Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Яким був 2017 рік для Львова

Для Львова 2017 рік видався не простим. Гал-інфо вирішило підбити підсумки року, що минає, і пригадати події, які вплинули на життя міста.

Сміттєва криза

Ще від початку року Львів почало лихоманити через сміття. Внаслідок Грибовицької трагедії місто залишилося без полігону для ТПВ, і Львів поволі почав занурюватися у гори сміття. Міський голова Львова Андрій Садовий кивав на владу і розповідав про те, що сміттєву кризу створили штучно. В обігу з подачі мера з’явилося поняття «сміттєва блокада». У пресі регулярно виринала інформація про перенакопичення відходів на майданчиках збору ТПВ і про затримані машини, які намагалися вивезти сміття зі Львова у інші області.

1/2

Працівників мерії через засипаний сміттям Львів правоохоронці почали викликати на допити - за результатами засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Наприкінці  травня ситуація стала критичною. Через спеку у місті навіть заговорили про запровадження надзвичайного стану та евакуацію дітей. Про проблему заговорили в уряді, після чого в соцмережах міський голова Львова та прем’єр-міністр Володимир Гройсман обмінялися «люб’язностями».

Гройсман Садовому: Що ще я маю зробити, щоб ти навів лад у своєму місті?

29 червня депутати Львівської міської ради проголосували за ухвалу «Про врегулювання ситуації із вивезенням твердих побутових відходів у Львові». Місто передало повноваження із вивозу сміття Львівській ОДА. «За» проголосувало 55 депутатів. Мерія намагалася все ж не повністю передати повноваження області і виділити з ЛКП «Транспортна фірма «Львівспецкомунтранс» нового ЛКП «Еко місто». Саме новостворене ЛКП «Еко місто» мало виступити отримувачем кредиту від ЄБРР.

Львів віддав "сміттєві повноваження", але ухвала може не запрацювати

14 вересня під час засідання сесії Львівської міської ради депутати повністю передали ЛКП «Львівспецкомунтранс» Львівській ОДА.

Водночас питання сміттєсортувальної лінії та сміттєпереробного заводу залишається не вирішеним. У  жовтні директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря презентував концепцію майбутнього сміттєпереробного комплексу, який обіцяються збудувати у Львові до 2020 року. 21 грудня під час засідання сесії Львівської міської ради депутати внесли зміни до переліку об'єктів, видатки на які у 2018 році будуть проводитись за рахунок бюджету розвитку. Депутати виділили кошти на початок будівництва сіміттєпереробного заводу та рекультивацію сміттєзвалища.

Аудиторський скандал

У грудні також були оприлюднена інформація, що фахівці Західного офісу Держаудитслужби провели ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності ЛКП Транспортна фірма «Львівспецкомунтранс», під час якої виявили втрати 47,8 млн грн, та фінансовий аудит діяльності підприємства, яким додатково виявлено втрати фінансових ресурсів на 3,7 млн грн.

Львівське сміття: аудитори виявили втрат на 52 млн грн

Аудитори виявили зайву виплату іншим підприємствам-перевізникам 32,3 млн грн за вивезення твердих побутових відходів у різні області України. Також підприємства, яким переказано кошти, не проводили діяльності з утилізації та захоронення побутових відходів, не мали відповідних дозволів, полігонів чи інших виробничих потужностей для такої діяльності. Крім того, товарно-транспортні накладні цих перевізників не містять даних щодо пунктів розвантаження побутових відходів.

Не підпал

Влада Львова з моменту трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі, яка сталась, нагадаємо,  наприкінці травня 2016 року, невтомно повторювала про те, що вона трапилася внаслідок підпалу. У травні цього року прокуратура Львівщини назвала офіційну причину пожежі - це самозаймання твердих побутових відходів, а не підпал. Як заявив начальник відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення прокуратури Львівської області Остап Сидор, до такого висновку дійшли експерти, які досліджували причини пожежі та зсуву сміття.

1/2

За його словами, до Львова для дослідження причин пожежі приїжджали експерти із Харкова, саме вони дали заключне рішення щодо причин пожежі.

Також на підставі зібраних доказів було оголошено про підозру трьом посадовим особам Львівської міської ради у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2  ст. 367 ККУ.

Офіційна причина пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі – самозаймання ТВП

Додамо, що Андрій Садовий та Юрій Голець, колишній начальник  департаменту житлово-комунального господарства та інфраструктури ЛМР, фігурують у справі як посадові особи Львівської міської ради, які маю причетність до трагедії. Щодо представників ЛКП "Збиранка", то справа стосується трьох колишніх посадовців – директора ЛКП «Збиранка» Богдана Горбаля, його заступника Бориса Плашенка та Олександра Куприча – директора полігону.

Стрибок сміттєвих тарифів

З 1 вересня було змінено тарифи на вивезення сміття для мешканців Львова. Відповідне рішення виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв ще у серпні.

Відтак за кожен квадратний метр житлової площі мешканці Львова платитимуть близько 1,40 грн. Раніше тариф становив 70 коп. за 1 кв м.

Своє рішення виконком раніше пояснив тим, що підняття тарифів вимагали перевізники, адже вивезення твердих побутових відходів для них начебто було збитковим. Окрім того, підняття тарифу погодили у Львівській ОДА, яка зараз виконує функції по вивезенню сміття зі Львова. Чиновники Львівської міської ради також обґрунтували таке значне збільшення вартості послуги й тим, що збільшилася мінімальна заробітна плата, а тарифи у Львові на вивезення сміття давно не переглядали.

Виконавчий комітет визначив, що у вартості послуг з вивезення побутових відходів врахована вартість із збирання, зберігання та вивезення побутових відходів з міста.

Бойкот концертів і палаючий банк

У Львові активісти впродовж року провели низку бойкотних акцій щодо концертів співаків, які виступали в РФ чи анексованому Криму і які не заявляли публічно позицію щодо агресії Росії проти України. Один із найгучніших скандалів пов'язаний із концертом Сергія Бабкіна. 7 жовтня активісти заблокували вхід до будівлі нічного клубу, де мав відбутися концерт та вимагали, щоб артист заявив, що Росія є країною-агресором.

Під час зустрічі з активістами Сергій Бабкін відмовився назвати Росію агресором, який розв’язав війну в Україні. Додамо, що виконавець мав виступи в Росії після анексії Криму.

1/1

Варто також нагадати, що 3 вересня, о 02:32 год. у Львові на пр. Чорновола на першому поверсі двоповерхової будівлі, в приміщенні Львівського відділення №5 «Сбербанку Росії» сталася пожежа.

Вогнем знищено офісна техніка та меблі, орієнтовна на площа займання 35 кв. м. Пожежу ліквідовано о 03:06 год. Загиблих та травмованих нема.

Будинок для бійців АТО

У Львові цього року завершили будівництво першого будинку для сімей загиблих та поранених бійців АТО на на вул. Під Голоском. 19 грудня у Львівському центрі надання послуг учасникам бойових дій відбувся розподіл квартир. Наразі розподілено 43 квартири. Ще десять квартир місто триматиме в резерві, адже війна на Донбасі триває і Львів продовжує втрачати своїх Героїв.

Нагадаємо, що будівництво будинку для бійців АТО на вул. Під Голоском розпочалось наприкінці березня 2016 року. Він має 3 під’їзди, 6 поверхів, загалом 53 квартири, всі двокімнатні. Є також 7-й поверх, який призначений для соціальних потреб. На сьогодні вже зроблені всі зовнішні і внутрішні роботи, підведені всі комунікації. Зараз тривають роботи з благоустрою прибудинкової території, будуватиметься дорога.   

Додамо, що у місті з 2016 року діє Програма про захист інтересів учасників АТО, яка передбачає надання одноразової матеріальної допомоги бійцям АТО у розмірі 100 тис грн. Програмою вже скористалося 1 тис осіб.

Українці без віз

11 червня набуло чинності рішення Ради ЄС. Тому цієї ж ночі співробітники Держприкордонслужби оформили перших громадян України у пунктах пропуску на кордоні з ЄС за умовами дії безвізового режиму. Урочисте святкування у зв'язку із початком дії безвізового режиму із країнами ЄС розпочалось і на пункті пропуску «Рава-Руська». Зокрема, о 01.00 годині ночі зі співу гімну України. Після чого прикордонники вишикувались, а отримавши команду «кроком рух», попрямували виконувати свої обов’язки.

1/3

Як повідомила прес-служба Державної прикордонної служби України, загалом 11 червня кордон перетнули майже 28 тисяч осіб, з яких близько 700 – це громадяни з біометричними паспортами. А станом на 15.00 уже понад 1100 наших співвітчизників перетнули державний кордон з країнами Європейського союзу без віз. 

Вигнання Російського культурного центру

4 травня виконавча служба провела виселення скандального Російського культурного центру з комунального приміщення Львівської обласної ради за адресою вул. Короленка, 1а. Виселення пройшло спокійно та без сутичок.

1/3

Будівлю на вул. Короленка, 1а, площею 380,2 кв.м, яку орендувало МГО «Російське товариство ім. О.Пушкіна», Львівська облрада мала намір продати. Пізніше було вирішено не продавати приміщення, а натомість запропонувати для користування ветеранам АТО.

Вигнання Російського культурного центру. Як це було?

Як повідомляло Гал-інфо, попердньо Управління СБУ у Львівській області провела невідкладну експертизу друкованої газети Російського культурного центру у Львові "Русский вестник" і виявило злочинні дії.

Зокрема, експертиза встановила, що газета містить прояви міжнаціональної нетерпимості та приниження честі та гідності українців.

Децентралізація

В Україні протягом 2017 року відбувалися процеси децентралізації. Жваві дискусії точилися і на Львівщині. В результаті 29 жовтня на Львівщині вперше обрали депутатів та голів восьми об'єднаних територіальних громад.

24 грудня відбуваються перші вибори ще у двох громадах Львівщини – Кам’янка-Бузькій та Мурованській. Кам’янка-Бузька ОТГ є другою, після Жовтанецької ОТГ, у Кам’янка-Бузькому районі. А от Мурованська ОТГ у Пустомитівському районі стала вже четвертою – після Давидівської, Підберізцівської, Солонківської та Щирецької.

Усього на Львівщині утворено уже 35 об’єднаних територіальних громад.

Археологія у Львові

Цього року у Львові археологи вперше проводили дослідження на кількох локаціях. Зокрема, дослідникам вдалося почати розкопки на місцях двох княжих резиденцій – Високого та Низького замків.

1/2

В ході досліджень Високого замку було закладено 7 траншей загальною площею 50 м2. Три з них розплановані на нижній оглядовій терасі. Кількома траншеями було підтверджено факт відсутності культурного шару, до якого спричинились роботи по насипанню копця.

В одній з траншей, закладеній на північному схилі копця, простежено збережений культурний шар. У ньому виявили фрагменти керамічного посуду ХІІІ ст. Також вдалось натрапити на кілька уламків ліпної кераміки, що датуються періодом енеоліту.

Археологічні відкриття 2017: де шукали і що знайшли у Львові?

Цікаві результати були здобуті в траншеї, закладеній при південно-західній стороні копця, неподалік місця де раніше стояв лев Лоренцовича. Тут вперше археологічно було виявлено фрагмент цегляної стіни, ймовірно, від захаби (в’їзної частини) замку. За параметрами цегли, а це 13 х 8 см можемо говорити, що це мур XIV століття. Найраніші матеріали представлені княжою добою - ХІІІ ст. Також встановлено залягання недослідженого культурного шару починаючи від відмітки -2,5 м.

1/2

З метою простежити стан збереження пам’ятки Низький замок було закладено траншею і шурф загальною площею 26,5 м2. У результаті зафіксовано фрагменти мурів, два з яких пов’язані з Низьким замком, решта ж – залишки будинку ХІХ ст. Культурні нашарування представлені двома горизонтами: середньовіччя (ХІІІ-ХV ст.) та нового часу (ХVІ-ХІХ ст.). Серед найцікавіших з наукового погляду знахідок – уламки керамічного посуду ХІІІ ст.

Через малу площу цьогорічні дослідження дали небагато наукової інформації, однак дали розуміння, що у майбутньому археологів очікують дуже складні умови досліджень. Вже наступного року разом з архітекторами планується розробити план досліджень території Низького замку.

СБУ вперше передала архівно-кримінальні справи повстанцям

1/2

2 жовтня в приміщенні Головного управління Служби безпеки України у Львівській області відбулися урочистості з нагоди відзначення Дня захисника України та 75-ліття створення УПА. На заході були присутні співробітники СБУ. Зокрема ті, які беруть участь в АТО.

СБУ Львівщини. До влади прийшло нове покоління

Керівник СБУ Львівщини передав копії кримінальних справ у паперовому та електронному форматі на зв'язкову провідника УПА Романа Шухевича - Ольгу Ільків (псевдо "Роксоляна") та на зв'язкову УПА Анастасію Закиданську (дівоче прізвище Петричкович).

Сто років театру Заньковецької

1/3

У 2017 році Національному академічному українському драматичному театру імені Марії Заньковецької виповнилося 100 років. Львівська міська рада на сесії прийняла Програму підтримки діяльності театру ім. Марії Заньковецької. Депутати визначили, що кошти програми підуть на: опорядження будівлі театру, оскільки святкування буде відбуватись на загальнодержавному рівні, поповнення матеріально-технічної бази театру, популяризація театрального мистецтва у Львові та в Україні.

Прожити 100 років за мить: виставка про театр Заньковецької

Через ремонтні роботи заньківчани відкривали 100-й сезон поза межами приміщення театру графа Скарбека. Однак до сторіччя театру 11 листопада в приміщенні театру відбулась прем’єра вистави «Марії Заньковецької» Івана Рябокляча. Це постановка про життя геніальної актриси було вперше презентовано 1972 року.

19 листопада відбулась святкова академія. Гостям презентували відеофільм про історію театру, уривки з вистав, на завершення – відеозапис монологу з вистави «Житєйське море» у виконанні художнього керівника, режисера-постановника і актора театру Федора Стригуна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ