Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Андрій Садовий із "САМОПОМІЧЧЮ" пішов на Київ, щоб долучити киян до "спільного пошуку істини"

Партія міського голови Львова "САМОПОМІЧ" вперше братиме участь у виборах саме у Києві, на виборах до Київської міської ради. Про це недавно українську громадськість втішив сам Андрій Іванович на своїй сторінці у Фейсбук. Андрій Іванович гадає, що він зробить"внесок в те, аби українська столиця почала свій рух в напрямку сучасних, динамічних та комфортних європейських столиць...", – говориться в тексті його повідомлення.

Цей сміливий крок у напрямку завоювання вищої ліги української політики для недавно організованої та відомої майже тільки у Львові партії викликав шквал коментарів з боку політекспертів та аналітиків. Але мало коментарів саме від львів’ян, більше вправляються у мистецтві політичної оцінки власне столичні політтехнологи. Тому я не міг обійти цю подію своєю увагою.

Андрій Іванович Садовий навколо ГО"САМОПОМІЧ" уміло вибудував громадську значущу структуру, яка гарантувала йому успіх у Львові. Йому вдалося створити і "добре продати" казку про невидиму міську владу молодого міського голови та його команди, яка не набридає своєю присутністю у медіа просторі, але кваліфіковано працює. Маючи під своїм впливом значні медіаресурси та залишившись в Західній Україні фактично без серйозної конкуренції, Андрій Садовий міг слушно розраховувати як мінімум на роль місцевого галицького вождя чи пак князя. Але це за умові, коли до уваги не беруться київські розклади та впливи. Владімір Путін своєю безглуздою агресією завдав жорстокого удару по амбіціях та шансах Андрія Садового залишитися автономним галицьким князьком. Нині ж стало очевидно, що США та ЄС не допустять "розчленування" України за кремлівським сценарієм, і Західна Україна не отримає федерального статусу та вільного дрейфу, на чолі із Садовим, до берегів Євросоюзу.

Тому, щоб не залишитися маргінальною та локальною політичною партією однієї особи та одного міста, "САМОПОМІЧ" вимушена йти на отакі кроки. Як би не хотів Андрій Іванович зберегти "цнотливість" своєї партії для "себе коханого", йому прийдеться ділитися майбутніми дивідендами із регіональними елітами та виходити на всеукраїнську арену. Натоімсть у місцевих організаціях з'являться нові лідери та нові впливи. Партія перейде із режиму особистого контролю в режим колективного контролю. А відтак настане час запитань і до самого Андрія Садового. Таких питань, які хотіли йому б поставити львів'яни. Зокрема, про те, чому у європейського міста досі нема реальної співпраці із Євросоюзом? У Львова нині нема представництва у Брюсселі, нема проектів розвитку фінансованих допомог із ЄС, нема реальних європейських інвестицій. Окрім того, міський голова Львова кілька разів відмовив у відкритті свого офісу при міській раді депутатам Європарламенту із Польщі. Додайте до цього не завжди вдалу кадрову політику, при якій недавно призначених чиновників ловили на корупційних вчинках. Все це може стати предметом обговорення на всеукраїнському рівні.

Отож, які ризики несуть для "САМОПОМОЧІ" вибори в столиці? Чи має шанси "міська"партія Садового виграти вибори у Київраду?

У Києві багато колишніх львів’ян. Бувших депутатів та міністрів, різних чиновників, їх дружин, коханок та секретарок. Безперечно, що це організований електорат. Окрім того, сама особа міського голови Львова там відома і насамперед завдяки Революції гідності. Певна популярність є. Чи всі потенційні симпатики міста Лева та нашої галицької ментальності сприймуть "психоделічні мантри" Меморандуму партії "Самопоміч" та ідеологічні засади, які складаються із 13 слів - "науці поки що це невідомо". Просто не було подібних прецедентів для порівняння. Це буде першим випадком практичного експерименту над виборцем.

Зрозуміло, що Андрій Садовий вирішив зекономити гроші на президентські вибори і направити їх на більш ефективне використання. Беручи до уваги, що термін кампанії короткий, невідомій у Великій Україні партії буде дуже важко виграти вибори в Києві, де велика конкуренція, де є свої місцеві малі партії (приміром, ГАК - Громадський актив Києва). Але є одна можливість, використавши яку, партія Андрія Садового обов'язково виграє вибори. Це тоді, коли він сам особисто очолить партійний список.

Бажаємо успіху!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ