Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика  |  Cуспільство

ЄС: Україні найкраще покладатись тільки на себе

Минулого тижня Путіна офіційно визнали терористом №1, Обама нахвалявся, що наостанок покаже Путіну «кузькіну мать», Європа поставилась до українців наче до меншовартісних туземців, а добра українська сусідка Даля Грібаускайте прибула у Київ зі словами утіхи і підбадьорення.

Генеральним секретарем ООН став діловий португалець, Нідерланди повернули Україні скіфське золото, увесь світ висловлював глибоку стурбованість стосовно масових убивств у Сирії, а в Польщі ймовірно назріває власний Майдан. У США оприлюднили політичний прогноз на 2017 рік, в якому для світу нема нічого втішного. Єдина розрада – Дональд Трамп обіцяв надати кошти для відбудови Донбасу, коли прожене звідтіля кремлівських орків. І останні топ-новини: святий Миколай уже приніс бізнесмену Кломойському новорічний подарунок, а що принесе Дональдові Трампу – дізнаємось пізно вночі.

Даля Грібаускайте: «Будемо підтримувати Україну»

Середина грудня почалась для політичного Києва з підбадьорюючого візиту очільниці Литви Далі Грібаускайте, яка запевнила, що докладе зусиль, аби допомогти Україні отримати безвізовий режим із Євросоюзом. Вона зазначила, що під час засідання Європейської Ради буде допомагати у пошуку практичних рішень цього наболілого питання.

Київська гостя також пообіцяла пришвидшити імплементацію та ратифікацію Угоди про асоціацію України з ЄС. Хоча виникли деякі технічні проблеми (деструктивна поведінка нідерландських політичних популістів і маргиналів), проте у Литві сподіваються на здоровий глузд решти країн-учасниць ЄС, які нідерландський не конструктивізм незабаром здолають.

Даля Грібаускайте зазначила, що тепер 40% зовнішньої торгівлі України орієнтовані на ЄС. Крім того, Україна проводить вагомі й болючі реформи. І делікатно натякнула президентові Порошенку, що реформи на загал, а боротьбу із корупцією зокрема необхідно проводити активніше, щоби адвокатські аргументи країн-прихильниць України в ЄС були вагомішими.

Плювок в Україну від європейської «демократії»

Цілком виправдався стратегічний розрахунок Кремля, що не чисельні, проте добре профінансовані й зорганізовані, а відтак і гучно крикливі нідерландські маргінали лівоцентриських та ультраправих течій зуміють нашкодити підписанню Угоди про асоціацію ЄС-Україна.

Нагадаємо, ратифікація Угоди про асоціацію призупинилась на початку 2016 року через політичне штрейкбрехерство Нідерландів, які вирішили нажитись – політично й фінансово – на українській національній трагедії. Голландці організували референдум стосовно ймовірної фінансової кризи, яка може настати в ЄС через приєднання до Європи воюючої й корумпованої України. Отримавши прогнозоване «Ні» на так сформульоване питання, Амстердам заявив, що без внесення в Угоду голландських застережень ніякої ратифікації не буде. При цьому Греція – ця висмоктуюча «чорна діра» європейської економіки, але дружня до Кремля – ніяк не хвилює нідерландців, які щедро оплачують це парадоксальне явище зі своїх гаманців.

Нікчемність нідерландського заколоту проти решти 27 країн ЄС полягає навіть не у їхніх цинічних вимогах до України – не надати, не дозволити, не гарантувати, заборонити, навіть не в тому, що українців поставились наче до ошуканих анальфабетів – а в самому факті спаплюження демократичних принципів, коли групка маргіналів може маніпулювати більшістю суспільства. Така «Європа» точно не потрібна тим молодим українцям, які у вечері 30 листопада 2013 року вийшли протестувати проти рішення Азарова-Януковича призупинити процес підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

З іншого боку, нідерландське деструктивне угодовство з антиєвропейськими зовнішніми силами позитивно позначиться на подальшому українському розвитку. Голландці показали гнилизну європейського облаштування, зняли з очей українців фальшиву європейську облуду і нейтралізували нічим не підтверджений єврооптимізм. Ці фактори призведуть до пошуку і знайдення прогресивних світоглядних цінностей, до іншої українсько-європейської моделі та політичної конфігурації.

Скіфське золото

Рішення суду Нідерландів повернути в Україну експонати виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» ще раз підтверджує, що Україна дотримується всіх норм міжнародного права. Про це розповів міністр культури України Євген Нищук, – повідомила прес-служба відомства.

Нагадаємо, окружний суд Амстердама прийняв рішення повернути в Україну колекцію скіфського золота, вивезеного на виставку ще до анексії Криму. Суд постановив, що Крим не є суверенною державою і не може претендувати на скарби як на культурну спадщину. Водночас суд вирішив, що подання заяви від держави Україна про допуск до судового процесу як позивача у справі є відмовою від імунітету, а тому Україна повинна сплатити витрати за зберігання і транспортування музейних цінностей. Суму витрат суд не визначив.

Проте ЗМІ поширили інформацію, що окружний суд Амстердама зобов'язав Україну виплатити амстердамському музею Алларда Пірсона 111 тисяч євро за зберігання українських музейних експонатів упродовж трьох років. Суд також постановив, що музеї Криму повинні виплатити Україні та музеєві Аларда Пірсона по 2800 євро як відшкодування судових витрат.

Журналістський запит щодо роз'яснення, чи Україна укладала договір про зберігання скіфського золота з музеєм Аларда Пірсона, прес-служба Євгене Нищука демонстративно проігнорувала. Це вже не вперше посадові особи чи то уряду Гройсмана, чи президентської адміністрації поводять себе ідентично, як і чиновники режиму Януковича. Схоже на те, кривавий Майдан декому був потрібним лише для отримання можливості посісти у державі вищі посадові крісла.

«VoxUkraine» – міжнародна аналітична платформа, вивчаючи ефективність уряду Гройсмана також відзначила сповзання у совковізацію комунікації цієї виконавчої структури. Аналітики «VoxUkraine» наголосили: «Слід відзначити погіршення прозорості та комунікацій уряду – 6 міністерств не відреагували на інформаційний запит VoxUkraine, в той час як під час минулих досліджень [уряд Яценюка – ред.] відповіді не надали 3 міністерства».

Трамп & Донбас

Микола Маломуж, колишній глава зовнішньої розвідки України, в інтерв'ю українським ЗМІ розповів, що у Вашингтоні відбулась зустріч української делегації з представниками перехідної адміністрації нового президента Дональда Трампа, під час якої було порушене питання інвестиційних проектів для українського Донбасу.

Екс-глава розвідки повідомив, що з особистої ініціативи Дональда Трампа у США створили два фінансові фонди, які представили власну модель відновлення економіки регіону. На даний момент мова йде про кілька ліній кредиту та інвестицій. Інвестиції будуть спрямовані у машинобудівну, вугільну і високотехнологічну сфери. Передбачені й плани фінансування муніципальних проектів, будівництва декількох ГЕС та сміттєпереробних заводів. Україна і США будуть взаємодіяти безпосередньо на рівні інвесторів, щоби виключити складову корупції, яка завжди з'являється при участі політиків і муніципальної влади у конкретних точках фінансових інвестицій.

В оточенні республіканців сказали, що необхідно дочекатися квітня, коли програма співпраці США-Україна у період президенства Дональда Трампа буде остаточно сформована.

Угода України із Європолом

Прес-служба МВС повідомила, що Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ України, під час робочого візиту в Нідерланди підписав Угоду про співробітництво України із Європолом – Європейським поліцейським управлінням. Угода передбачає участь українських правоохоронців у спільних заходах із європейськими колегами, обмін і аналіз оперативної інформації щодо злочинців, а також створення разом із Україною міжнародних слідчих груп.

На сьогодні Угоди про співробітництво з Європолом, а також двома міжнародними організаціями – Євроюстом та Інтерполом, уклали поліцейські управління Австралії, Канади, США, Ісландії, Норвегії, Монако, Швейцарії, Албанії, Македонії, Молдови.

Нагадаємо, в Україні ліквідували міжнародну мережу хакерів Avalanche, на яку полювали правоохоронці 30 країн.

Ірина Геращенко: Україна ліквідувала кремлівський відділ кадрів

Віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко під час брифінгу різко відреагувала на питання про спроби Кремля «перекроїти» склад української делегації для переговорів у Мінську. У Кремлі брутально наполягали, що до складу тристоронньої контактної групи Київ повинен долучити депутатку Савченко, бо тільки тоді перемовини набудуть перспективи і конструктивності.

Геращенко зазначила: якщо в Кремлі вирішили, що у них є довіра до якогось із народних депутатів України, якщо вони через цю особу можуть передати українській стороні полонених, то нехай не затягують процес, маніпулюючи ним. Вона наголосила: «Українська сторона пішла на всі можливі компроміси і виконала зі свого боку всі зобов’язання, щоб українських полонених було звільнено. СБУ доставить 228 арештованих осіб до блокпосту і передасть по той бік кордону».

У той же час віце-спікер застерігала кремлівських посадовців від втручання у внутрішню політику України. У Кремля вже не буде жодного права формувати українські делегації та вирішувати кому і що говорити від імені держави Україна на міжнародному рівні.

Москва проти суверенітету Києва

Видання «Газета.Ru» повідомило, що за позовом Володимира Олійника, колишнього депутата Верховної Ради України, а нині державного зрадника, Дорогомилівський суд Москви розпочав процес за позовом про визнання подій в Україні 2014 року державним переворотом. Допомагати зрадникові у клопотаннях до ворога України, до Кремля, буде також і Янукович. Легітимні утікачі – Олійник і Янукович – закликали суд іноземної держави визнати юридичним факт скоєння в Україні державного заколоту і, отже, нелегітимність нинішньої влади у Києві.

Політичні експерти трактують московське судилище як піар-акцію, а не спробу відстояти істину. Наприклад, Віктор Мироненко, керівник Центру українських досліджень інституту Європи РАН, переконаний, що Янукович, Олійник та інші з компанії політичних аутсайдерів не хочуть і ментально неспроможні змиритись із втратою влади.

Ніхто не знає, коли за позовом Олійника московське судилище оприлюднить свій вирок. І сам заявник не знає, що далі буде робити з рішенням, якщо Дорогомилівський суд винесе його на користь компанії українських зрадників.

Пора вже й Україні навчитись у Москви політичних маніпуляцій. Що заважає відкрити у Києві суд стосовно більшовицького перевороту 1917 року, визнати його нелегітимним, а відтак нелегітимною всю совєтсько-московську владу, включно з Путіним. А ще і виставити Москві грубі рахунки у доларах за примусове перебування України у сфері нелегітимного СРСР.

Фантаст Леонід Кравчук і його донбаський прожект

Леонід Кравчук, перший президент незалежної України, вважає, що знає, хто повинен вирішувати питання повернення Донбасу до складу суверенної України та звільнення східного регіону від проросійських бойовиків. Він пропонує відібрати п'ятьох осіб, які є моральними авторитетами у країні й не помічені у неприглядних олігархічних схемах. І далі цим політичним ботанікам доручити сісти за стіл переговорів із прокремлівськими шулерами, тобто окупантами, з метою домовитись про вирішення проблем Донбасу і Криму. Хоча й незрозуміло, донбаські терористи яким боком до Криму? Це ж проект самого Путіна. Тут ботанікам треба зустрічатись виключно зі Сурковим.

А ще Леонід Кравчук вважає, і навіть зробив на цьому особливий акцент, що переговори стосовно ситуації на Донбасі необхідно продовжувати у стилі заяложеної платівки патефону, тобто до тих пір, поки які-небудь домовленості не почнуть приносити конкретних результатів.

Принагідно перший президент поскаржився ЗМІ, що «у нас забрали ядерну зброю і не дали компенсацію». Леонід Кравчук переконаний, що Україна повинна була отримати фінансове відшкодування замість ядерної зброї, від якої уряд відмовився під тиском зовнішніх сил.

«Ми вимагали компенсації від Сполучених Штатів і взагалі від Заходу. Вони нас постійно – ну, будемо говорити відверто, – придавлювали, погрожуючи навіть економічними санкціями, якщо Україна не погодиться вивезти ядерну зброю», – сказав Кравчук. У результаті політичних колізій Україні дали $700 мільйонів, щоби зняти ядерні боєголовки з ракет. Опісля їх перевезли в Росію, чим уся катавасія і завершилась.

Тут необхідно внести ясність. Це не у нас, в українців, забрали ядерну зброю, а конкретно у Леоніда Кравчука і Вітольда Фокіна. А грошей не дали, бо конкретно Кравчук і Фокін, їхні наступники Кучма і Масол поводились як васали Кремля, а не керівники незалежної країни. Тому й гроші пішли в Москву, до сюзерена.

Саакашвілі – і популіст, і наче сварлива скво

Минулої п’ятниці new-рухівець України Міхеіл Саакашвілі під час бенефісу в програмі «Шустер Live» дивовижно емоційно «розійшовся» після питання Ольги Ферар, журналістки зі Здолбунова і прихильниці політичної сили львівського депутата Дмитра Добродомова. Після суб'єктивної констатації журналістки, що бурхлива діяльність безталанного екс-губернатора схожа на популізм, Саакашвілі «завівся з півоберта», впав в істерику, з якої, судячи з офіційної сторінки політика у Facebook, не міг вийти днів зо два поспіль.

Суть конфлікту. Саакашвілі зібрав команду і в кращій традиції свого показного донкіхотства подався у Рівне воювати з бурштиновою мафією. Зрозуміло, що мафія дружньо й весело чхала на Саакашвілі, отож він напосів на рівненських журналістів, що під час відчайдушної вербальної боротьби з копачами бурштину його зафіксували буденно, а не в ракурсах помпезних батальних сцен. Принагідно звинуватив у студії і послідовницю Добродомова, що вона працює на олігархат. Ну, який же олігарх із Добродомова? Сам прислуговує, де тільки вдається.

Ольга Ферар звинувачень не сприйняла, її колеги з Рівного – теж. Вони вважають, що саакашвілівський істеричний спіч – це плювок в обличчя всім журналістам, тому що насправді «бурштинова мафія» є розмитим поняттям, а звинувачення в дотичності до мафіозі всіх власників ЗМІ – не доведені й некоректні. Сама Ферар працює в редакції соціального сайту «Здолбунів City», який належить громадській організації, а тому запевняє, що широких можливостей для колективу продаватись олігархам нема. Тим паче – у Здолбунові.

У контексті скандалу пригадалось, як Саакашвілі залякував Україну, що Трамп – особа не передбачувана, проте є його, Саакашвілі, щирим приятелем. А тому в Україні настане добро, якщо українці носитимуться з амбітним грузином ніжно і шанобливо. А ще краще, якщо відсторонять Порошенка, а Міхо запровадять на Банкову.

Новорічний подарунок Коломойському від святого Миколая

Поки Україна у неділю голосувала й відпочивала, уряд Гройсмана тяжко трудився. Надвечір праведні труди увінчались неординарним рішенням – ПАТ «ПриватБанк» націоналізовано.

Держава, в особі Міністерства фінансів, відтепер буде власником 100% акцій «ПриватБанку» і гарантує безперебійне функціонування установи та збереження коштів його клієнтів. У Кабміні ще спеціально наголосили, що націоналізація прихватизованого відбулась у чіткій координації з міжнародними фінансовими організаціями та при їхній активній підтримці.

Перехідний період націоналізації починається 19 грудня. Держава забезпечить плавний перехід і стабільну роботу установи у звичному для її клієнтів режимі. В уряді переконують, що ухвалене відповідальне рішення врятувало як ПриватБанк, так і всю банківську систему країни. У меморандумі від МВФ націоналізація «ПриватБанку» вказана як один із пунктів, які є обов'язковими умовами надання чергового траншу від міжнародного інституційного інвестора. Тобто, якщо Україна зацікавлена у продовженні кредитної програми, то вона зобов'язана здійснити націоналізацію. Україна сказала, що зацікавлена дуже.

Тим часом у Коломойського п'ють валер'янку й ковтають таблетки. Один із топ-менеджерів, Олег Гороховський, написав у своєму блозі: «ПриватБанк стає державним. Чи знав я про це, коли писав свої попередні пости, в яких спростовував ці чутки? Звичайно, що ні. Я і тепер ще не вірю в те, що зі мною відбувається. І весь час думаю: якщо протерти очі як слід, то знову прокинусь топ-менеджером...»

Вибори у територіальних громадах

У 22 областях України, в 144 об'єднаних територіальних громадах відбулись місцеві вибори. За підсумками голосування будуть обрані 76 сільських голів, 46 селищних голів, 21 міський голова, а також відповідні місцеві ради. За інформацією громадянської мережі ОПОРА, найвища активність виборців була у Закарпатській(79,23%) та Одеській (63,79%) областях, а найнижча – у Луганській (30,90%) і Миколаївській (28,89%).

Порушення під час виборів хронічні: там – напились, там – побились, там – продали голоси, там неправильно заповнили протокол, а тут показували незалежним спостерігачам непристойні жести.

Газпромівський «спрут» готується до нападу

«Укртрансгаз» звинуватив «Газпром» у невиконанні умов транзитного контракту, тобто у навмисному зниженні тиску газу на вході в українську газотранспортну систему. Прес-служба відомства повідомила, що українська сторона зі свого боку ретельно виконує транзитні домовленості з транспортування природного газу для європейських споживачів.

Пригадаємо, що у другій половині липня «Нафтогаз» також звинувачував «Газпром» у порушенні зобов'язань транзитного контракту – у зниженні тиску подачі газу в українську мережу – і попросив Європейську комісію створити моніторингову місію для перевірки фактів значних перепадів тиску в російській ГТС на вході в ГТС України. Після прохання української компанії тиск газу на вході в ГТС України відразу сягнув контрактних показників.

Міністр РФ Новак поширив через ЗМІ повідомлення, що мав розмову із віце-президентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем стосовно штрафу «Газпрому» у розмірі $6,6 млрд. Міністр ЄС Шефчович начебто повідомив, що спілкувався з прем'єром Гройсманом, який запевнив, що Україна не буде застосовувати рішення Київського суду, який наклав штраф на «Газпром» у розмірі $6,6 млрд за позовом Антимонопольного комітету України. Далі Новак наголосив, що усні гарантії Шефчовича і Гройсмана необхідно затвердити юридично.

Перед цієї заявою ЗМІ повідомили, що раніше міністр енергетики РФ Новак розіслав країнам ЄС – покупцям російського газу – циркулярний лист, у якому попередив, що штраф у $6,6 млрд може спричинити технічні ризики постачання газу в Європу, що задля добра всього ЄС цей штраф необхідно скасувати. Водночас міністр РФ не зміг пояснити, в який спосіб штраф впливає на зменшення тиску газу в російських мережах і чому про домовленість із Гройсманом міністр ЄС Шефчович дізнається з повідомлень у ЗМІ.

НАК «Нафтогаз України» сприймає погрози «Газпрому» про можливість припинення постачання газу для користувачів ЄС як чергову підготовку Путіна до нової газової кризи у січні-лютому 2017 року з метою брутального нав'язування власних інтересів. Путін буде намагатись звинуватити у кризі Україну за аналогією 2006 і 2009 років. На це вказують як останні публічні заяви «Газпрому», так і його небажання підписати стандартну додаткову угоду із «Нафтогазом», яку сторони вже раніше тричі підписували.

Зі заяв «Нафтогазу» можна зробити висновок, що Європі необхідно терміново зробити принаймні місячні запаси вугілля і дров, а ще негайно доставити зі США і Канади кілька танкерів зрідженого газу.

Стокгольм дав Москві відкоша

Видання «Independent» повідомило, що РФ, маючи намір розпочати будівництво «Північного потоку-2», звернулась поза спиною Стокгольма безпосередньо до влади шведського острова Готланд із проханням надати дозвіл прокладення труб газогону в районі острова, однак отримала відмову.

Мер Готланда повідомив, що район, в якому компанія «Nord Stream» хоче прокласти газопровід, має стратегічне значення, тому вони не можуть приймати такі рішення самостійно, без дозволу столиці. Швеція могла б заробити на передачі в оренду цієї ділянки шельфу РФ майже 60 мільйонів шведських крон, проте відмовилось від спокусливого контракту. Політики провідних партій Швеції заявили, що вони не дадуть дозвіл будувати газогін з огляду на анексію Криму, а також через необґрунтоване нарощування військової присутності РФ у Балтійському регіоні.

Видання «Independent» повідомило, що напруженість у відносинах між країнами виникла ще раніше – після того, як посол РФ у Швеції заявив, що РФ прийме «жорсткі контрзаходи» до Стокгольма, якщо Швеція посміє вступити в НАТО.

У суботу, 17 грудня, відомство цивільної оборони Швеції поширило у містах і населених пунктах повідомлення з вимогою до мешканців терміново підготуватись до ймовірної війни з Росією, – повідомило видання «Contra Magazin». У циркулярному листі сказано, що сирени екстреного оповіщення повинні справно функціонувати, оперативні центри – бути готовими до переміщення в підземні бункери. Крім того, відповідно інструкції всім цивільним Швеції необхідно співпрацювати і надавати цілковиту підтримку шведським військовим.

Валдайські корупціонери розбещують Європу

Видання «Euobserver» повідомило, що євродепутати провідних політичних груп 28 країн Європи висловили занепокоєння з приводу незаконних російських грошей, переведених у Європу. Ці незаконні кошти російська сторона намагається використовувати для підкупу й впливу на європейську політику. Про це йдеться в листі євродепутатів до голови європейської дипломатії Федеріки Могеріні.

У зверненні сказано про майже 190 млн євро незаконних доходів від російського податкового шахрайства, відмитих через Європу. У парламентарів є інформація, що «ці кошти були використані для впливу на європейську політику, ЗМІ та громадянське суспільство, щоби запобігти негативним наслідкам для російських порушників прав людини». Депутати наголосили, що зазначені €190 мільйонів є тільки верхівкою айсберга, і група, яка стоїть за цими незаконними грошима, «пов’язана зі схожими злочинами, в яких фігурує понад мільярд доларів». Податкове шахрайство вперше викрив російський аудитор Сергій Магнітський, який пізніше, 2009 році, помер у в’язниці не власною смертю.

У листі до Могеріні євродепутати заявили, що вона повинна принаймні запропонувати державам ЄС запровадити санкції проти 32 росіян, причетних до справи і загибелі Магнітського. «Euobserver» пише, що депутати заявили про свою занепокоєність на тлі наближення виборів у Франції та Німеччині, де велику популярність мають ультраправі сили, яких неодноразово звинувачували в отриманні фінансування від Москви.

ЄС готує стратегію щодо РФ

На сайті Європарламенту повідомлено, що законодавці Євросоюзу задекларували намір розробити більш реалістичну стратегію відносин із РФ, зокрема схвалили рішення щодо створення нової стратегії зовнішньої політики у сфері безпеки. До цієї стратегії хочуть включити і тезу про теорію ядерного стримування агресора, тобто Кремль.

Парламентарі ЄС наголосили на необхідності визначити «більш реалістичну стратегію відносин ЄС із РФ» на тлі анексії Криму та подій на Донбасі. У Брюсселі також вирішили залишити доступною можливість запровадження додаткових санкцій, якщо Росія буде продовжувати порушувати норми міжнародного права.

«Орли» Путіна – найпрудкіші вояки

Насичений на події тиждень став великим розчаруванням для бойовиків «Ісламської держави». Біля міста Пальміра вони відчайдушно гнались за «орлами» Путіна, але зуміли побачити лише їхні п'ятки – настільки вояки РФ добре вишколені. Довелось ісламістам втішатись залишеною справною російською технікою, зокрема нині «модними» БПМ-97 «Выстрел», а також покинутими напризволяще танками, БТРами і «Уралами».

Серед покинутого добра ісламістам найбільш припав до душі БПМ-97 «Выстрел». Цей російський універсальний і легкоброньований засіб пересування можна застосовувати у варіантах штабного, патрульного, санітарного, прикордонного або розвідувального автомобіля. Ісламісти кажуть, що на цьому БПМ особливо зручно ганятись по пустелі за супротивником.

Гутерріш – дев'ятий генсек ООН

Центр новин ООН повідомив, що 12 грудня відбулась церемонія призначення Антоніа Гутерріша дев'ятим Генеральним секретарем ООН на строк, який розпочинається 1 січня 2017 року і завершується 31 грудня 2021 року. Гутерріш змінить на посаді Пан Гі Муна.

Антоніу Мануел де Олівейра Гутерреш (нар. 30 квітня 1949, Лісабон, Португалія) – португальський політик-соціаліст, прем'єр-міністр Португалії із 28 жовтня 1995 до 6 квітня 2002 року. Від червня 2005 по 2009 рік – Верховний комісар ООН у справах біженців.

Видання «New York Times» повідомило, що Антоніу Гутерриш може стати реформатором ООН. На посаді прем'єр-міністра Португалії він створив сприятливі умови для розвитку приватного португальського бізнесу, здійснив масштабну приватизацію державних компаній, переказав чималі кошти у соціальні програми – систему освіти і охорони здоров'я. Саме він домігся прийняття закону про встановлення мінімального рівня доходів для сімей і для особи, а також створення урядового фонду для допомоги бідним верствам населення з метою досягти зазначеного прожиткового рівня.

Володимир Єльченко, постійний представник України в ООН, висловив упевненість, що Антоніу Гутерриш на посаді генсека ООН буде надавати Україні більш активну підтримку, ніж його яловий попередник Пан Гі Мун – неприховано чи то замріяний у Росію, чи мотивований Кремлем, особливо у питанні Сирії.

Євросоюз і Куба – навіки разом

Німецьке агентство DPA повідомило, що ЄС і Куба підписали в Брюсселі угоду про діалог та співпрацю. Угода передбачає проведення більш інтенсивного політичного спілкування між двома сторонами, а також і співпрацю у сфері торгівлі. Під документом поставили підписи Федеріка Могеріні, Верховна представниця ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки, Бруно Паррілья, міністр закордонних справ Куби, а також міністри 28 держав-учасниць ЄС.

Куба залишалась єдиною державою Латинської Америки, яка не мала подібної угоди з Євросоюзом. Із 1996 року Європейський Союз вимагав від влади Куби покращення ситуації із правами людини. У 2003 році ЄС запровадив стосовно Куби економічні санкції через переслідування у країні журналістів та активістів. Двосторонній діалог відновився у 2008 році.

На радощах представники Куби запропонували виплатити Чехії борг у $276 мільйонів, який залишився ще з часів Холодної війни. Проте, з огляду на відсутність обігових коштів, виплатити натурою – безкоштовним постачанням кубинського рому. Чехи взяли калькулятор, порахували і дійшли висновку, що зможуть впродовж століття не лише ром коштувати, а й приймати ромові ванни. Міхал Зуровец, голова чеського Мінфіну, повідомив кубинцям, що ром потребує закуски, а тому частину боргу таки доцільно сплатити доларами.

У США попередили про загрози у 2017 році

Американські аналітики назвали сім основних загроз, які Дамокловим мечем нависнуть над міжнародною спільнотою в 2017 році. Серед них Рада з питань міжнародних відносин наводить такі:

• погіршення відносин між Росією і НАТО внаслідок агресивної політики РФ у Східній Європі;

• криза у Північній Кореї, пов'язана з випробуваннями ядерної зброї, військовою провокацією або внутрішньополітичною нестабільністю;

• руйнівні кібератаки на важливі об'єкти інфраструктури США і ЄС;

• теракти проти США та союзників, які призведуть до чималої чисельності жертв.

Можливість виникнення перелічених загроз експерти оцінили за шкалою середнього рівня. А високу ймовірність виникнення конфліктів аналітики передбачили для таких загроз:

• зростання насильства й нестабільності в Афганістані як результат посилення позицій Талібану і потенційного розвалу уряду;

• ескалація збройного протистояння між Туреччиною і курдськими озброєними угрупованнями на території самої країни та поза її межами;

• погіршення ситуації у Сирії в результаті зовнішнього фінансування сторін конфлікту і військового втручання сторонніх сил.

Путін – терорист №1

Розвідка США встановила, що Путін особисто брав участь у «таємній російській кампанії», яка мала за мету вплинути на результат президентських виборів у США. Про це повідомили журналісти американської телевізійної мережі «NBC News» із посиланням на вищих посадових осіб американської розвідки. Двоє представників відомства заявили, що нові розвіддані показують, що Путін особисто керував тим процесом, під час якого вкрадені, в результаті зламу, дані демократів опинялись у ЗМІ.

Ця інформація надійшла від дипломатичних джерел і від шпигунів, які працюють на союзників США. За повідомленням одного із джерел, причиною хакерської атаки Кремля стала особиста «путінська вендета» проти Гілларі Клінтон, а далі ця помста трансформувалась у спробу показати корупцію в американській політиці і відвернути від США ключових союзників, демонструючи їм, що не можна більше розраховувати на Америку як на надійного світового лідера. Телеканал «NBC News» повідомив, що офіційних коментарів від ЦРУ і канцелярії директора Національної розвідки отримати не вдалося.

Принижений Обама і безсоромний Путін

У п'ятницю, 16 грудня, у Вашингтоні відбулась фінальна прес-конференція президентської кар'єри Барака Обами. Вже майже екс-президент наостанок наголосив, що Росія не здатна «значно послабити» США, оскільки вона «менша і слабкіша». При цьому він закликав американський народ пам'ятати про споконвічні цінності й не відмовлятись від них – в іншому випадку США «стануть для Путіна доступними і вразливими». Обама напосів на республіканців, 37% виборців яких схвалюють діяльність Путіна і обурився, що ці люди критикували його під час двох каденцій за спроби «перезавантажити відносини з Путіним». Чому це «перезавантаження» виявилось неефективним і не результативним, Барак Обама не пояснив.

Більше того, 44 президент США демонстративно довів, що американські гарантії (Будапештський меморандум) зі страху перед Путіним стають нічого не вартими. А в квітневому номері журналу «The Atlantic» твердо запевнив Путіна, що США не будуть втручатися, навіть якщо Росія посилить війну в Україні або розв'яже ще одну війну в Європі проти країни, яка не буде мати членство в НАТО. Тому що ці країни не представляють для США ключового інтересу.

Ще під час першої каденції Обама планував візит в Україну, але отримав від Путіна повідомлення, що ця поїздка може матиме «ефект Кеннеді», бо у спецслужб РФ в Україні «все схоплено». А Путіну не потрібний цей візит, який посилить позиції тогочасного президента Ющенка. Барак Обама зарікся їздити в Київ, і саме з того моменту Путін збагнув, що з американським боягузом і млявою Європою можна робити все, що Кремлеві заманеться.

Ще одне демократичне «кульгаве каченя» – Гілларі Клінтон – намагається тепер пояснити свій виборчий програш втручанням Кремля і особистою помстою Путіна. Видання «New York Times» повідомило, що Гілларі Клінтон пояснила свої прихильникам, а головно – фінансовим спонсорам, які опинились біля розбитих ночв – що її програш пов'язаний виключно з московським зовнішнім фактором: «Путін публічно звинуватив мене в тому, що я висловила обурення його власного народу. Це і є прямий зв'язок між тим, що він сказав тоді, і тим, що він зробив тепер – під час цих виборів. Він звів зі мною свої особисті порахунки». А далі наголосила, що друга мета російських хакерських атак на Національний комітет Демократичної партії під час передвиборної кампанії полягала ще в тому, аби «підірвати основи американської демократії».

Звісно, Гілларі Клінтон навіть на думку не спало припущення, якби вона була чистоплотним політиком, не використовувала свої державні повноваження з метою наживи, не отримувала захмарних гонорарів від різних установ, зокрема і від Волл-стріт [тільки від одного з банків – $1,6 млн за вісім публічних виступів], то ніякі особисті упередження Путіна не завдали би шкоди її політичній кар'єрі.

Стосовно Обами, то під час прес-конференції він повідомив, що за два президентські терміни врешті зрозумів, що Росію не тільки розумом не збагнути, але й присоромити неможливо, бо у росіян нема вродженого почуття сорому. Обама нахвалявся, що перед тим, як закриє за собою двері Білого Дому, дасть Путіну добрячого щигля за всі приниження від нього. Цей щиголь, обіцяє оточення Обами, буде болючішим від рішення розпродати стратегічні запаси нафти США і угоди з Тегераном, яка повернула Іран на світовий ринок нафти. Будемо спостерігати за практичними результатами обамівського прощального бравурства.

Обама звинуватив Асада, Путіна і Хаменеї у звірствах в Алеппо

У п’ятницю президент США, виступаючи під час прес-конференції у Вашингтоні, заявив, що лідер Сирії Асад і його союзники Росія та Іран є відповідальними за звірства в Алеппо. Барак Обама висловив свою традиційну глибоку стурбованість сирійською ситуацією, і закликав увесь світ об’єднатись і вербально засудити той жах, що відбувається в Алеппо.

Президент США принагідно звинуватив Росію в тому, що вона постійно чинить перешкоди міжнародному співтовариству в спробах припинити громадянську війну в Сирії. Водночас Обама вкотре запевнив Путіна, що США не введуть у Сирію наземні війська, що карт-бланш для Кремля у сирійському питання залишається у повній силі.

Гряде польський Майдан?

Над польською українофобною партією політичного релікта Ярослава Качинського розверзлись небеса справедливості. Екс-президент Польщі Лех Валенса закликав провести дострокові вибори у парламент країни, щоби вийти з політичної кризи, яку створила правляча партія. Він зазначив, що партія «Право і Справедливість» (PiS) не послуговується правом, а у своїх політичних засадах не оперта на справедливість.

Лех Валенса наголосив, що PiS виявилась нездатною бути керівною силою Польщі, а тому вона «зобов'язана поступитися, повинні відбутись нові вибори. Не можна дозволити, щоби вони розвалили країну! Ми повинні зробити все, щоби PiS пішла, бо не підходить для керування і призведе до трагедії».

Нагадаємо, польські журналісти вважають, що 16 грудня в історії польського парламентаризму настала одна з найсерйозніших політичних криз. Маршалок Cейму Марек Кухцінський припустився двох фундаментальних помилок: не допустив до трибуни опозиціонера і назвав пресу ворогом правлячої партії.

Редактор видання «Rzeczpospolita», коментуючи останні події довкола скандалу із PiS, стверджує, що люди, яким здається, що вони мають можливості запанувати над історією, часто помиляються. Автор пригадав, що Арабська весна теж розпочалась із переслідування скромного вуличного торговця, а в подальшому його акт самоспалення створив ланцюг тотальних змін. А хто має сміливість спрогнозувати наслідки у Польщі після подій у Сеймі? – риторично допитується Боґуслав Хработа.

Наразі відомо, що опозиція, при широкій підтримці народу, має намір бойкотувати парламент до 20 грудня, а правлячі сили сподіваються, що під час Різдвяних свят конфронтація у суспільстві якщо не зникне, що значно послабиться.

У контексті цих подій відбулась зустріч президента Польщі Анджея Дуди із Гжегожем Схетиною, лідером найбільшої опозиційної партії «Громадянська платформа», під час якої Схетина наполягав на відставці маршалка Сейму Марека Кухцінського за спровоковану політичну кризу.

Анджей Дуда звернувся з проханням надати йому юридичний аналіз п'ятничного засідання Сейму, зокрема стосовно законності голосування за державний бюджет Польщі на 2017 рік, а також запропонованих змін для роботи журналістів у Сеймі. Залежно від того, які висновки будуть в юридичному аналізі, президент Польщі прийме ті або інші рішення щодо виходу країни з політичної кризи.

Тим часом прихильники польської влади, приблизно 2000 осіб, прийшли до президентського палацу, щоби провести контрмітинг під гаслом «На захист демократії!». Лідери правлячої партії під час мітингу наголосили, що влада не дозволить себе спровокувати і не поступиться несправедливим вимогам опозиції.

Пьотр Глінський, віце-прем’єр-міністр, міністр культури Польщі, під час емоційного виступу наголосив: «Основною зброєю опозиції є нагнітання настроїв, заклики до емоційного конфлікту, до ненависті. Те, що трапилося у парламенті, є нагнітанням негативних емоцій, аби знищити польську демократію, а ми цього не дозволимо. Ми не підемо на жодні поступки, тому що маємо мандат від суспільства».

Під час виступів лідерів правлячої партії Глінського, Брудзінського, Боровського демонстранти схвально вигукували «Захищаймо демократію від опозиції!», «Poland is free and democtratic!» та інші гасла.

Дональд Трамп & Гілларі Клінтон – час «Х»

Поки президент Анджей Дуда буде з'ясовувати політичні стосунки з правлячими маршалком і підмаршалками, на Капітолійському пагорбі емоційна напруга сягнула найвищого балу за політичною шкалою Алана Ліхтмана.

У понеділок, 19 грудня, у бурхливій кампанії виборів президента США відбудеться ще один важливий і остаточний етап. Очікується, що колегія вибірників офіційно підтвердить, що Дональд Трамп став 45 президентом США. Або не підтвердить.

При майже рівній популярності кандидатів у Білий Дім і вкрай запеклою кампанією, серед прихильників Клінтон і надалі зберігається агресивне неприйняття перемоги Трампа.  Тисячі американців-демократів засипають 306 республіканських виборців листами, дзвінками і погрозами, вимагаючи, щоби вони відмовилися від підтримки Трампа, проголосувавши за Гілларі Клінтон або за іншого, більш прийнятного республіканця. 

Якщо трапиться малоймовірний випадок і 37 виборців-республіканців відмовляться голосувати за Трампа, і він, як і Клінтон, отримає 269 голосів, тоді президента США буде обирати Палата представників, яку, знову ж таки,  контролюють республіканці.

Схоже на те, що понеділок може стати фатальним не тільки для бізнесмена Коломойського. Тим паче, що знаний політолог Алан Ліхтман, який спочатку прогнозував перемогу Гілларі Клінтон, потім віддав перевагу Дональдові Трампу, тепер узявся пророкувати Трампові імпічмент. Можливо, причина загрозливого пророцтва лише в побутовій банальності – у недостатньому політологічному гонорарі.

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ