Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Як правильно піклуватися про зуби? 9 порад лікаря-стоматолога

Про те, як правильно піклуватися про зуби та найчастіші помилки під час чищення зубів для Гал-інфо розповіла Олена Заблоцька, лікар-стоматолог, кандидат медичних наук, креативний директор “Клініки Заблоцького”.

За словами Олени Заблоцької, 100% пацієнтів, які звертаються до стоматолога, мають карієс.

Дослідження, присвячені здоров'ю порожнини рота, свідчать:

46 секунд у середньому пацієнти витрачають на чистку зубів;

72% населення мають видимий зубний наліт;

73% - відкладення зубного каменю.

"Вчені нарахували понад 60 захворювань, причиною виникнення яких є мікроби порожнини рота. Окрім, власне, карієсу та гінгівітів (так називають запалення ясен), до переліку входять серцево-судинні захворювання, ревматизм, захворювання органів травлення, ендокринної системи тощо.

Насправді запобігти цьому дуже просто. Важливо зрозуміти, що лише чисті зуби не хворіють, а отже, якщо у Вас є карієс та нашарування зубного нальоту - це свідчить про недостатню обізнаність у питаннях гігієни ротової порожнини: в місці утворення карієсу був бруд, який не вдалося вичистити", - пояснює Олена Заблоцька.

1. Методика чищення.

Зубну щітку розташовують перпендикулярно до поверхні зубів: половину щетинок розміщують на зубах, половину - на яснах. На верхній щелепі щітку під кутом 45 градусів розвертають доверху, а на нижній щелепі - донизу робимо кругові рухи.

Не забуваємо про піднебінні та жувальні поверхні. На піднебінних поверхнях зуби вичищаємо круговими рухами, а на жувальних - рухами щітки вперед-назад. Цей метод дає змогу найефективніше очистити усі зубні поверхні та уникнути пошкодження ясен.

Одразу ж слід звернути увагу на основні помилки при чищенні зубів:

1. Переважання горизонтальних рухів при чистці всіх поверхонь зубів;

2. Хаотичний характер рухів - відсутність схеми;

3. Чищення лише передньої поверхні зубів;

4. Недостатня кількість рухів на кожному етапі чищення.

Якщо говорити про час, - то неважливо скільки хвилин Ви чистите зуби - важливо як саме Ви це робите. Але бажано приділяти не менше 2 хвилин на чищення зубів.

2. Зубної щітки бояться усі типи мікробів у роті.

Слід вибирати м'яку щітку з однаковим рівнем ворсинок, адже тільки якщо ворсинки на однаковому рівні, для чищення зубів буде задіяна вся їхня робоча поверхня.

Якщо Ваша щітка втрачає свій вигляд за певний час (ворсинки дивляться у різні сторони) це означає, що Ви надто сильно тисните на щітку, що унеможливлює правильне чищення зубів.

3. Зубна паста - це допоміжний засіб.

Тут вже Ви вільні вибрати те, що подобається.  

4. Крім щітки й пасти, неможливо якісно вичистити зуби без дентальних (зубних) йоршиків.

Це маленькі щіточки, які застосовуються для вичищування простору на стику між зубами. Вони є надважливими, адже найчастіше карієс утворюється саме між зубами через те, що звичайна зубна щітка туди не досягає. Йоршиками важливо користуватися щодня. Якщо вранці бракує часу, користуйтеся ними один раз на день - наприклад, увечері. 

5. Що краще: зубна нитка (флос) чи йоршик

Якщо вибирати між зубною ниткою (флос) та йоршиками, варто віддавати перевагу останнім, - вони більш ефективні.

Адже правильно застосовувати нитку досить складно навіть професіоналам. До того ж, нитка не спроможна досягнути тих ділянок, яких можна досягнути за допомогою йоршика. Не варто плутати видалення рештків їжі з простору між зубами та видалення м’якого нальоту, який через 72 години перетворюється в твердий, якщо його не зчистити у м’якому вигляді.

6. Вечірнє чищення зубів - найважливіше, після нього не варто їсти. Безпечно пити лише воду.

7. Ополіскувачем можна користуватися за бажанням - він справді допомагає у профілактиці запальних процесів, проте один лише  ополіскувач не допоможе вберегти зуби від карієсу, тому не забувайте спочатку про щітку.

8. Зуби потрібно чистити від появи першого зуба (5-6 місяців).

Гігієна порожнини рота дуже важлива для здоров'я дитини, тому до неї привчають малюків із раннього віку. Стан зубів до 85-90% залежить від того, скільки уваги людина приділяє догляду за ними. Правильне регулярне чищення - хороша профілактика різних стоматологічних захворювань. До 10 років дітям чистять зуби батьки.Так, ми виховуємо самостійність, але  також допомагаємо очистити всі поверхні. Карієс у молочних зубах - це відповідальність батьків, адже жодна дитина до 10 років не зможе зрозуміти, що від того, як вона чиститиме зуби тепер, залежить стан  зубів у дорослому віці.

Від 6 років можна застосовувати таблетки чи розчини, які контролюють чищення зубів. За допомогою них можна  перевірити, чи правильно ви чистите зуби - недочищені місця зафарбовуються у темний колір. Таким чином можна перевірити якість чищення у нашому Представницькому офісі «Клінік Заблоцького», де кожен охочий безкоштовно може пройти швидку діагностику зубів. Адже  ми прагнемо навчити і дорослих, і маленьких українців  правильно чистити зуби, щоб вони не хворіли та у майбутньому не довелося витрачати кошти на дороге лікування.

9. Огляд лікаря двічі на рік.

Професійна гігієна включає в себе діагностику наявних стоматологічних проблем і подальшу поетапну очистку від нальоту та зубного каменю. Спочатку за допомогою ультразвуку знімаються м'які та тверді відкладення з ​​поверхонь зубів і з просторів між ними. Емаль при цьому не пошкоджується, адже наліт і камінь відшаровуються від неї. На наступному етапі обробляються під’ясенні простори. Для цього використовують спеціальні ручні інструменти, які не ушкоджують зуби і не травмують ясна.

Отже, обiзнаність з дитинства, комплексний підхід, системність та доведення гігієнічних процедур ротової порожнини до автоматизму - все це дозволить підтримувати зуби у чудовому стані. Будьте здорові!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ