Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Юрій Турянський: Хочемо, щоб наших чемпіонів знало усе місто

З метою пропаганди спорту та здорового способу життя національний олімпійський комітет у Львівській області проводить велику кількість акцій серед різних верств населення.

Про це та інше кореспондент Гал-інфо поспілкувався з головою відділення НОК у Львівській області Юрієм Турянським.

Беручи участь у різних проектах, набутим досвідом діляться наші титуловані спортсмени, серед яких є і чемпіони Олімпійських ігор. Самі ж спортсмени Львівщини також не залишаються поза увагою. За ініціативи голови відділення Юрія Турянського НОК Львівщини кожного місяця нагороджує кращих спортсменів та їхніх тренерів. Окрім того, кращі спортсмени місяця яскраво прикрашають великі рекламні щити у місті Лева.

Юрію Івановичу, розкажіть детальніше про акції, які під Вашим керівництвом проводить НОК Львівщини?

Одним з наших завдань є популяризація Олімпійських цінностей серед Львівської громади, в тому числі дітей шкільного, дошкільного віку, студентів, молоді тощо. Ніхто краще не може це донести, як наші спортсмени-олімпійці – саме ті люди, які виступали на змаганнях світового рівня. Львівський спорт є видатним не тільки в Україні, а й у світі. У нас є чемпіони світу з різних видів спорту, чемпіони Європи, олімпійські чемпіони та призери Олімпіади.

Наш проект під назвою OlympicLab є одним з п’яти проектів, які підтримав міжнародний Олімпійський комітет. В його межах провели кілька заходів, які отримали масу позитивних відгуків. Останній з них провели з гандбольною «Галичанкою». Разом з дітьми з Донеччини та Жовківського району провели відкрите тренування з професійними гандболістками. Окрім гандбольного тренування, провели естафети, учасниками яких були і наші чиновники. Медійна підтримка такого заходу лише примножила пропагування спорту та здорового способу життя. Гравцям «Галичанки» вдалося показати усю красу гандболу, а відтак діти отримали велике бажання спробувати свої сили у цьому виді спорту.

В рамках проекту OlympicLab також провели акцію «розумне харчування». У цій акції, яка відбулася в ресторані «Вапіано», брали участь Олімпійська чемпіонка з фехтування Яна Шемякіна гімнастка Вікторія Ленишин, тренер з веслування Роман Бундз та голова федерації веслування на байдарках та каное Львівщини Володимир Милян. Окрім практичної роботи, усі учасники акції послухали лекцію як правильно харчуватися спортсменам і що таке взагалі спортивне харчування.

Захід «Олімпійське Лелеченя» проводимо уже сім років. У ньому беруть участь усі школи Львівської області. Це своєрідні змагання серед дітей. Цього року для дітей провели Олімпійську естафету, стрибки в дожину та вікторину. Одна з шкіл Сокальщини отримала шанс представити область на всеукраїнському рівні.

«Олімпійський день» - одне з найбільших свят в Олімпійському русі, яке кожного року святкуємо 23 червня. Його святкують у двохстах країнах світу. Щоб розширити географію олімпійського руху, цьогоріч його святкували у селищі Добротворі, що поблизу Львова.

Нам вдалося запросити наших титулованих спортсменів і провести майстер-класи з різних видів спорту. Мова йде про фехтування, кульову стрільбу, веслування та санний спорт. Дітей вчили чемпіони, учасники Олімпійських ігор. Звісно, не обійшлося і без традиційного забігу з олімпійським факелом. Якщо маємо можливість, 23 червня також організовуємо традиційний заплив на 50 метрів, у якому беру безпосередню участь.

«Олімпійський» урок» - дуже цікавий захід для дітей. Хотів би відзначити активну роботу у цьому напрямку нашого виконавчого директора Христини Опьоли-Подгрушної. «Олімпійський урок» - це знайомство дітей з Олімпійських рухом, проведення для них різних вікторин, семінарів та естафет. Участь у цьому заході також беруть наші відомі спортсмени. Іншими словами ця акція - це посів доброго зерна для дітей.

9 вересня у палаці спорту «Галичина» відбудеться масштабний захід з художньої гімнастики RG-Fest.

Ідея заходу належить нашій гімнастці Вірі Передерій. До Львова приїде наша найтитулованіша гімнастка Анна Безсонова. Щоб описати ї згадати її усі спортивні досягнення, потрібно дуже багато часу. Захід відбудеться у суботу, 9 вересня, в палаці спорту «Галичина». Анна Безсонова на прес-конференції сказала, що з великим задоволенням візьме участь у такому заході. Наш фестиваль уже став міжнародним, оскільки інтерес до нього проявили гімнастки з Китаю, Аргентини, Польщі та інших країн. Плануємо, щоб він відбувався у нас кожного року якраз у день фізичної культури та спорту. Впевнений, що нашим дітям буде дуже цікаво. Вхід для глядачів буде безкоштовним, а от що саме відбуватиметься під час фестивалю, залишимо в таємниці (сміється).

Кожного місяця з Вашої ініціативи НОК Львівщини визначає та нагороджує кращого спортсмена місяця. Ймовірно, є місяці, де одразу двоє або більше спортсменів претендують бути кращими. Які визначальні критерії у виборі?

Львівські спортсмени зазвичай на провідних ролях у своїх збірних. Зважаючи на це, бувають місяці, коли й справді важко обрати саме одного спортсмена. Участь в опитуванні беруть члени виконкому НОКу Львівщини. Кожному з них пропонують певну кількість спортсменів, а кращого з них вибирають за їхніми спортивними результатами. Найкращими спортсменами місяця зазвичай стають чемпіони та призерів чемпіонатів світу, Європи та етапів Кубків світу. Це дуже високий рівень. Не думаю, що інші області України можуть похвалитися таким вибором спортсменів, який має Львівщина. Спортсмени, які стають найкращими у тому чи іншому місяці, з мого фонду отримують премію у 3 тисячі гривень. Не можу не відзначити значну підтримку нашого надійного партнера ПрАТ "Коценрн Хлібпром". Що цікаво, що нагородження кращих спортсменів місяця проводимо і також в університетах. Мета – популяризація Олімпійського руху серед студентів. 

Чи можуть одразу двоє спортсменів стати кращими протягом одного місяця?

Так. Повірте, уже неодноразово зіштовхувалися з ситуаціями, коли львів’яни одночасно феєрили у різних видах спорту. Якщо будуть два достойні спортсмени на звання найкращого в місяці, будемо нагороджувати обох. Для прикладу у серпні та вересні нам також буде непросто визначити найкращих спортсменів, оскільки у Тайвані була Всесвітня Універсіада, у Словенії був чемпіонат світу з веслування та інші престижні змагання. На усіх них львів’яни потрапили в призери, і це звісно дуже приємно. Не можу не радіти за них та їхніх тренерів. 

На багатьох рекламних щитах у Львові зображені наші титуловані олімпійці.

Це один з найкращих видів реклами. Ми хочемо, щоб наших чемпіонів знало усе місто. Найголовніше те, що це подобається самим спортсменам.

Юрію Івановичу, Ви були з одним з найактивніших ініціаторів того, щоб бронзовому призеру Олімпіади в Ріо-де-Жанейро Тарасу Міщуку дали у Львові квартиру. Отримавши квартиру у Львові, Тарас Міщук вирішив переїхати до Горішніх Плавнів і припинити свої виступи за Львівську область. Наскільки рішення Тараса стало для Вас несподіваним?

До Львова ми не можемо його прив’язати. Це вибір Тараса. Львів віддячив йому а Олімпіаду. Не вважаю, що у нього великий обов’язок перед нашим містом працювати тільки тут. Оскільки він переїхав до іншого міста, ймовірно, йому запропонували кращі умови. Можливо, для мене це і несподіванка. Мені б хотілося б, що такі спортсмени виступали за нашу область. В загальному дуже добре, що наші веслувальники Дмитро Янчук та Тарас Міщук залишилися в Україні. Ймовірно, вони отримували пропозиції виступати за інші країни.

Як ставитесь до цього?

Ніколи їх не засуджую. Спортсмени мають на це право. Кожен з них для себе сам розуміє що він може досягнути з тими умовами праці, які він має на теперішній момент. Якщо спортсмени йдуть від нас, це проблема держави. Це наша проблема, яка доводить те, що ми не зуміли створити спортсмену такі умови, щоб він у нас залишився. 

Чимало львівських олімпійців успішно виступають за інші країни світу, де виборюють для них медалі на престижних змаганнях. Чи реально їх повернути до Львова?

Важко. Фінансові умови, які їм створили у тих країнах, куди вони поїхали, відіграють значну роль. І мова йде не тільки про гроші, а й про тренування, харчування та інфраструктуру.

Наскільки покращується матеріально-технічна база у Львові? Чи мають спортсмени усе необхідне до якісної підготовки до серйозних змагань?

Ті види спорту, які мають матеріально-технічну базу, розвиваються. У нас є результати в велоспорті, фехтуванні, веслуванні, кульовій стрільбі, вільній боротьбі та інших. Величезний плюс у тому, що у нас є ДЮСШ, училище фізичної культури та ЛДУФК імені Боберського. Ця система дає результат. Її потрібно берегти і лише примножувати.

Кажуть, Ви часто особисто допомагаєте перспективним спортсменам, які не мають фінансових можливостей поїхати на ті чи інші бажання.

Тут уже у мене спрацьовує так званий поклик душі. Якщо відчуваю, що треба, то допомагаю. Цього стараюсь не афішувати. Якщо спортсмен захочуть, хай самі розкажуть. Повірте, важко дивитися на талановитих юних спортсменів і розуміти, що у неї немає можливості розвитися через міжнародні змагання.

Юрій Ромась, Гал-інфо 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ