Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Загроза великої війни

Між Україною та Росією все більше зростає напруга. ФСБ Росії звинуватило Головне управління розвідки Міністерства оборони України у підготовці терактів в окупованому Росією Криму. Українська сторона ці заяви заперечила. Зокрема, Президент України Петро Порошенко назвав їх безглуздими і цинічними. Натомість коментарі російського президента Володимира Путіна змушують задуматись, наскільки реальною є загроза початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну.
Фото з styknews.info.

Гал-інфо поцікавилося думкою експертів-політологів – чи дійсно Росія готова розпочати велику війну?

Політолог Віктор Небоженко вважає, що президент Росії Володимир Путін формує єдиний терористичний простір від Криму та Києва до Парижа і Ніцци. Ось чому він застосував такий термін, як «тероризм з боку Києва». Ось навіщо йому була потрібна провокація в Криму.

«Путін готовий лише на терористичні атаки проти України і Європи. Однак він не готовий і немає сил на широкомасштабне вторгнення. Так, ми не можемо звільнити  захоплені Москвою території, але українська армія та спецслужби цілком можуть дати відсіч ворогу», - сказав політолог.

Віктор Небоженко зауважив, що з боку Криму дуже складно проводити наступальну військову операцію.

«З боку Криму можна тисячі років наступати на Україну і без результату. Це дуже незручна площадка для війни. Крим  - це один із найнезручніших плацдармів для наступу. З усіх боків море і вузький перешийок. Це розуміли і красноармійці, і білогвардійці під час громадянської війни в Росії. Я не думаю, що Путін піде далі провокації», - сказав Віктор Небоженко.

Політолог зауважив, що для Путіна важливо сформувати суспільну думку росіян.

«Йому найголовніше скласти суспільну думку своєї країни. Уявлення про те, що Україна переходить до терористичних методів. Не забувайте, що ми не відмовляємося ні від Донбасу, ні від Криму. Якщо Путін вважає, що в Криму різко загострилася ситуація, то потрібно погодитись і запропонувати Раді безпеки ООН розглянути одночасно ситуацію в Криму і на Донбасі. А отже розглянути можливість введення миротворчих військ під мандатом ООН. Думаю, що тоді і Путін буде задоволений, і ми. Це його помилка - пов’язувати війну на Донбасі з Кримом. Це просто дурна кремлівська помилка і нам потрібно цим скористатися. Раз він порушує питання Криму, який він два роки так ретельно приховував, значить нам є сенс це питання порушувати в частині миротворчого контингенту», - сказав Віктор Небоженко.

Заяви президента РФ Володимира Путіна про терористичну загрозу з боку України є способом відвернути уваги громадськості від підготовки масштабних фальсифікацій на парламентських виборах, які відбудуться цього року у Росії. Саме так вважає політолог Володимир Цибулько.

«Загрози розв’язання відкритої війни немає. Путін використав це, щоб поглибити самоізоляцію Росії. Насправді завдання цієї істерії зовсім інше. Він прекрасно розуміє, що у легальний спосіб виграти вибори його політсила із потрібним йому результатом у 70% навряд чи зможе. Тому зараз створюють атмосферу істерію для внутрішнього споживача, щоб мати змогу провести фальсифікацію», - сказав політолог.

Водночас Володимир Цибулько додав, що такі випади в бік України можуть бути також наслідком не зовсім вдалих переговорів Путіна з турецьким президентом Ердоганом.

«Другий важливий маркер – це як реакція на не зовсім вдалі перемовини з Ердоганом. Російська преса звітувала дуже оптимістично, але жодне з рішень, про які було проголошено, зараз для російської економіки не підйомне. Тому розганяється істерика, щоб напередодні саміту G-20 Путін мав приводи зникнути із переговорного процесу. Це по суті визнання поразки і Мінського, і  Нормандського формату переговорів з боку Росії», - сказав Володимир Цибулько.

Політолог Володимир Фесенко переконаний, що заяви Росії про терористичні загрози в Криму з боку України насамперед це звернення до Заходу. Водночас він зазначив, що не можна недооцінювати ворога і відкидати можливість повномасштабного наступу росіян.

«Коли йдеться  про Путіна, то чекати можна все що завгодно. Безумовно, ризики є, адже вісім років тому Росія почала війну проти Грузії, а два роки тому почалася агресія проти України. Однак, вони не попереджають. Вони починають вторгнення неочікувано. Я думаю, що заява Путіна є зверненням до Заходу. Це навіть не заява, а просто коментар під час зустрічі з президентом Вірменії. Якби це була спеціальна заява, тоді варто було б поставитись до цього серйозніше», - зазначив Володимир Фесенко.

Політолог переконаний, що такими заявами Путін лякає перш за все Захід, а не Україну.

«Щодо України, то нам треба посилити заходи безпеки на кордоні з Кримом. Зокрема, провести профілактичну роботу з усіма представниками радикальних  організацій, які хочуть воювати. Їх бажання воювати, на жаль, провокує ризики для всієї країни. Це теж треба пам’ятати», - сказав Володимир Фесенко.

Він зауважив, що потрібно посилити роботу дипломатичних служб.

«Також потрібно, і наскільки я розумію це вже роблять, провести активну дипломатичну роботу з міжнародними організаціями, з нашими західними партнерами, попередити їх про можливу агресію з боку Росії, щоб вони продовжували тиск», - переконаний політолог.

Володимир Фесенко зауважив, що Росія намагається підставити Україну, звинувачуючи в тероризмі.

«Цими заявами Росія хоче підставити нас, хоче звинуватити нас у тероризмі. Це відома історія, коли злодій хоче звинуватити у злодіяннях інших. Росія хоче зірвати переговорний процес, хоче налякати Захід новою війною, новою ескалацією конфлікту для того, щоб Захід примусив Україну до поступок. От у чому полягає їхня стратегія», - сказав Володимир Фесенко.

Він також зауважив, що табори радикальних організацій, які розташовані поблизу адміністративного кордону з Кримом, доцільно прибрати подалі від кордону.

«Щоб не було ризиків провокацій з боку Росії, а також провокацій з боку наших любителів повоювати», - зазначив політолог.

Натомість військовий журналіст Мирослав Гай не чекає від такого повороту подій нічого хорошого. На своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук він написав, що наступу Росії на Україну у цей час не буде, але перед введенням військ буде великий і кривавий теракт на території Росії або Криму, як це було перед війною в Чечні.

«Зараз імітація. Але це підготовка громадської думки в першу чергу в РФ. Кримчани, тоді в 1999 в РФ підривали будинки. Вже проведені розслідування, відомо, що це робило ФСБ. Почалася війна в Чечні.

Зараз йдуть імітації терактів. Плотницкий не постраждав, хоча при вибуху машини, де загинуло двоє людей, поранений отримував би реабілітацію роками і до кінця б був інвалідом. Він не міг би повернуться на роботу не через тиждень, не через рік. Вибух Плотницького фейк. Відео та фото немає.

Загиблих ФСБшників на кордоні з Кримом теж ніхто не бачив. Але це початок. ФСБ підірве будинки або ринки, або навіть конкретних чиновників. Може і не в Криму. Може в Ростові. А може в Ялті.

Факт в тому, що тепер, найближчим часом, повинен відбутися фізичний теракт. Коли камери покажуть реальні смерті і руйнування. Люди, бережіть себе. Тоді, в 99-му, цілий дев'ятиповерховий будинок, з сім'ями, дітьми – загинув.

Інший врятувався, завдяки тому, що жителі помітили, що підозрілі люди заносять мішки в підвал. Це був гексоген. Злочинці з ФСБ сказали, що це цукор. Поліція їх впіймала і відразу ж відпустила. Але будинок залишився живий. Потім виправдовувалися, що навчання», - написав він.

Не втішними є прогнози керівника Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння Валентина Бадрака. Як повідомив Укрінформ сьогодні, 11 серпня, під час прес-конференції він заявив, що Російська Федерація повністю готова до повномасштабної війни з Україною, якщо Київ не погодиться на проведення виборів на окупованих територіях Донецької і Луганської областей.

"Ми бачимо повний завершений цикл підготовки Росії до війни", - сказав він.

За словами Бадрака, готовність РФ до проведення повномасштабної військової операції проти України «вже доведена до пікової форми».

Він відзначив, що «абсолютно будь-яка іскра» може стати приводом для сигналу ввести війська в Україну.

"Будь-яка провокація, як інсценоване вбивство когось з лідерів терористичних організацій (ОРДЛО), як інсценування будь-якого нападу (фейкова заява ФСБ РФ про затримання диверсійно-розвідувальної групи ГУР МОУ в анексованому Криму — ред.) - це все не нове і схоже на те, як Гітлер нападав на Польщу. І сам факт, що Путін особисто підключається, а Путін, я хочу нагадати, в найкритичніших випадках особисто підключається до проведення інформаційно-психологічних операцій, це пряме посилання Президенту Порошенку. Фактично розшифрувати це можна так: або ви йдете на вибори на окупованих територіях, або ми можемо почати війну", — сказав він.

Бадрак наголосив, що будь-яка війна завжди передбачає певні передислокації і підготовчі етапи. Військові етапи, які раніше Росія планувала реалізувати за 2-3 тижні, щоб перейти до бойової готовності, сьогодні вони доведені до ситуації, коли це може статися в лічені години.

Заступник керівника Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь наголосив, що РФ зібрала біля кордону з Україною ударні наступальні угруповання, які є надзвичайно потужними і в основному готові до активних бойових дій.

"Росія створила на українському кордоні три потужні угруповання військ, які можуть негайно перейти в наступ з метою завдання стратегічної поразки України... Допоміжні удари ЗС РФ (по території України - ред.) можуть бути завдані з Криму і Придністров'я, де також знаходиться російський контингент", - підкреслив він.

Експерт відзначив, що Україна фактично перебуває в оточенні російських військ. На півночі знаходиться відновлена в 2015 році 1-а гвардійська танкова армія з штабом у Московській області. У Воронежі - 20-а армія, яка протягом останнього року була кардинально посилена і переформатована в наступальну армію. На сході йде формування нової загальновійськової армії ЗС РФ (з центром управління у Ростовській області) у складі 1-го і 2-го армійських корпусів (Донецьк і Луганськ) і 150-а мотострілкова дивізія в Новочеркаську.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ