Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Кримінал

Як «любі друзі» Юшенка роздеребанили «Єврогазбанк»

Українські банки останнім часом все частіше банкрутують через шахрайство. В першу чергу – з боку їх власників і керівників. Щоб з’ясувати, які схеми використовуються під час кримінального банкрутства (для умисного доведення банків до неплатоспроможності), «Гал-інфо» вибрало для журналістського розслідування «типовий зразок» - історію з банкрутством «Єврогазбанку».

Йдеться про фінансову установу, що була  заснована 2006 року родиною колишнього голови НАК «Нафтогаз України» Олексія Івченка та яка  до певного моменту роздавала найбільші кредити фактично сама собі, тобто акціонерам – родині Івченка. Щедро кредитувалися також комерційні структури, пов’язані з  кумом Івченка – олігархом Андрієм Лопушанським (нині – народний депутат фракції Партії «Блок Петра Порошенка»).

Чим все це закінчилося – відомо: акціями протесту обманутих вкладників, розпродажем майна фінансової установи на аукціонах, кримінальним провадженням за шахрайство, вчинене у великих розмірах, відносно керівників «Єврогазбанку».

Напередодні ліквідації в «Єврогазбанку» присвоїли кредитні кошти на суму 299 млн грн

Бенефіціарами ПАТ «Європейський газовий банк» були Івченко Олексій Григорович (голова «Нафтогазу» в 2005-2006 рр., йому належало 39,6296% акцій банку), його дружина  (Івченко Галина Григорівна - 31,9574%) та донька (Івченко Христина Олексіївна – 17,7778%).

Станом на 01.07.2014 р. (саме враз перед введенням тимчасової адміністрації) «Єврогазбанк» займав 53 місце  за розміром загальних активів  (2,74 млрд грн) серед 166 банків, що діяли.

За даними НБУ, в березні 2014 р. він надав «Єврогазбанку» кредит для збереження ліквідності на суму 99 млн грн під заставу майнових прав  за кредитними договорами, у квітні – кредит ще на 200 млн грн.

Одна ця можливість, яка дозволяла фінансовій установі упевнено «триматися на плаву», власниками та керівниками «Єврогазбанку» була використана в своїх, суто шкурних  інтересах: отримані кредитні кошти  всупереч умовам укладених кредитних договорів були перераховані на рахунки підконтрольних підприємств і присвоєні.

У числі таких підприємств, зокрема, опинилися ТОВ «СС-Бюро» (на рахунок якого було перераховано 2,9 млн грн),ТОВ «Еліт Союз ЛТД» (13,8 млн грн), ТОВ «Інтерсагрохолдинг (76,5 млн грн),  ТОВ «Люміка» (118 млн грн), ТОВ «Спектрум Консалт» (96,9 тис. дол. США).

За фактом заволодіння коштами ПАТ«Єврогазбанк», вчиненого шляхом шахрайства службовими особами цього банку, головне слідче управління МВС України 20.03.2015 р.  відкрило кримінальне провадження  за ч. 3 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене у великих розмірах). Розслідування цієї справи триває і  досі.

На сьогодні, серед іншого, вже встановлено, що для отримання кредитних коштів службові особи «Єврогазбанку» умисно подали до Головного управління Національного Банку України по Києву та Київській області завідомо неправдиві документи.

Відомо також, що в рамках цього провадження розслідуються службові зловживання голови правління ПАТ «Єврогазбанк»: реалізація на користь  ПП «Юридичне Бюро «Аквітанс» автомобілів зазначеного банку за заниженими цінами, що спричинило тяжні наслідки.

Нахабне заволодіння  майже трьомастами мільйонами гривень кредитних коштів  – лише один епізод у цілій пачці банківських  махінацій. Однак більшість з них  поки що знаходяться поза увагою правоохоронних органів.                      

                   Звідки «стирчать вуха» Андрія Лопушанського

В біографічних довідках народного депутата України, члена політичної партії Конгрес Українських Націоналістів  Андрія Ярославовича Лопушанського  вказується, що в 2005 році він був головою спостережної ради ЗАТ «Українська промислова компанія «Добромиль» (виробництво хімічної продукції для промислових цілей). У цьому ж році став засновником ТОВ «Роял Хоспітелеті Груп» (Royal Ноspitalеty Group), яка провадила готельний бізнес. Окрім того, він став першим заступником голови правління НАК «Нафтогаз України» і на цій посаді пропрацював до середини 2014 року.

Тепер про одне показове судове рішення – ухвалу Господарського суду Львівської області від 01.02.2016 р.  у справі про банкрутство ТОВ «Карбон+» (за заявою  ПАТ «Єврогазбанк»).

Засновником ТОВ «Карбон+» (м. Сокаль, вул. Яворницького, буд. 105) є ТОВ «Українська промислова компанія «Добромиль» (м. Івано-Франківськ, вул. Військових ветеранів, буд. 10).  Співвласницею ТОВ «Карбон+» є Надія Ярославівна Денисенко. Відомо, що вона була оформлена як помічник народного депутата Лопушанського у парламенті 5-го скликання.

В ухвалі суду вказано, що в 2011 році між «Євробанком» і ТОВ «Роял Хоспітелеті Груп» (м. Івано-Франківськ, вул. Військових ветеранів, буд. 10, засновник – Подоляк Ярослав Миколайович) було укладено кредитний договір, за яким банком позичальнику відкрито відкличну відновлювальну мультивалютну кредитну лінію, в межах якої  надано кредитні  кошти в сумі 19,16 млн. дол. США та 137,46 млн грн з процентною ставкою 20% річних в доларах США та 30% річних у гривні (кредит надавався в строк з 24.06.2011 р. по 09.01.2015 р.).

Однак позичальник належним чином  взяті на себе зобов’язання не виконав і заборгованість за кредитним договору не погасив (на загальну суму 119, 16 млн грн). Далі, судячи із ухвали, за позичальника «підписалось» дочірнє підприємство «Карбон» ЗАТ «Українська промислова компанія «Добромиль» (його адреса така ж як в ТОВ «Роял Хоспітелеті Груп» - м. Івано-Франківськ, вул. Військових ветеранів, буд. 10). Між ДП «Карбон» і «Єврогазбанком» задля належного виконання зобов’язань ТОВ «Роял Хоспітелеті Груп» по  кредитному договору укладається договір іпотеки (згідно з яким ДП «Карбон»  передало в іпотеку «Єврогазбанку» промисловий комплекс в м. Сокалі,  заставною вартістю  15,39 млн грн).

У подальшому ДП «Карбон» припинило свою діяльність, його правонаступником стало ТОВ «Карбон+».

Ще більше дивує інший збіг. Дуже схоже на те, що ліквідація «Єврогазбанку» потягнула за собою виникнення проблем навколо готельного бізнесу  Андрія Лопушанського, раптове збанкрутіння підприємств, пов’язаних з його інтересами.

Зокрема невдовзі після обрання Лопушанського народним депутатом у 2014 році навколо його готельного бізнесу розгорівся гучний скандал – в один день та без попередження було звільнено 40 працівників санаторію «Женева» у Трускавці на Львівщині. Їх звинуватили у нестачі в касі саме такої суми, яку заборгували працівникам у вигляді несплаченої зарплати за кілька місяців – 360 тис. грн.

Однак вищеназвані «дивні» збіги – це  тема окремого журналістського розслідування, яке буде проведено «Гал-інфо» вже найближчим часом.

Цікаво, що, за інформацією сайту Верховної Ради України,  Олексій Івченко у цей час є помічником народного депутата Андрія Лопушанського –  на громадських засадах.

    

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ