Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Євро-2016: бійки, смерті, провокації та мінімум цікавого футболу

Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу, що триває у Франції, набирає обертів. До вирішальних матчів турніру ще далеко, однак, деякі команди уже роблять серйозні заявки на вихід з групи. Втім, на фоні поки що не надто яскравої гри, яку демонструють більшість команд, сам футбол відходить на другий план.
uefa.com

Яскравих матчів, таких як Німеччина – Україна чи Італія – Бельгія, на турнірі наразі не так багато.  Однак, поведінка фанів різних збірних, бійки, безглузді смерті, політичні провокації кидаються у вічі значно більше, аніж результати того чи іншого поєдинку.

Ще за кілька днів до початку Євро-2016 міністерство закордонних справ Великої Британії попередило британських громадян про ймовірність терактів під час Євро-2016 у Франції. За даними дипломатів, мішенями терористів могли стати стадіони, на яких проводяться матчі. У той же час в повідомленні йшлося, що конкретної інформації про терористичну загрозу немає.

Що цікаво, раніше про ймовірність терактів під час Євро-2016 попередив державний департамент США. За його даними, об'єктами нападів можуть стати місця масового скупчення уболівальників і просто мирних громадян.

На щастя, під час перших днів європершості терактів не сталося. Однак, кривавий інцидент у Марселі таки затьмарив допіру другий ігровий день турніру: вболівальники збірної Росії настільки сильно «браталися» з англійськими вболівальниками до, під час, і після матчу, що кілька людей досі перебувають у критичному стані. ЗМІ в один голос пишуть, що бійку спровокували саме росіяни, вони мали холодну зброю, а до їхніх атак не були готові не те, що англійці, а й місцева поліція.

Спровокували бійку російські фани не тільки перед матчем у Марселі, а й безпосередньо під час самого матчу. Як повідомляють іноземні ЗМІ, російські фанати наприкінці гри випустили в сектор вболівальників Англії сигнальну ракету. Прорвавши кордон стюартів, вони згодом перелізли паркан і напали на англійців.

За повідомленнями ЗМІ, кількість постраждалих у цій сутичці зросла майже до 40 людей. Один англійський вболівальник був госпіталізований у критичному стані. УЄФА з цього приводу відкрило дисциплінарне провадження. Росії можуть загрожувати серйозні санкції, аж до виключення збірної з турніру, оскільки саме російські фанати спровокували заворушення на стадіоні, напавши на сектор з англійськими уболівальниками.

В Інтернеті більшість людей засуджують такі дії російських «бидлофанів», оскільки неадекватні забіяки під назвою «футбольні фани» з Англії є невиїзними, а відтак, протистояння звичайних вболівальників і людей, які спеціально треновані на вуличні бійки, не є зовсім справедливим. Що цікаво, люди з Росії, які брали участь у цьому бидло-безладі, назвали фанів Англії справжніми дівчатами.

За даними деяких ЗМІ, Франція має намір депортувати велику групу російських вболівальників додому. Ймовірно, чим більше футбольних туристів депортують, тим менше буде пригод у містах, де гратиме збірна Росії.  

Дісталося у Франції і українським вболівальникам. У день матчу Німеччина – Україна у Лілі група німецьких фанів закидала наших вболівальників різною склотарою. На щастя, ніхто не постраждав. Втім, цей випадок, радше за все, виняток з усіх правил, оскільки здебільшого українці та німці браталися, пили пиво та співали всесвітньовідомий хіт про президента Росії Володимира Путіна.

Перед матчем Німеччина – Україна у Лілі на наших вболівальників чекала ще одна неприємна несподіванка. Журналіст російського військового телеканалу «Звезда» і Russia Today Грем Філліпс, який відомий пропагандистськими сюжетами і підтримкою бойовиків на Донбасі, намагався провокувати українських вболівальників у Франції. Перед матчем між збірними України та Німеччини у французькому Ліллі Філліпс підходив до вболівальників з українською атрибутикою і питав, чому вони підтримують «карателів, які вбивають мирних жителів на Донбасі».

При цьому пропагандист не слухав відповіді, а постійно криком перебивав фанатів питаннями про «карателів», і кричав, що він – «найкращий і найсправедливіший журналіст у світі». Українські вболівальники на провокації Філліпса реагували стримано – співали пісні про Путіна, викривали у брехні і продажності і посилали куди подалі. Що цікаво, під провокацію потрапив і відомий український журналіст Роман Бебех. Останній ледь стримався, щоб не побити Філліпса.

Як мінімум одна безглузда смерть уже відбулася під час Євро-2016. Згідно повідомлення французької поліції, 25-річний вболівальник із Північної Ірландії загинув у Ніцці, де його збірна програла Польщі (1:0). Причиною трагедії стала не сутичка фанатів, а нещасний випадок - вночі вболівальник впав за огорожу пляжу та вдарився об камені. Співчуття близьким загиблого фаната вже висловили гравці збірної Північної Ірландії, яка є наступним суперником України на Євро-2016.

Ще одна смерть на Євро-2016 – 71-річний бельгійський вболівальник. Він помер в автобусі. Машина везла уболівальників збірної Бельгії у Ліон, де команди мала зіграти стартовий матч групового турніру Євро-2016 проти Італії. Уболівальник помер в результаті серцевого нападу. Спроби реанімувати чоловіка виявилися безуспішними.

Щодо самого футболу на Євро-2016, то він поки що більше розчаровує, аніж радує. З десяти матчів, що команди зіграли у груповому раунді, фахівці, вболівальники та журналісти виділяють лише два – Німеччина – Україна та Італія – Бельгія. В обох матчах перемогли номінальні господарі з рахунками 2:0. Загалом, в усіх матчах футболісти команд не радують високою результативністю, забиваючи в середньому менше один-два голи за гру. Втім, згадуючи попередні чемпіонати світу та Європи, з впевненістю можна сказати, що це лише затишшя перед бурею. Усе найцікавіше на Євро ще попереду.

Що цікаво, найбільші шанси на перемогу на турнірі мають французи. Букмекери оцінюють їхні шанси найменшим коефіцієнтом – 4. На Німеччину коефіцієнт 5, а на Іспанію – 5.5. Далі йдуть Англія, Італія та Бельгія. З 24 збірних, які беруть участь у турнірі, Україна має 16-ий коефіцієнт на перемогу – 101. Замикає рейтинг букмекерів збірна Північної Ірландії. Ставки на її перемогу на турнірі приймають з коефіцієнтом 301. До слова, саме з цієї командою зіграє збірна України у четвер, 16 червня о 19:00.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ