Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Журналістів 112 каналу та Синютку викличуть в Старий Самбір на допит?

1/3
Здавалося б, ситуація з ремонтом автошляху Хирів - Самбір вирішилась. Дорогу так-сяк полатали після того, як місцеві мешканці кілька разів її перекривали, а також - після численних звернень голів сільських рад Слохині, Скелівки та Чапель до районної та обласної влад. Йшлося про можливі мітинги та акції протесту на дорогах. Однак історія набула додаткового резонансу з подачі голови Львівської ОДА Олега Синютки.

Історія розгорталась так. 20 серпня перед початком міжнародного форуму "Участь міжнародних організацій у реалізації комплексної реформи місцевого cамоврядування в Україні" у Хирові, на якому був присутній Олег Синютка, місцеві активісти перекрили доїзд  делегаціям із Польщі, Голандії, Бельгії та Франції,  самому голові ОДА й іншим посадовцям. Люди вимагали від голови області негайного ремонту  дороги Хирів – Самбір. Пікет висвітлювали численні ЗМІ, зокрема 112 канал. На камери Олег Синютка пообіцяв особисто проїхатись по цій дорозі та проконтролювати її ремонт. Активістам роздав контактні телефони і просив контролювати ремонт і телефонувати йому у разі виявлення недоліків.

Однак наступний перебіг подів вразив усіх активістів. За їхніми словами, Олег Синютка звернувся до обласної прокуратури, щоб та негайно відкрила провадження та покарала учасників пікету. Обласна прокуратура переадресувала виконання доручення обласному управлінню нацполіції, а та в свою чергу доручила цю справу Старосамбірській поліції. Місцеві поліціянти взялися за роботу. В першу чергу допитали голів сільських рад, пізніше – усіх, хто був зафіксований оперативною зйомкою. Нині приходять до кожного до хати та випитують, що чого ходив та що робив, чому не сиділось вдома? Більшість людей просто відмовляються давати свідчення.

Поліція випитує, чи  впізнають на фото людей. Прийшовши додому до одного з учасників акції вкотре ставили одні й ті ж питання. У відповідь активіст запитав в поліціянтів, чи будуть допитувати журналістів 112 каналу, Олега Синютку та автора цих рядків. На що поліція суворо відповіла  "Якщо потрібно буде, то допитаємо".

Громадськість запитує невже місцева поліція немає робити? Чи вже поборено крадіжки лісу та гравію, чи може припинили контрабанду на кордоні, а може контрафакту в магазинах нема. І це не згадувати про дрібні злочини.

Звісно, Старосамбірська поліція не може не виконати вимогу обласної прокуратури. Однак активістів обурює двояка позиція Олега Синютка, який на їхню думку, однією рукою ремонтує дорогу, намагаючись бути ввічливим до громади, а іншою – хоче покарати активістів.

Натомість голова Львівської ОДА Олег Синютка у коментарі кореспонденту Гал-інфо відкинув всі звинувачення активістів. Зокрема, він запевнив, що виконав всі обіцянки, які дав  пікетувальникам. Дорогою проїхався, ремонт - почали і закінчать, хоча грошей бракує. Також Олег Синютка нагадав, що тоді ж одразу заявив активістам, які перекривали дорогу, що організатори акції будуть покарані. Річ у тім, що в складі делегацій серед інших поважних гостей був присутній Голова Конгресу місцевих і регіональних Рад Європи Жан-Клод Фрекон, і акція могла обернутись міжнародним скандалом. Саме тому Олег Синютка звернувся до обласної поліції з проханням знайти організаторів перекриття дороги на Хирів. До речі, таку свою позицію Олег Синютка підтвердив на зустрічі з громадськістю Старосамбірського району, яка відбулась 7 жовтня.

Очільник області вважає, що не можна перекривати шляхи коли й кому заманеться, повинен бути порядок. Голова ЛОДА пояснив, що неможливо відремонтувати усі дороги одночасно. Цього року в області відремонтовано більше доріг, аніж за усі попередні роки Незалежності. В ремонт шляхів вкладено 2,2 мільярди гривень. Наступного року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв області вдвоє більше - 4,4 мільярди гривень.

Представника облавтодору, який погрожував одній з активістці судом, якщо вона телефонуватиме на гарячу лінію Львівської ОДА з приводу неякісної роботи дорожників, голова ОДА не знає, але вважає що це неприпустимо.

Що ж, виглядає не те, що влада на місцях після Революції гідності настільки оговталась, що навіть згадала - поліція це і репресивний інструмент. Але, на жаль, блокування шляхів поки що часто залишається чи не єдиним способом змусити ту ж таки владу звернути увагу на людську біду. 

Йосиф Маланяк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ