Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

З проектом держбюджету на наступний рік ознайомлені не всі

Комітет з питань бюджету Верховної Ради рекомендує парламенту прийняти проект постанови (реєстр. №2000) про схвалення висновків і пропозицій до проекту закону про Державний бюджет України на 2007 рік. Про це повідомляє Інформаційне управління Верховної Ради.

Попередньо Комітет розглянув близько 3000 тисяч пропозицій, що надійшли від народних депутатів, більшість з яких враховано. Згідно із проектом, по ряду пропозицій пропонується дати доручення Кабінету Міністрів України врахувати їх при підготовці проекту закону "Про Державний бюджет України на 2007 рік" до другого читання.
Зокрема, йдеться про проект Податкового кодексу України, при підготовці якого необхідно опрацювати питання щодо запровадження прогресивної шкали оподаткування доходів фізичних осіб та майна (крім отриманого або побудованого до 1991 року), заміни податку на додану вартість податком з чистої реалізації, заборони списання податкового боргу.
Крім того, пропонується одночасно з поданням проекту бюджету до другого читання внести пропозиції стосовно урегулювання питання функціонування спеціальних (вільних) економічних зон та територій пріоритетного розвитку, передбачивши механізм створення ефективних інвестиційних та інноваційних проектів і забезпечивши при цьому жорстке регламентування порядку їх реалізації і посилення державного контролю за виконанням відповідних проектів. Народні депутати рекомендують переглянути норми проекту закону, які пов’язані зі спеціальним режимом оподаткування, податком на додану вартість операцій з продажу (поставки) сільськогосподарськими підприємствами сільськогосподарської продукції у зв’язку з прийняттям 19 жовтня 2006 року відповідного закону та провести коригування доходів і видатків загального фонду проекту державного бюджету на державну підтримку виробничих програм в агропромисловому комплексі, передбачивши у проекті норму, аналогічну статті 74 Закону "Про Державний бюджет України на 2006 рік".
Серед інших пропозицій - запровадження збору у вигляді цільової надбавки до тарифу на телекомунікаційні послуги, комплексне врегулювання порядку забезпечення житлом державних службовців та інших категорій громадян, які мають таке право згідно з діючим законодавством, та дослідження використання коштів, передбачених у проекті бюджету на створення недержавного пенсійного фонду працівників бюджетних установ. Також до 1 травня 2007 року спільно з комітетом ВР у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів підготувати та подати законопроект щодо комплексного врегулювання питань пенсійного забезпечення усіх категорій громадян.
Натомість Уряд має підготувати та внести до парламенту:
- проект закону про податок на нерухоме майно громадян, передбачивши зарахуванням зазначеного податку до доходів загального фонду бюджетів місцевого самоврядування, що не враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів;
- пропозиції щодо встановлення працівникам охорони здоров’я надбавок за вислугу років, виплат щорічної грошової винагороди, допомоги на оздоровлення, доплат за роботу у сільських та селищних закладах охорони здоров’я, надбавок за тривалість безперервної роботи у фельдшерсько-акушерських та фельдшерських пунктах одночасно із запровадженням реформи системи охорони здоров’я тощо.
Водночас, як стало відомо «Гал-info», більшість народних депутатів з висновками і пропозиціями до проекту Держбюджету на 2007 рік не ознайомлені, ба більше – самого законопроекту у руках не тримали. Зокрема, соціалісти. За словами народного депутата від СПУ Віталія Шибка, якого цитує Західна інформаційна корпорація, фракція соціалістів та їх колеги по антикризовій коаліції – КПУ та ПР – готові приймати бюджет-2007 у першому читанні. «Ми обговорювали це питання на засіданні фракції СПУ і прийняли рішення голосувати «за», оскільки цей документ не є гіршим від бюджету-2006. Антикризова коаліція також проголосує за бюджет у першому читанні. Думаю, що БЮТ голосуватиме проти. Щодо «Нашої України» – важко відповісти», – сказав Шибко.

Натомість у коментарі «Гал-info» соціаліст Євген Філіндаш зазначив, що він та більшість його колег по фракції проекту бюджету ще не бачили, тому про щось говорити зарано. «Ні, ніхто з нас ще не отримав проекту бюджету на 2007 рік, тому говорити, чи буду голосувати за нього, не можу. Щодо загальної позиції моїх колег по фракції, то вони також не бачили цього бюджету, тому вони, мабуть, вам також нічого не скажуть», - сказав Філіндаш. 
 Зате колега по коаліції, народний депутат від Партії регіонів Ганна Герман сказала в коментарі «Гал-info», що законопроект читала і зі всім переважно в ньому погоджується.
«Ми будемо голосувати в першому читанні, а далі дивитимемось по поправках. Текст законопроекту бюджету отримала вже давно – більше місяця тому», - каже Герман.
«Нашоукраїнці», які нещодавно вийшли з коаліції, кажуть, що законопроект бюджету існує, але його бачили не всі, що ж до голосування то НУ розбереться на місці. «Я не бачив ще остаточного варіанту проекту державного бюджету на 2007 рік. Була погоджувальна нарада, на якій формувався остаточний варіант проекту бюджету. Спеціально цікавитися, яким він є, сьогодні я не збираюсь. Завтра нам його зранку роздадуть, там і розберемося. Точними цифрами та нормами, які закладені в бюджет, володіють ті з „нашоукраїнців”, та взагалі депутати, хто входить в бюджетний комітет, і бере участь у погоджувальній нараді – це їхня справа. Інші ж не знають, тому що займаються кожний своїм – так і має бути, кожний має займатися своєю справою», - сказав у коментарі «Гал-info» „нашоукраїнець” Антон Ружицький. 
БЮТівці також «розберуться на місці». За словами, народного депутата фракції БЮТ Валерія Чичкова остаточного варіанту проекту бюджету він також не бачив. «Проекту бюджету, за який завтра ми будемо можливо голосувати я ще не бачив. Кажуть, що цифри, закладені в ньому, дуже відрізняються від попередніх, закладених в проект, який я читав до цього. Чи це так, побачимо сьогодні ввечері, коли роздадуть сам проект, який вже пройшов всі погодження», - каже Чичков.
Також не бачив бюджету, відтак і не зміг оцінити його й екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник: «Проекту бюджету ще не бачив, тому прокоментувати його не можу. Його ще ніхто не роздавав, і його ще ніхто не бачив».
Нагадаємо, що на початку року дуже багато говорилось про корпоративно-фракційну солідарність в прийнятті рішень, так би мовити внутрішньо-фракційну дисципліну. Чи подіє вона у випадку, якщо більшість депутатів ще не ознайомилась з проектом найважливішого фінансового документа країни, ми дізнаємось завтра. Але не треба забувати, що Державний бюджет України – один з основних законів країни, за яким ми з вами, громадяни, живемо, і прийняття його «в сліпу» потягне за собою відповідні наслідки.


Валентин Концевич, «Гал-info»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ