Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

«Зимова» Прем’єр-ліга: хто, де і куди?

Мабуть, уже стає доброю традицією, що початок нового року для українських професійних клубів – це гаряча пора зборів, а для тренерів цих команд - це час перевірки власних футболістів та точкового підсилення складу. Кореспондент Гал-інфо аналізує трансферну діяльність клубів УПЛ у період зимового міжсезоння.

Уже за усталеними традиціями першими з відпустки повертаються команди, яким потрібно представляти Україну в єврокубкових стадіях плей-офф. Донецький «Шахтар», поточний лідер розіграшу, запланував два збори в Об’єднаних Арабських Еміратах та Туреччині. Силами вони будуть мірятися із болгарським «Лудогорцем», загребським «Динамо», «Копенгагеном», чеською «Славією» та шведським «АІКом». Єдине відоме підсилення гірників – 19-річний бразильський захисник Додо. За словами гендиректора клубу Сергія Палкіна, новобранець повинен створити конкуренцію на правому фланзі оборони Богданові Бутку. 

Впродовж осені у «Шахтаря» яскраво виділялося тріо: Бернард-Тайсон-Марлос. Втім, тепер схоже варто шукати заміну Бернарду. Своєю грою він, а також всіма можливими способами демонструє бажання змінити чемпіонат. Неодноразово з’являлися й чутки про перехід іншого ключового гравця «Шахтаря» Фреда у чемпіонат АПЛ. І нехай у чемпіонаті України втрати останніх двох виконавців можна заповнити наявними гравцями, то вже у лютому проти «Роми» буде ой як не солодко без одних із найкращих хто є у складі «оранжево-чорних». 

Переслідувач «гірників» теж не сидить склавши руки. «Динамо» у лютому розпочинати дуель з грецьким «АЕКом» у Лізі Європи. До того моменту слід вирішити декілька нагальних питань: по-перше, якісно провести збори, по-друге, закрити проблемні позиції. Перше підопічні Олександра Хацкевича вже звично вирішуватимуть у Іспанії. Там на зборах команда зіграє з швейцарським «Сенкт-Галленом»,  норвезьким «Хаугесундом», австрійським «Штурмом», болгарським ЦСКА та «Сенан Бельмаре» з Японії. Так суперники не з найсильніших, але для награвання складу саме те, що треба. Підписання Беньяміна Вербіча може стати значним підсиленням для киян, адже у чемпіонаті найкращим асистентом є Денис Гармаш, який проводить значну частину своєї кар’єри поза полем, відновлюючись від травм. Можливість словенця зіграти на лівому фланзі додає маневреності команді, а також робить менш болючим можливий відхід Дерліса Гонсалеса.

Артем Шабанов – ще один новобранець. Українець, придбаний у «Олімпіка», покликаний полегшити відхід Домагоя Віди. Втім, він – радше заміна на перспективу Хачеріді,  який досі не підписав новий контракт, а ще один гравець в цю ж зону киянам не завадить. Що цікаво, Шабанов міг опинитися у луганській «Зорі», однак дзвінок від Олександра Хацкевича змінив його футбольну долю.

«Ворскла» – своєрідна несподіванка цього сезону. Стабільна за складом команда могла б регулярно претендувати на боротьбу в верхній частині таблиці, якби не одне «але» - нерегулярність виплат заробітної плати. Найкращий бомбардир команди Юрій Коломоєць уже доріс до виклику в національну збірну і не в останню чергу завдяки допомозі партнерів по команді. Зокрема, варто виділити найкращого асистента в чемпіонаті Павла Ребенка. Серед суперників на зборах - польська «Ягеллонія» та словацький «Спартак»; на других зборах – угоські  «Варда» і «Пакш», литовський «Жальгіріс», а також ФК «Напредак» з Сербії та тбіліське «Динамо». 

Стабільність на початку чемпіонату для цієї команди залишається лише у мріях. ФК «Зоря» регулярно втрачає основних гравців на початку сезону. У сезоні 2017-18 втрату лідерів повинні були заповнити екс-«дніпряни» Луньов, Лунін та меншою мірою Сваток. Сказано – зроблено: осінню частину сезону команда завершила на четвертому місці, втиснувшись у боротьбу за єврокубки. Трохи пошуміти луганцям вдалось і у групі Ліги Європи. Завдання №1 для Юрія Вернидуба на канікули залишалось незмінним – заповнити прогалини у складі. Команду покинули крайні оборонці Сухоцький та Опанасенко, голкіпер Олексій Шевченко, а також у «Динамо» та «Шахтар» повернулись із оренди Калітвінцев та Гречишкін відповідно. 

Розставмо ж все по місцях: позиція голкіпера сумнівів тепер не викликає, на місце оборонців прийдуть з Києва Михайличенко та Тимчик, в опорну зону підписано Ондуа, а позицію на фланзі може закривати Громов, відкриваючи тим самим можливість Кочергіну потрапити в основу. До слова, Артем Громов є найкращим бомбардиром команди, що робить його як флангового гравця лише ще небезпечнішим та різноплановішим. 

Наступний у нашому списку – дебютант з Рівного. «Верес», який докорінно змінив склад влітку, залетів аж на п’яте місце. Рівняни можуть казати спасибі нестабільній ситуації у країні, яка зменшує кількість платоспроможних клубів, однак аж ніяк не якісних гравців. Найкращими у показниках «забиті м’ячі» та «гольові передачі» стали Сергійчук та Степанюк. Пара форвардів, яка не тішить ефектністю, втім їхня працьовитість і спортивний азарт нерідко допомагають набирати бали команді. Відчутних втрат, окрім тренерського містка, команда не понесла. Новий наставник, схоже нікому не вказуватиме на двері, бо поки єдиним, хто залишив команду є півзахисник Валерій Кучеров, – не найпомітніша фігура. Поповнили ж «червоно-чорні» ряди півзахисник Каленчук та оборонець Приймак. 

ФК «Олімпік» схоже влаштовує перебудову. Вимушено чи з власного бажання команду залишили Прийомов, Шабанов, Богданов, Шестаков, Поступаленко, Гуті. Ще влітку були розмови про трансфер Мохи – найкращого бомбардира та асистента команди у осінній частині. Саме на такому фоні Роман Санжар через матчі з «Стяуа», польською «Короною», «Слованом» та «Шкендією» з Македонії готуватиме інших до весняних матчів.  

Першим із тих, хто знаходиться поза чільною шісткою, йде ФК «Маріуполь». Під керівництвом вже екс-наставника Севідова команда вийшла в УПЛ та почала сходу демонструвати пристойну гру. Допоміг й десант із орендованих у «Шахтаря» гравців. Під кінець маріупольці трохи здали й втратили свої позиції, та, наприклад, до іншого новачка «Вереса», тобто до 5 місця, зараз лише 3 залікові бали. Варто сподіватись, що на чолі з досвідченими Фоміним та Кожановим, які є найкращими за статистичними показниками, команда ще продемнострує свої найкращі якості. Робитимуть вони це вже на зборах у матчах з «Карабахом», «Работнічками», «Сараєво» та польською «Сандецією» і уже з новачком Денисом Дедечком, який покликаний зміцнити оборонну міць команди. 

Хто ж по-справжньому розчарував так це «Олександрія». Підопічні Володимира Шарана набирали у середньому 1 бал за гру та поки йдуть на 8 місці. Єдина світла пляма – сенсаційна перемога на виїзді у матчі з «Шахтарем». Найкращий бомбадир – Старенький, асистент – Пономар, а інформації про суперників на зборах чи нових виконавців - «катма». 

Географічні сусіди й у турнірній таблиці поруч. На один бал менше та на позицію нижче – саме такий підсумок для дев’ятої команди УПЛ кропивницької «Зірки» у порівнянні з «Олександрією». Найкращий гравець клубу з обласного центру – Максим Прядун з 4 забитими із 13-ох загальнокомандних. Найбільше асистів роздав Олексій Чичиков (два). Інформацію про придбання чи втрати, а також плани на підготовчі збори знайти вкрай важко. 

От ми підібрались й до тих, хто веде відчайдушну боротьбу за право залишитись у найвищому за рангом чемпіонаті. Одеський «Чорноморець» розтратив увесь запал та немалу частину складу після минулого розіграшу та шостого місця у ньому. Тепер ж усі надії покладались на нападника Хобленка, який забив вісім м’ячів та знаходиться на 2 місці в бомбардирській гонці. Такий показник не залишився непоміченим і нещодавно з’явилась новина про оренду Олексія у познанський «Лех». Гравця можна лише привітати, що ж до команди, то її підсиленням повинні стати голкіпер Федоренко, останнім клубом якого був «Крумкачи», а також бельгійський вінгер Влегельс, вихованець голандського клубу «Віллем ІІ». 

«Карпати» - головний новинар літа. Півтора десятка новачків та амбітні єврокубкові мрії. На ділі ж – пшик, три тренери за півроку, нестабільність та передостаннє місце у таблиці. Реальне завдання – залишитись в Прем’єр-лізі. Позитивним бонусом будуть кошти, отримані від трансферів. Так зацікавленість уже проявляли щодо легіонерів Карраскаля та Тіссоне. Доповненням до складу на другу частину став лише Вербний та Ткачук, які повернулися з «рухівської» оренди. Ведучи активну діяльність у соцмережах, «леви» вже повідомили про плани на перший збір: шість поєдинків, серед яких зустрічі з «Ягеллонією», «Дебреценом» та «Кешля» (колишній «Інтер») Баку. Нагадаємо, «Карпати» не так давно покинули Гладкий, Мемешев та Ксьонз.

Своєрідний аналог минулосезонного «Дніпра» - кам’янська «Сталь». Команда, яка перетерпіла раптове омолодження складу, розпочала бадьоро, та недооцінка суперника й запал команди тривав не довго. Після стартових турів команда виділилась лише двічі: негативно, вилетівши у кубку від друголігового ФК «Львів», та позитивно, відібравши залікові бали на виїзді у «Шахтаря». На загальному фоні стабільністю вирізнявся Орест Кузик, який забив чотири рази та ще двічі асистував. Єдиний поки відомий суперник «Сталі» на зимових зборах – румунський «Ювентус». 

Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ