Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

Який сенс працювати над новими угодами, коли попередні Росія не виконує, - Марчук

«Який сенс працювати над новими угодами, коли попередні, ще більш важливі, російською стороною не тільки не виконуються, а грубо порушуються», - написав екс-прем'єр-міністр, а також представник України на переговорах у Мінську Євген Марчук на ФБ.

Yevgenij Marchuk:

«Пані А. Меркель, коментуючи майбутню берлінську зустріч "Нормандської четвірки" , сказала, що головним буде чесно розібратися, як виконуються Мінські домовленості. В повітрі вітає гіпотеза, що на Україну будуть тиснути, щоб вона пішла на поступки з виборами, особливим статусом, амністією... Я б не драматизував так ситуацію. Звичайно буде дуже важко. Але у України є чимало серйозних аргументів, в тому числі і до наших західних партнерів.

Перш за все, мабуть буде варто запитати наших партнерів, як вони самі оцінюють виконання базових документів Мінських домовленостей. І перш за все самих перших, які заклали основні принципи і підходи до вирішення проблеми участі Росії у війні на Донбасі і над якими вони особисто працювали. Давайте розберемо тільки один із цих аргументів. Через два тижні після появи першого Мінського документу "Протоколу..." від 5 вересня 2014 року з'явилася більш деталізована угода - "Меморандум о выполнении положений Протокола ...". Цей документ у додатку до цього матеріалу.

Тут перш за все варто звернути увагу на пункт 2, яким вперше фіксується лінія зіткнення станом на 19 вересня 2014 року. (Вона визначена географічними координатами). Тобто не Мінськ-2, а саме Мінськ-1 визначив цю лінію. Ця обставина має суттєве значення до сьогодні. Справа в тому, що з урахуванням саме цієї лінії зіткнення Верховна Рада України ухвалила постанову №2374 про визначення окремих районів Донбасу з особливим порядком місцевого самоврядування. Простіше кажучи, цією постановою тоді, ще в вересні 2014 року були визначені межі тимчасово окупованих територій, тобто так званих ОРДО і ОРЛО і де можуть колись-колись відбутися місцеві вибори. В додатку до цієї постанови є чітко визначений перелік населених пунктів і їх точні географічні координати де можуть колись відбутися такі вибори. Копія постанови додається - http://zakon5.rada.gov.ua/…/sh…/252-19/print1461950852539874. 

Зверніть увагу на те, що в тексті Постанови є посилання саме на Меморандум від 19 вересня 2014 року. Разом з тим, Росія грубо порушила саме пункт 2 цього Меморандуму і в 2014-2015 роках в результаті наступальних бойових дій Росії тимчасово окупована територія збільшилась майже на 1700 квадратних кілометрів. Було зайняте Дебальцево та інші населенні пункти України. Тобто тепер, говорячи навіть про гіпотетично можливі колись вибори на тимчасово окупованих територіях, наші західні партнери не дуже занурюються в деталі і тепер говорять про вибори на всій тимчасово окупованій території Донбасу, в тому числі і в Дебальцево і в інших населених пунктах, які входять до цих 1700 кв. кілометрів. Тобто виходить так, що Україна ніби то має закрити очі на цинічні грубі порушення Росією Меморандуму від 19 вересня 2014 року, до речі, не тільки в цій частині, і вести розмову про якісь вибори. Не кажучи вже про порушення Росією пункту 3."Запрет на применение всех видов оружия и ведение наступатьельных действий", а також пункту 9. "Вывод всех иностранных вооруженных формирований, военной техники, а также боевиков и наемников с территории Украины при мониторинге ОБСЕ". Взагалі, Росія частково виконала тільки пункт 4. Меморандуму, в якому йдеться про відведення від лінії зіткнення надважких артилерійських озброєнь великих калібрів на максимальну дальність їх стрільби. Але пункт 5. Меморандуму так до сьогодні і не виконаний. В ньому йдеться про створення на тимчасово окупованій території зони, вільної від важких озброєнь в районі Азовського моря недалеко від Широкіного.

На переговорах в Мінську в Робочій групі з питань безпеки ми неодноразово ставили питання про повернення до обговорення виконання цього Меморандуму . Особливо гостро це питання ставилось нами під час роботи над "Рамковим рішенням...", тому що тут знову виникала та ж сама проблема - тобто дві лінії зіткнення. Російська сторона категорично відмовляється від обговорення цього питання.

Саме тому, вчора 18 жовтня під час відеоконференції в рамках ТКГ по результатах синхронного розведення військових підрозділів на трьох ділянках я підняв це питання, звернувши увагу на те, що не можна рухатись вперед, не повернувшись до виконання вимог Меморандуму від 19 вересня 2014 року і повернення під український контроль Дебальцево та інших населених пунктів(1700 кв. км.), окупованих фактично російськими військами.

Те ж саме стосується і зони, вільної від важких озброєнь біля Широкіно. Який сенс працювати над новими угодами, коли попередні, ще більш важливі, російською стороною не тільки не виконуються, а грубо порушуються. Те ж саме в повній мірі стосується і самого першого документу Мінських домовленостей "Протоколу...". Переконайтесь самі. Тобто сьогодні потрібно гостро ставити питання про виконання, а по суті про невиконання Росією базових Мінських домовленостей".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ