакомпанії «Буковина» відновлювальну кредитну лінію – з граничним лімітом заборгованості в розмірі 2,667 млн. дол. США та 1,09 млн. грн.

У подальшому між банком і авіакомпанією укладаються додаткові угоди, згідно з якими авіакомпанія взяла на себе зобов’язання повертати кредит відповідно  до графіка до 6 листопада 2015 року та сплачувати процентну ставку  з 1 січня 2012 року 12% річних при наданні кредиту в доларах США і 20% річних за умови пред’явлення кредиту в національній валюті України.

Те, що відбулося з кредитом авіакомпанії «Буковина» на початку 2015 року (напередодні визнання фінустанови неплатоспроможною), у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб назвуть «діяннями з ознаками шахрайства». В листопаді 2015 року  з даного приводу  «Укргазпромбанк» буде змушений звернутися до Генеральної прокуратури України із заявою  про вчинення кримінального правопорушення. Однак все за порядком.

Як авіакомпанію «Буковина» «врятували» від сплати кредиту на суму  1,425 млн. дол. США

На межі краху «Укргазпромбанк» перебував вже в 2014 році. Про що, зокрема, свідчать матеріали перевірки, проведеної фахівцями НБУ у вересні-жовтні 2014 року, у яких зафіксовано численні недоліки і порушення, виявлені в роботі фінустанови. Результати цієї перевірки загалом підтверджують той факт, що «Укргазпромбанк» доводили до «падіння» умисно.

Трохи хронології.  21.01.2015 р. правління НБУ затверджує постанову «Про віднесення Публічного акціонерного товариства ««Укргазпромбанк» до категорії проблемних», у зв’язку з чим в діяльності фінустанови запроваджено ряд обмежень.

У березні 2015 року (перед самим банкрутством) учасниками (акціонерами) у структурі власності  «Укргазпромбанку» перестають бути колишній гендиректор компанії «Укргазвидобування» Ілля Рибчич та члени його родини: дочка  Яніна Сухина,  зять Ігор Сухина та онук Ярослав Сухина.

Цікаво, що саме у цьому місяці – 19 березня – банк отримає письмове повідомлення про заміну кредитора у зобов’язанні, що безпосередньо стосується  «кредитної справи» із  ВАТ «Авіакомпанія «Буковина». А вже 24 березня авіакомпанія скерує на адресу «Укргазпромбанку» «заяву про зарахування в односторонньому порядку зустрічних однорідних вимог на загальну суму 1 425 628 доларів  США».

Що все це означає? У Фонді гарантування вкладі фізичних осіб (у заяві для ЗМІ) дану оборудку прокоментують таким чином: «Авіакомпанія у зв’язку з укладанням ряду договорів поступки прав вимоги на депозитних  і поточних рахунках і подальшим застосуванням зустрічних однорідних вимог спільно з інсайдерами та пов’язаними особами банку (страхова компанія «Укргазпромполіс», страхова компанія «Укргазпромполіс-Життя», Рибчич І.Й, Рибчич М.А.) навмисне намагалися вивести кошти з проблемного банку».

Ідеться в основному про договори передачі (відступлення) прав вимоги на вкладних депозитних рахунках ПАТ «СК» «Укргазпромполіс» в «Укргазпромбанку», що були украдені між даною страховою компанією та авіакомпанією «Буковина» 19.01.2015 року. За одним з таких договорів авіакомпанія нібито отримала майнові права вимоги грошових коштів страхової компанії, що були на депозитному рахунку ««Укргазпромбанку» в розмірі 34 тис. дол. США, у другому договорі фігурує банківський вклад в сумі 1,336 млн. дол. США.

В березні 2015 року авіакомпанією «Буковина» було укладено ще два договори передачі прав вимоги із фізичними особами, у яких в ««Укргазпромбанку «зависли» депозити  на суму 65,7 тис. дол. США. Таким чином «набігла» сума 1,425 млн. дол. США, право на отримання якої у грошовій формі банк втратив.

                                               Замість епілогу

Відомо, що кримінальне провадження  за вищевикладеними фактами (№120151000418037)  було відкрито Дніпровським РУ ГУ МВС України в Києві. Правоохоронці у першу чергу, вочевидь, мали б з’ясувати, чи не були договори щодо поступок прав вимоги (передусім, між ПАТ «СК» «Укргазпромполіс» та авіакомпанією «Буковина») укладені «заднім» числом. Однак жодної інформації про результати слідства у даній справі на сьогодні у відкритому доступі немає.

Ситуація, що склалася змусила «Укргазпромбанк» в червні 2015 року звернутися до Господарського суду Чернівецької області з позовною заявою про стягнення заборгованості з авіакомпанії – в сумі 2,780 млн. дол. США та 620,5 тис. грн. пені. Ухвалою цього суду було порушено провадження у справі, а вже 21 липня 2015 року суд прийняв зустрічну позовну заяву авіакомпанії до банку про визнання припиненим зобов’язання в сумі  1,425 млн. дол. США  в результаті зарахування зустрічних однорідних вимог на таку ж суму.

Суд 31 серпня ухвалив рішення, згідно з яким позовні вимоги банку були задоволені лише частково: з авіакомпанії було стягнуто 1,354  і млн. дол. США та 620,5 тис. грн. пені. Водночас зустрічний позов авіакомпанії був задоволений повністю. Згідно з рішенням суду, було визнано припиненими з 24 березня 2015 року зобов’язання авіакомпанії перед банком по кредиту в сумі 1,425 млн. дол. США.

 І останнє. Згідно з даними реєстрів, кінцевим бенефіціарним власником ПАТ «СК» «Укргазпромполіс» є дочка Іллі Рибчича – Яніна Сухина, керівником страхової компанії з 12.09.2011 р. – зять Іллі Рибчича – Ігор Сухина.

Далі буде.

К.В.

Фото segodnya.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ