Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Спорт

На футбол до Загреба

24 березня у столиці Хорватії Загребі відбувся матч збірних з футболу Україна – Хорватія у кваліфікації до чемпіонату світу-2018. Кореспондент Гал-інфо побував на матчі.

Хорватська поліція, прикордонна служба та посольство України у Республіці Хорватії грунтовно підготувались до цієї події. Безпека для фанів обох країн була на найвищому рівні, однак було й те, що не зовсім укладалось до здорового глузду. Щодо українських фанів, то вони здивували, але про це згодом.

sportske.jutarnji.hr

На угорсько-хорватському кордоні хорватські прикордонники дуже ретельно перевіряли кожну сумку у нашому авто. Як пояснив прикордонник, такий посилений контроль не є упередженим ставленням до українців. Такий огляд проходять фанати будь-яких країн, які  приїжджають у Загреб на футбол. Це лише задля безпеки як і українських, так і хорватських громадян.

Прикордонна служба мала намір зібрати колону машин та автобусів із українськими фанами і такою колоною у супроводі працівників прикордонної служби доправити їх до Загреба, а це близько 175 км.

Однак журналістів пропустили без черги, а  інші машини ще довго чекали на супровід.

У п’ятницю по всьому Загребі була велика кількість поліцейських, які пильнували, щоб не сталось сутичок між фанами.

За даними сайту  vijesti.rtl.hr, цей матч відвідала 27 351 людина, що стосується українських фанів, то їх було близько 2 тис. 

sportske.jutarnji.hr

Безпосередньо перед матчем кожного українського фана двічі перевіряли поліцейські і один раз представники охоронної служби. Кореспонденту Гал-інфо вдалось поспілкуватись із одним із поліцейських. За його словами, на цю важливу подію задля безпеки було зібрано поліцейських із цілої Хорватії, їх налічувалось понад 500 людей, окрім того, ще були й охоронці.

sportske.jutarnji.hr

Як попередньо писали українські ЗМІ,  перед матчем вболівальників мали перевіряти на алкотест (у кого буде показник вище як 0,5 проміле, того, мовляв, не пустять на стадіон ), але такого  не було. Пускали усіх, хто мав квиток. До слова, квиток коштував 70 кун (орієнтовно 270-280 грн).

Непродуманим кроком з боку хорватів було те, що українським фанам не дозволялось приносити із собою рюкзак, незважаючи на те, що вміст сумок вони перевіряли із великою пильністю. Тому ті, хто мав зі собою якісь особисті речі у портфелі, повинні були десь залишити його. На стадіоні не передбачалось камер схову чи будь-чого іншого. Це дуже розлютило не одного вболівальника.

Тому люди були змушені залишати свої особисті речі в українських автобусах, хоча тими автобусами вони не їхали.

Хорватія – Україна. Що награли, те й отримали

sportske.jutarnji.hr

sportske.jutarnji.hr

Варто відзначити просто дику поведінку деяких українських фанів. Звісно, це не стосується усіх 2 тисяч, але ми стали свідками не одного випадку, коли хлопці у синьо-жовтих футболках, на нашу думку, просто соромили гідність своєї країни. Починаючи від жахливої поведінки на головній площі міста, пиячили просто на тротуарах, розливали алкоголь. Також коли українські фани йшли колоною до стадіону, виділились із натовпу ті, хто просто крав сувеніри із магазинів  та парасолі.

Окрім того, вже на стадіоні можна було почути образливі вигуки, які стосувались хорватської команди та їх вболівальників.  Словом, відривались "на повну". Варто відзначити, що хорватська преса нічого поганого про наших фанів не написала. 

sportske.jutarnji.hr

З України приїхало 27 автобусів, найбільше їх було зі Львова. Автобуси були припарковані на території стадіону і одразу ж після матчу фанів культурно спровадили до автобусів, котрі попрямували в Україну.

Але нічого з того "фанатсько-хуліганського" набору нам не допомогло. Національна збірна України з футболу зазнала першої поразки у кваліфікації до чемпіонату світу-2018. Команда Андрія Шевченка на виїзді поступилася лідеру групи І збірній Хорватії з рахунком 1:0.

Тетяна Яценко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ