Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Яна Шемякіна: Бразилія для мене не фартова

Повернувшись з Олімпіади в Ріо-де-Жанейро, олімпійська чемпіонка Лондона Яна Шемякіна у розмові з журналістом Гал-інфо розповіла про причини безмедального виступу жіночої збірної України з фехтування на шпагах як і в особистих, так і в командних змаганнях.

Нагадаємо, львів’янка Яна Шемякіна в особистих змаганнях поступилася у другому колі турніру японці Ножомі Сато, а в командних змаганнях Україна  (Яна Шемякіна, Анфіса Почкалова, Ксенія Пантєлєєва, Олена Кривицька) у чвертьфіналі програла збірній Китаю і припинила боротьбу за медалі.

Яно, на що робила більше ставку на Олімпіаді в Ріо: на особисті чи командні змагання?

Не можу сказати, що на щось одне: хотіли якнайкраще виступити як в особистих, так і командних змаганнях. Зі збірною Китаю, вважаю, ми неправильно фехтували тактично. Можливо, це і є однією з причин нашої підсумкової поразки. Не скажу, що ця команда нам не була під силу. Ми мали достатньо інформації про команду з Китаю, могли їх проходити.

В особистих змаганнях відчула, що на тебе уже усі суперники налаштовуються як на Олімпійську чемпіонку. Одна справа виграти Олімпіаду, а інша – уже захистити золоту медаль. Пригадую, як я фехтувала з Олімпійськими чемпіонками і знаю, як я на них налаштовувалася. Вважаю, на Олімпіаді я не впоралася з хвилюванням. Тиск трибун, відповідальність за результат та бажання усіх, щоб я виграла медаль, зіграли зі мною злий жарт. В особистих змаганнях я програла японці, на яку, по суті, ніхто не розраховував. У неї не було такої відповідальності за результат, як у мене, тому їй було легше.

Як загалом пройшла підготовка до Олімпіади? Чи вдалося тобі і партнеркам по команді як слід підготуватися до Олімпіади?

Ми пройшли усі збори, гріх на щось жалітися. Також до Ріо-де-Жанейро ми прилетіли за 4 дні до старту змагань, відповідно, у нас був час на акліматизацію. У Бразилії ми не встигли «перегоріти».

Пригадую, у Бразилії тобі й раніше не вдавалося показати свій результат на престижних змаганнях...

Так, Бразилія для мене – не фартова країна. Ніколи не проходила до серйозних стадій у будь-яких турнірах. Не складалося у Бразилії раніше, не склалося і на Олімпіаді.  

Не складається виступ і загалом у збірної України на Олімпіаді-2016…

У медальному заліку Україна зараз перебуває у четвертому десятку, а це, звісно, не місце України. Поки що наша команда демонструє найгірший результат за усі Олімпіади за часів незалежності України. З чим це пов’язано? Сказати важко, можливо, ситуація в країні впливає, якісь інші фактори. Можу з впевненістю сказати, що у кожному виді спорту наші спортсмени виступають не так, як би хотілося. Є у мене надії, що до завершення Олімпіади наш медальний залік покращиться. Не буду називати види спорту, але вірю, що у них наші спортсмени здобудуть медалі. Як би не було, сподіваюся, що після Олімпіади наші державні керівники проаналізують наш виступ на Олімпіаді і зроблять відповідні висновки.

Як тобі Бразилія в плані організації Олімпійських Ігор?

Чесно кажучи, відстає від Лондона. На Олімпіаду в Ріо Бразилія потратила чимало державних коштів, чим викликала обурення у місцевих мешканців. Особливо у бідних людей, яких у Бразилії дуже багато. Їм не хотілося проведення Олімпіади, а тому були великі акції протесту. Не була на відкритті Олімпіади, але читала, що біля стадіону «Маракани» були масові акції протесту, які не проходили без втручання поліції.

Які у тебе плани після ігор в Ріо-де-Жанейро?

Не хочу нічого загадувати наперед, хочеться просто відпочити. Крапку у своїй кар’єрі наразі ставити не буду.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ