Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Законопроекти Рудьковського — підгрунтя для упорядкування своєї політичної лінії, а не спроба розпочати гру проти Президента — Андрій Єрмолаєв

Народний депутат України від фракції Соціалістичної партії України (теперішній міністр транспорту та зв’язку) Микола Рудьковський активно демонструє свої законотворчі якості. За короткий термін соціаліст вже встиг зареєструвати два законопроекти, один з яких торкається питання імпічменту Президента України, інший — зменшення впливу Президента України на судову гілку влади.

 Ряд законопроектів, що безпосередньо торкаються повноважень Президента в аналітичних колах вже називають спробою наступу на  гаранта Конституції України. Проте чи законотворчі ініціативи Рудьковський здійснював самостійно чи їх варто розглядати як спроби соціалістів вкотре обмежити повноваження Президента, якими часто грішив лідер СПУ Олександр Мороз, ми дізнавалися в директора центру соціальних досліджень „Софія” Андрія Єрмолаєва.   

— Як ви оцінюєте законотворчість Миколи Рудьковського в контексті наступу на повноваження президента Віктора Ющенка?

— Як на мене Микола Рудьковький сьогодні належить до тієї частини депутатів фракції СПУ, що дуже активно співпрацюють з політичним ядром фракції Регіонів. За великим рахунком, не тільки завдяки Олександру Морозу, а й Миколі Рудьковському відбувся альянс Партії Регіонів з соціалістами. Але я би не поспішав робити висновки, що Рудьковський хоче грати в гру проти Президента. По-перше, йому заважає це робити інерція після призначення його міністром транспорту та зв’язку, по-друге, я не виключаю, що він розпочав власну гру. Цілком можливо, що у Соціалістичній партії України відбудуться суттєві зміни, після чого Микола Рудьковський займеться упорядкуванням своєї політичної лінії. Лаври Луценка, але синього кольору, думаю, не дадуть йому спокою. Це бажання заявити про себе як активного радикального політика, такого собі Луценка, але в синьому таборі.

— Наскільки обґрунтованою зараз можуть бути розмови про імпічмент Президента?
 
—Я переконаний, що підстав для імпічменту як політичного так і суб’єктивного бажання немає і Партія регіонів не буде цим займатися, розуміючи, що не впорається з цим завданням. Тим більше компроміс, який досягнутий завдяки консолідованій позиції Президента цілком влаштовує Партію Регіонів і на сьогодні,  і на перспективу. Регіонали розраховують, що на наступному виборчому колі отримають міжнародне реноме, як політична сила в Україні з якою можна співпрацювати, оскільки у них є бізнесове ядро, яке прагне вийти на європейський ринок. Якщо ж Партія регіонів проводитиме вузьку лінію, спрямовану проти Президента, зрозуміло що вони стануть політичними ізгоями в Європі, що їм не на руку. Якщо говорити серйозно, то  домагатися імпічменту Президента не вигідно ні  соціалістам, ні представникам  фракції Партії регіонів; хіба що іншій політичній силі.

— Чи вплине реалізація такої законотворчості Рудьковського на реальну вагу Ющенка?
 — Проблема зменшення повноважень це проблема самого Ющенка. Можна мати шикарні адміністративні повноваження згідно з Конституцією, але їх в повній мірі не використовувати, а можна не мати ніяких повноважень і стати диктатором — за рахунок харизми, за рахунок активної позиції та превентивних політичних ініціатив. А  говорити, що Ющенка шляхом зменшення повноважень  можуть позбавити влади —  немає підстав. Дійсно, в прийнятті адміністративних, управлінських і кадрових рішень Ющенко став менш впливовим політиком, тоді як у сенсі збереження статусу гаранта конституції України, можливого використання важелів впливу на судову систему, що потребує реформування, Президент реалізовує себе як сильний правитель.
    
Розмовляв Тарас АТАМАНІВ, „Гал-info”

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ