Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Зараз правильний час і правильне місце для інвестиції в Україну - Порошенко

Президент Петро Порошенко взяв участь в роботі XVI Міжнародного економічного форумі «Львівщина - фабрика Європи» під час робочої поїздки до Львівської області.

Президент наголосив на тому, що цього року по всій Україні відбуваються інвестиційні форуми, що свідчить про значне зростання інтересу до нашої країни з боку інвесторів і дає можливість створення тисяч нових робочих місць. При цьому він відзначив, що Галичина є одним із лідерів в Україні з прямих іноземних інвестицій.

Глава держави назвав 2016-й рік переломним: «Перший рік, коли після 14-ти кварталів економічного падіння, економіка продемонструвала своє впевнене зростання». 

Президент зазначив, що в умовах агресії усі сили були кинуті на розбудову української армії і лише зараз, після створення потужної боєздатної армії, з’явилися перші, але переконливі, ознаки запроваджених реформ, стабілізації та економічного зростання.

Глава держави наголосив на важливості реформи децентралізації, яка принесла реальний фінансовий ресурс місцевим громадам. «Бюджети міст зросли вдвічі за два роки. Бюджети розвитку зросли в п’ять разів. Нарешті з’явилися власні інвестиційні спроможності українських міст і українських регіонів. І не треба більше нічого погоджувати в Києві», - зазначив Петро Порошенко.

Президент також акцентував увагу учасників форуму на реформі дерегуляції та наголосив, що «цю дорогу треба продовжувати». Він та повідомив, що підпише закон, які знімає адміністративні обмеження при експорті послуг. «Більше не треба буде укладати контракти про експортні послуги, наймати перекладачів, не треба паперової роботи. Підписав електронний інвойс, відправив і здійснюй чи отримуй послугу»,  - сказав Петро Порошенко.   

Глава держави нагадав про рішення Національно ради реформ про узгодження проекту змін до Податкового кодексу, де сконцентровані новації з адміністрування податків, насамперед - забезпечення повноцінного функціонування електронного кабінету платника податків, нові повноваження Міністерства фінансів  з адміністрування баз даних Державної фіскальної служби. 

Президент також наголосив на тому, що процедура відшкодування ПДВ має бути повністю позбавлена ручного втручання та створення потужного антикорупційний засобу - єдиного публічного реєстру заяв на таке відшкодування. «Ніхто не пересуне платника податків, щоб відшкодувати ПДВ. Все публічно і прозоро…Немає чого більше підприємству зустрічатися з податківцем. Включилися обов’язки держави», - сказав Президент та наголосив на рішучий політичній волі для повного втілення цих реформ в життя. 

Петро Порошенко також зосередив увагу на впровадженні системи електронних закупівельProZorro з абсолютно прозорим механізмом, яка дозволила зекономити десятки мільярдів коштів державних підприємств, державного бюджету та місцевих бюджетів. 

Президент зазначив, Україна значно покращила позиції в рейтингу Світового банку «Doing Business». Створено передумови для повної легалізації заробітної платні, що суттєво покращує наповнення Пенсійного фонду та збір податків доля місцевих бюджетів. Він також наголосив, що збільшення мінімальної заробітної плати до 3200 грн принесе до місцевих бюджетів близько 7 млрд грн. додаткових надходжень. «Це демонструє нашу рішучу боротьбу з бідністю і захист працюючої людини», - сказав Петро Порошенко.

Глава держави також наголосив на зростанні України в рейтингу Tax Paying Rank - спільному рейтингу Світового банку та PWC, який досліджує податковий клімат економік світу. За останні роки кількість годин, які український бізнес витрачає на сплату податків, скоротилася майже вдвічі. Безпрецедентним стало кардинальне, майже вдвічі, зниження з 2016 року для роботодавців ставки єдиного соціального внеску та скасування його сплати працівниками.

«Зараз правильний час і правильне місце для інвестиції в Україну», - підсумував Президент. 

Президент також повідомив, що європейські партнери відзначають, що за останні 2 роки в плані реформ було зроблено українською владою більше, ніж за 23 попередні роки. При цьому він зазначив, що реформи є незворотними. «Аналіз досвіду багатьох країн свідчить про досягнення перших незаперечних результатів змін через три-сім років після їхнього початку. Сінгапур, який є зразком боротьби з корупцією, перші результати отримав через 16 років. І я кажу, що у нас нема цих 16 років, ми навіть 16 місяців не збираємось чекати. Нам результати реформ потрібні вже і зараз», - наголосив Президент.

Глава держави також підкреслив, що Україна одночасно проводить реформи низки галузей: сектору оборони і безпеки, поліції, економіки та державних закупівель, дерегуляції і децентралізації тощо. «Все це робиться спільно з громадськістю. Саме це і є запорукою нашої перемоги», - наголосив Петро Порошенко, додавши, що вірить в спільний успіх і розраховує на підтримку.

В роботі форуму взяли участь понад 700 представників українських підприємств, компаній з іноземними інвестиціями, майбутніх інвесторів, представників бізнес-асоціацій, дипломатичних, фінансових установ.

Прес-служба Львівської обласної ради. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ