Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Жахи на вулиці Городоцькій або правда про Львівське СІЗО

Просидівши у Львівському СІЗО, що на вулиці Городоцькій, 67 днів, брати Михайло та Володимир Ковалів розповіли про жахливі порушення елементарних санітарно-гігієнічних норм та гарантованих Конституцією прав громадян. Суцільна антисанітарія, брак мисок, ложок, постелі, матраців…

Затриманим немає у що перевдягнутися, зневажливе ставлення медперсоналу, свербіж, туберкульоз та клопи – ось справжнє обличчя Львівського СІЗО.

«З нами «свободівцями» не надто рахуються, як з людьми, а у СІЗО так це взагалі суцільний жах. Я не знаю, куди рухається наша країна з такими слідчими ізоляторами. Людина, що б вона не зробила, повинна мати гарантію своїх прав. Зокрема, права на життя. В СІЗО це право повністю знівельоване, там жодних прав немає. Там сидять люди, громадяни України, і поки суд не визнає їх винними, ніхто не повинен їх судити», - розповідає Володимир Ковалів.

Він продовжив: «Коли мене привезли, не дали ні постелі, ні посуду, три дні спав у тому одязі, в якому затримали, аж доки суд не дозволив жінкам привезти необхідне. У камері з одним малим вікном сиділо 24-26 осіб. Щоб всі могли лягти спати, плели гамаки з простирадл і розтягували між ліжками. Годують затриманих гірше, ніж свиней. Хліб – сире тісто, каша – січка з фуражного зерна, їсти неможливо. Жахлива антисанітарія, бракує матраців, постелі, мисок, горнят і ложок. Із цим треба боротися. Адже там сидять прості українці. Я не кажу, що в СІЗО тільки невинні, але провину ще має довести суд».

Камера, в якій сидів Володимир Ковалів, була розміром 5 на 7 метрів. У спекотну погоду затримані миються в душі лише 1 раз в тиждень, і на цю розкіш їм дають лише кілька хвилин.

За словами Михайла Коваліва, у СІЗО немає жодної медичної підтримки, адже медики не поспішають обстежувати затриманих, навіть якщо їм потрібна термінова медична допомога.

«Одному із затриманих стало зле, його співкамерники мусили бити в броньовані двері, щоб йому нарешті привели медика. На медичну допомогу можна чекати дуже довго. Більше того, навіть коли ліки тобі передають з дому, потрібно чекати, поки медики їх перевірять і дадуть свої висновки. Навіть на ці ліки можна чекати кілька днів, адже ніхто не поспішає їх перевіряти», - зауважив Михайло Ковалів.

Окрім того, затримані, які хворі на туберкульоз, утримуються в одних камерах із здоровими людьми, тому, за словами Коваліва, туберкульоз можна підхопити під час перевезення в машині, яку ніхто не дизенфікує, чи в камері, яка не провітрюється.

«Спочатку камеру взагалі не провітрювали. Коли почалася спека, ми просто помирали від браку кисню, адже у невеликій камері з маленьким зачиненим вікном нас сиділо 24 людини. Бракувало води. Тоді затримані почали бити кулаками в двері, і тільки після цього дозволили робити провітрювання по 15 хвилин вранці та ввечері», - розповів Михайло Ковалів.

Щодо прогулянок на свіжому повітрі, то вони тривали 15 хвилин в день, а далі знову задушлива камера.

Щодо харчування, то брати Коваліви повідали журналістам дуже цікаву річ, яка свідчить про те, що в СІЗО хтось на затриманих заробляє непогані гроші. За словами братів, харчі, які їм приносили з дому, не пропускали. Натомість був такий собі рахунок, на який рідні можуть зробити внесок, а затриманий може обрати собі необхідне із магазину, який діє в СІЗО. От тільки ціни в цьому магазині в кілька разів перевищують ціни в звичайному супермаркеті. Тобто, затримані, які не хочуть їсти з дозволу сказати їжу, яку дають в СІЗО, повинні купувати її у в магазині в кілька разів дорожче.

Про панування повної антисанітарії засвідчує той факт, що в камерах, де утримують підозрюваних, не проводять прибирання.

«Затримані самі прибирають. У тому ж магазині ти купуєш віник, миску, за ганчірки для миття підлоги слугують футболки та одяг. У Львівському СІЗО сформували таку собі бізнес-структуру, яка заробляє шалені гроші на затриманих», - переконаний Михайло Ковалів.

На запитання Гал-інфо, чи застосовували до них фізичну силу, брати відповіли, що їх не чіпали. Окрім того, вони запевнили, що охоронці ставляться до затриманих нормально, а от слідчі ізолятору ставляться до затриманих в залежності від того, які вказівки надходять згори. За словами братів Ковалівих, за той час, поки вони сиділи у СІЗО, дуже багато затриманих приводили побитими, очевидно, після допитів та слідчих дій, однак лікарі їх не поспішали оглядати.

Правозахисник Руслан Валько, який був адвокатам братів Ковалівих, переконаний – в ізоляторі створили бізнес-структуру для заробляння грошей. Тому затриманих не розділяють в залежності від захворювання на туберкульоз.

«Чим більше хворих, тим більше адміністрація СІЗО отримує коштів від держави. Питання тільки в тому, куди вони йдуть? Також питання, куди йдуть гроші від того самого магазину, де ціни втричі перевищують ціни в звичайному магазині, і чому ці кошти не йдуть на покращення умов утримування підозрюваних?» - зазначив правозахисник.

Як повідомив Руслан Валько, Лук`янівське СІЗО міста Києва значно відрізняється умовами та ставленням до затриманих.

«Там створені всі умови для роботи слідчих та адвокатів. Там слідчоарештовані вільно пересуваються. Оскільки немає браку слідчих кімнат, то немає й відповідно і черг. У нас, коли заходиш в СІЗО на Городоцькій, цілий день стоїш в чергах і так нічого й не дочекаєшся», - повідомив адвокат.

Депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода» Осип Магур зазначив, що він на найближчій сесії Львівської облради буде звертатися із депутатським запитом щодо створення спеціальної комісії для вивчення умов утримання у слідчих ізоляторах та тюрмах, вивчення умови життя та якості харчування затриманих та ув’язнених.

«Прикро, що за двадцять років незалежності нічого не помінялося, і далі в державі працює сталінська система, а СІЗО продовжують нагадувати катівні НКВД», - заявив депутат.

Нагадаємо, що 26 травня, коли ВО «Свобода» розпочала пікет під Львівським СІЗО, нам вдалося поспілкуватися тоді із в. о. начальника слідчого ізолятору майором Володимиром Гливкою. Тоді він, відповідаючи на запитання Гал-інфо в яких умовах утримуються ув’язнені, повідомив: «Утримуються так, як і всі, на загальних підставах без створення особливих умов. В камері є ліжко, стіл, телевізор, якщо передають родичі. Годують їх згідно чинного законодавства три рази на день. Все йде за наказами. Такого, щоб чогось не вистачало за нормами харчування, немає. Всі, хто тут утримуються – утримуються згідно рішення та постанови суду про встановлення запобіжного заходу взяття під варту».

Всього, за словами Володимира Гливки, кількість ув’язнених в СІЗО коливається від 1300 до 1400 осіб.

Довідка:

20 липня 2011 року Галицький районний суд міста Львова визнав депутатів Самбірської районної ради від ВО «Свобода» Михайла та Володимира Ковалівих винними у скоєнні злочину і засудив Михайла Коваліва до 1,3 року позбавлення волі з відтермінуванням покарання на 1 рік, а Володимира – до 1 року позбавлення волі з відтермінуванням покарання на 1 рік. Після оголошення вироку Ковалівих звільнили у залі суду. Перед цим 67 днів вони провели за ґратами.

ВО «Свобода» подаватиме апеляцію на рішення суду, оскільки вважає братів невинними і просить їх виправдати. Молодшого з братів – Михайла Коваліва – засудили за статтею 293 Кримінального кодексу України за "організацію групових дій, що призвели до грубого порушення громадського порядку або суттєвого порушення роботи транспорту, підприємства, установи чи організації, а також активну участь у таких діях", а також за статтею 345, ч.2 Кримінального кодексу України – "умисне заподіяння працівникам правоохоронних органів побоїв, легких тілесних ушкоджень під час виконання ними службових обов'язків". Володимира Коваліва визнали винним у скоєнні злочину за статтею 345, ч. 2.

Фото - uk.wikipedia.org

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ