Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як насправді працює електронна черга у дошкільних закладах Львова

2013 року у Львові запровадили єдину електронну чергу у дошкільні заклади - через хронічний дефіцит місць у дитячих садках. Мета була благородна - подолати побори, запропонувавши батькам прозорий та справедливий механізм. Однак не так сталось, як гадалось. На жаль, частково електронна черга стала ширмою, за якою завідувачі садочків і далі провадять жвавий гендель. Влада при цм має політичний зиск, прикриваючи тією ж запоною свою неспроможність подолати ганебний дефіцит.

Методом стихійної вибірки журналіст Гал-інфо опитав кількох львів`янок - матусь, які у цій справі, вочевидь, є найоб`єктивнішими cуддями. 

Анна : «Ми займали чергу в садок № 1 на вул. Олени Степанівни,  коли сину було півроку. Ми зайняли чергу і нам кажуть, навідуйтесь до нас. За кілька місяців ми прийшли у садок, тоді начебто наша черга вже підходила, і малий був 30 в списку та входив у перелік попередньо зарахованих. Однак згодом син вже був у списку 67, а потім взагалі 90. 

На моє обурення, як вони могли зареєструвати заднім числом інших дітей, була відповідь -  так вийшло, вибачте. Також сказали, що, можливо, можна буде домовитись, але треба піти до завідуючої садка. Зрозуміло, що це був прямий натяк на хабар. Однак я принципово не давала жодного хабара і моя дитина в садок так не пішла".

Ірина"Треба записуватись і в електронну чергу, і в звичайну. Нас взяли у садок у Галицькому районі, але після добровільного внеску на ремонт приміщень. Я не вважаю, що це хабар, адже це  для покращення умов для наших дітей".

Наталія : "Я зареєструвала донечку в електронній черзі у садок, коли їй виповнилось півроку. Зараз малій вже два, і ми без проблем ходимо в садок № 26 на вул. Гушалевича, 5. Все гаразд, хабарів я не давала. 

Загалом особисто я  задоволена системою, але чула і погані відгуки про цю електрону чергу, бо часто буває, що дитину посувають за рахунок пільговиків, дітей із багатодітних сімей чи переселенців".

Оксана: "Ми зареєструвались в електронній черзі, коли малому  було півроку. Коли сину був рік, і ми прийшли в садок, нам сказали, що це вже є запізно. Відтак, ми зможемо попасти у садок або в три роки, або навіть в три з половиною. Зараз нам тільки два роки. Можливо, за наступний рік щось зміниться.

У принципі  я готова дати хабар, якщо садок буде близько до мого дому і умови закладу будуть хороші".

Лілія: "Малій зараз 11 місяців, а зареєструвала я дитину в садок №31 (вул. П. Панча, 16.) три місяці тому. В той час ми були 7 у списку, однак невдовзі нам прийшло повідомлення про відмову. У листі зазначалось "відхилено", але по якій причині незрозуміло. Поки що я не ходила у садок і не розмовляла із ними віч-на-віч. Я не збираюсь  нікому давати хабар".

Ольга: " У  квітні 2014 року я зареєструвала дитину в садок №133 (Грінченка, 18). Тоді ми були в черзі 29. Від того часу ніби нічого не змінилось, і от у вересні ми йдемо в садок. Загалом я задоволена цією системою".

Надія: "У 2014 році я зареєструвала дитину у садок №106 (Хвильового, 11), у черзі ми були 23-ми, а передбачалось тільки 20 місць. Однак моя дитина з інвалідністю, тому нас першочергово взяли у садок.

Зі слів мої подруг, вони не є задоволені цією електронною системою, бо реєструєш дитину, а потім раптово посувають чергу і таки приходиться давати хабар. Думаю, попасти в садок дуже важко.

Я хабарів не даватиму принципово, адже я стояла на Майдані, а брат мого чоловіка загинув в АТО. Відтак тема хабарів для мене заборонена".

Як писало Гал-інфо, із 15 серпня у  Львові запустять нову систему електронної реєстрації в садочки (за адресою:  http://edu.smart.lviv.ua.).

Найвагомішою перевагою нової електронної системи реєстрації дітей дошкільного віку у ДНЗ  буде те, що батьки зможуть записати дитину не у один ДНЗ, як було колись, а у три.

Варто відзначити, заявки на реєстрацію у ДНЗ можна подавати через рік після народження дитини, щоб усі діти були в однакових умовах. Однак зараз вирішується питання про те, чи заявки подаватимуться з 1 січня чи з 1 вересня.

Додамо, у Львові нині налічується 97 дошкільних навчальних закладів, 1992 року їх було 182. З того часу велику частину садочків продали, віддали в оренду або ж створили в тих приміщеннях початкові школи. Цього року, згідно з електронною реєстрацією, до садочків Львова мають прийти близько 9 тисяч дітей. Але приймуть до садочків лише близько шести тисяч. Про це 16 червня повідомила директор департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Галина Слічна.

Підготувала Тетяна Яценко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ