Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Звести дім просто на історичних руїнах Жовкви?

У Жовкві вже кілька років поспіль за сприяння місцевих чиновників ПП «Белзький мур» оформляє документи на будівництво великого будинку просто в центрі міста-музею – у сквері біля синагоги на розі вул. Б.Хмельницького та вул. Коновальця. Саме про це активісти і депутати Жовківської міської та районної рад на громадських слуханнях цього тижня говорили із представниками забудовника.

Потреба у відвертій публічній розмові постала після того, як в одному із двох жовківських скверів виросла огорожа і почали проводити обов’язкові перед забудовою історичні розкопки.

Замовник будівництва – Уляна Чепіль, дружина впливового заможного жовківчанина, який, як стверджують громадські активістів, у Жовкві «вирішує» всі питання, коли, скажімо, треба відхопити земельну ділянку під новобудову.  

Власне, коли йдеться про протидію незаконним забудовам у старовинному містечку, недобра слава йде і про начальника Державного історико-архітектурного заповідника м. Жовкви Володимира Герича. Зокрема, за слів активістів, належного опору щодо сумнівного будівництва в історичній частині міста від цієї структури недобросовісні забудовники не зазнають. Хоча мали б, адже  Жовква – містечко, що претендує на внесення до переліку ЮНЕСКО.

Андрій Вненкевич, голова громадської ради при Жовківській районній адміністрації, депутат міської ради Жовкви, член партії УКРОП, подав запити щодо законності проведення забудови та наявності дозвільних документів. Долучились ЗМІ. Питання набуло широкого розголосу. Із відповідей, що надійшли, простежується дивна, але така типова ситуація, коли дозвіл на будівництво тимчасового невеликого МАФу якось непомітно обертається на пакет документів, яким дозволено капітальне будівництво торгово-адміністративної будівлі, де на першому поверсі міститиметься магазин, а на другому – офісні приміщення.

Голова Жовківської міської ради Петро Вихопень публічно стверджував, що він категорично проти такої забудови. Мер Жовкви повідомив, що жодного дозволу на будівництво місцева влада забудовнику не надавала. «Я вважаю, що підприємець діє в незаконний спосіб, хоч він стверджує про наявність усіх необхідних для будівництва документів», - заявив він журналістам ІА «Галінфо» https://www.youtube.com/watch?v=zRJRrAvYO1E

Говорить Андрій Вненкевич: «Під час  громадських обговорень юрист цього підприємця наголосила, що з лютого цього року документи на будівництво були у міській раді, а міська рада представила на моє звернення тільки договір оренди земельної ділянки, що свідчить про те, у міській раді уже не поспішають брати на себе відповідальність за видачу дозволів на будівництво».

Прикро, що обуренні жовківчани, що напередодні також активно виступили у соцмережах  проти руйнації історичного простору давньої Жовкви, у більшості не знайшли часу чи можливості прийти на обговорення. Загалом у громадських слуханнях взяло участь близько 60 осіб. Депутати міськради, чимало представників забудовника та… з 20 активних жовківчан. Не прийшли також ані міський голова, ані його заступник із земельних питань.

Адвокат забудовника, як стверджують очевидці, на слуханнях категорично заявила, що навіть за умови, що громадськість знайде сили для опору, фірма – забудовник все одно зведе споруду на історичних мурах і виграє справу в судах всіх інстанцій. Аргументувала свої слова янаявністю достатньої кількістю дозвільних документів на будівництво.

Знову Андрій Вненкевич: «Дивною є ситуація, коли на боці забудовника виступає структура, що мала би категорично боротись із будівництвом у історичній частині Жовкви. Дивно, коли ті, хто покликані захищати місто від хижацького захоплення земель, підказують забудовникам шляхи, якими можна обійти закон. Також дивною, і до кінця не зрозумілою, є позиція депутатського корпусу, адже у невеличкому містечку всі всіх знають і всі усім чимось завдячують. Чию сторону займе депутатський корпус, дотепер зрозуміти не можу. Єдина надія на нових, молодих депутатів, які пройшли і Майдан, і волонтерство. Надія саме на те, що у них є совість, і вони будуть відстоювати інтереси міста та громади».

Заступник начальника Державного історико-архітектурного заповідника м. Жовкви Михайло Кубай повідомив, що дозвільна документація на забудову була виконана із порушеннями. Він подав заяву про це місцевий відділ поліції. Коли не дочекався їхньої реакції, написав заяву в ГУ Національної поліції у Львівській області. Розбиратись із ситуацією там доручили – місцевому підрозділу поліції.

Однак представники забудовника мають досвід у таких протистояннях. На громадських слуханнях, Василь Петрик, архітектор проекту забудови, переконував, зі  слів активістів, що змінювати проект забудови ніхто не буде.

У невеликих містечках, таких як Жовква, хворобливі злочині прояви усієї державної системи є більш очевидними. Неофеодалізм, законодавство, що його можна трактувати і використовувати  залежно від захцянок і кишень тих, хто має реальну владу, - такою є сьогодні ситуація не лише в провінційних українських містечках, а й у державі в цілому.

Власне, допоки не буде волі зверху, щоб зламати ситуацію, чітко виробивши єдині «правила гри» для всієї країни, що унеможливлять зловживання, одинаки-активісти воюватимуть із засиллям руйнівників містечок і міст по всій Україні. Із перемінним успіхом. Ризикуючи не лише здоров’ям, а й життям.

У будь-якому разі, історія протистояння у Жовкві небайдужих мешканців містечка і грошовитих власників, лише розпочалась. Журналісти стежитимуть за розвитком подій у Жовкві. Також  сподіваємось, що вони привернуть увагу і силових структур, що мали б мати особливе чуття на завжди «голодних» чиновників і «бізнесменів».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ