Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

За кошти, які пожертвували на святкування 750-річчя Львова, прозвітували, але чи за всі?

Громадськість Львова дочекалася довгоочікуваного звіту про використання коштів, які пішли на святкування 750-річчя нашого міста. 18 жовтня керівник ГО «Дирекція з організації святкування 750-річчя Львова» Ксеня Курилишин розповіла, скільки і на що пожертвували спонсори, щоб організувати  львів’янам незабутнє свято.

 Отож, як запевнила пані Курилишин, на святкування 750-ї річниці Львова витратили 2 млн 730 тис. гривень спонсорських грошей і ні копійки з міського бюджету. Це без врахування тих заходів, які як подарунок львів’янам на свій кошт організували деякі спонсори. Скажімо, світлове шоу Герта Гофа повністю профінансував „Епіцентр”.
 Зі згаданих 2 млн 730 тис. гривень, які пройшли через Дирекцію, очолювану пані Курилишин,  300 тисяч гривень використали на урочисте відкриття свята у Львівській опері, 600 тисяч гривень - на проведення концерту Руслани на площі перед Оперним та концерту Ґорана Бреґовіча перед Монументом Слави, 310 тис. грн виділили 20 громадським та благодійним організаціям, які виступили підрядниками в організації низки заходів, приурочених до свята, ще 145 тис. грн витратили на організацію кількох фестивалів і по 1-1,2 тисячі гривень пішло на прийом кожного із приблизно 640-ка vip-гостей, яких запросили на свято до Львова.
 «Навколо роботи «Дирекції з організації святкування 750-річчя Львова» як з боку преси, так і з боку зацікавлених осіб було багато спекуляцій. Після закінчення святкування нашою роботою дуже зацікавилися одразу кілька контролюючих структур і, щоб не виникало ніяких запитань, ми замовили незалежний аудит витрачання коштів на організацію святкування 750-річчя Львова. Компанія, яка проводила аудит, надала висновки, що спонсорські кошти, які надійшли на рахунок Дирекції, витрачені повністю за призначенням», — наголосила  керівник ГО «Дирекція з організації святкування 750-річчя Львова».
 Здавалося б, такі переконливі слова, як, зрештою, і сам звіт пані Курилишин, мали би зняти всі питання щодо витрачання коштів на святкування, які почали ширитися Львовом одразу ж після закінчення урочистостей. Тим більше, що багатьом це свято видалося не таким вже незабутнім і неперевершеним, як це обіцяла львівська влада. Втім, як не дивно, після звіту питань, які залишилися без відповіді, стало ще більше... 
 Так, звітуючи про витрачені кошти, пані Курилишин десь «загубила» щонайменше понад 600 тисяч гривень. Адже, якщо підсумувати всі витрати, про які розповіла керівник Дирекції з організації святкування, то отримаємо 2 млн 123 тис. грн, тоді, як за її ж словами, на рахунок громадської організації надійшло 2 млн 730 тис. грн. Більше того, 600 тисяч гривень — це не всі гроші, «доля» яких не до кінця з’ясована. Так, на 750-ту річницю Львова запросили приблизно 640 vіp-гостей. Як повідомила Ксеня Курилишин, на проживання, прийом та подарунки на кожного з гостей витратити по 1-1,2 тисячі гривень. Що ж означає від 1 тис. до 1 200 гривень ніхто так і не пояснив, адже витративши на 640 осіб по 1 тисячі гривень на кожного гостя, Дирекція за всіх гостей загалом заплатила 640 тис. грн, а витративши по 1 тис. 200 грн на людину — 768 тисяч гривень. Такий от «плюс-мінус» у 128 тисяч гривень виходить... Мешкали ж «дорогі гості» у готелях «Дністер», «Опера», «Супутник», «Львів», «Гетьман», «НТОН», «Еней» та «Наварія-Нова» у звичайних номерах, номерах покращеного типу, а також у кількох напівлюксах.
 Втім, після звіту Дирекції залишилися не тільки фінансові питання, а й питання, пов’язані із діяльністю самої ГО «Дирекція з організації святкування 750-річчя Львова». Так, пані Курилишин не змогла пояснити, чому саме вона очолила ГО «Дирекція з організації святкування 750-річчя Львова», як і, власне, те, чому саме ця громадська організація розпоряджалася коштами, які пожертвували на святкування, чому взагалі ці кошти доручили якійсь громадській організації, а не оргкомітету, створеному, спеціально для організації свята в мерії. Взагалі нелогічним виглядає те, що якась громадська організація розподіляє всі кошти, а оргкомітет, який очолює безпосередньо міський голова, затверджує емблему свята, кольори емблеми, програму святкування...
 «Я впевнена, що було багато кандидатів, чому вибрали саме мене, я сказати не можу. Очолити Дирекцію з організації святкування 750-річчя Львова мені запропонував заступник міського голови з гуманітарних питань Василь Косів, очевидно, він знав мою попередню роботу і був впевнений, що я справлюся із цим завданням», — наголосила пані Курилишин.
 Поряд з тим, за її ж словами, до міської ради ГО «Дирекція з організації зі святкування 750-річчя Львова» жодного стосунку не має. Цю громадську організацію заснували якісь приватні особи, імена яких керівник Дирекції розголошувати не захотіла, пояснивши це тим, що таку інформацію можна повідомляти лише за згоди цих людей. Таким чином виходить, що Андрій Садовий дозволив розпоряджатися мільйонними спонсорськими сумами людям, які навіть не хочуть себе називати.
 Одразу ж після закінчення всіх фінансових перевірок, ГО «Дирекція з організації святкування 750-річчя Львова», як зазначила Ксеня Курилишин, цілком можливо взагалі припинить своє існування.
 «Я поки що не знаю, що буде з Дирекцією, але я вважаю, що вона виконала свою функцію і я не бачу резону через неї організовувати ще якісь заходи», — пояснила пані Курилишин.
 Схоже на те, що запитання щодо роботи «таємничої» Дирекції так і зависнуть у повітрі, і Львів ніколи не знатиме точної суми, яку витратили на організацію святкування 750-річчя Львова, так само, як і того, чи осіли якісь гроші і скільки у кишенях місцевих чиновників. Залишиться невідомим також те, хто нажився на «незабутньому святі» для Львова.


Оксана Лабойко, «Гал-info»

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ