Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Чим дивують ОАЕ?

Чим дивують ОАЕ? Дубаї – країна майбутнього й вишуканих розваг

Цього разу я вирішив присвятити свою розповідь Дубаю. У цьому є сенс. Адже ОАЕ має титул фешенебельних курортів. Тут справді все вишукано та з приставкою «най-».

Відразу хочу зазначити, що подорож сюди є доступною для львів’ян, які шукають особливий сервіс. І щоб розвінчати міф про шалену вартість відпочинку в Дубаї, цього разу ділитимуся враженнями саме від перебування в цьому місці.

Опинившись в Дубаї, я відразу закохався в це місто. Зупинився в готелі Ritz-Carlton, який розташований на узбережжі в районі JBR (в Дубаї два «Рітца» – другий розташований у фінансовому центрі). Готель давно здобув собі першість завдяки казковим весільним церемоніям на березі Перської затоки. Розкішні білі намети, квіткові арки, червона доріжка, зелені галявини, морський бриз – неймовірна романтика! Все неначе з кінокадрів Голлівуду!

Продовжуючи тему готелів варто зазначити, що Дубаї заслужено славиться на весь світ своїми неймовірно розкішними готелями – тут і зразок мінімалізму готель Armani в башті Burj Khalifa, і знаменитий «Парус» (Burj Al Arab), про який ходять легенди. Адже це єдиний готель із категорії 7 зірок, який є на земній кулі! У ньому є двоповерхові номери з золотим напиленням і вертолітним майданчиком на даху для VIP гостей.

В ОАЄ розташований найвищий хмарочос у світі  –  Burj Khalifa, висотою 828 м.

Найбільший торговий центр не тільки в Дубаї, а й один з найбільших у світі – Dubai Mall. Все в одному великому магазині. Запам’ятайте, як мантру, головний шопінг в місті – тут!

За вікном мого номера була панорама готелю «Парус», який вважають візитною карткою Дубаю й милуватися яким можна нескінченно довго. Але 22 години поспіль я проводив зйомки, оглядаючи популярні екскурсії й вивчаючи специфіку готелів – ось так виглядає робота в туризмі.

Намагався перевіряти готельні послуги інформативно і максимально корисно для інших.

Розкіш тамтешніх готелів вражає ще більше, якщо зважити, що лише 40 років назад тут була пустеля. А зараз на цьому місці розташована одна із найбагатших країн світу. На 5 млн. населення – 59 тис. доларових міліонерів! Мати нафту – не головне. Важливим є вміння правильно розподіляти кошти.

До речі, у Дубаї дуже колоритні розваги. Можна побувати, наприклад, на скачках роботів-жокеїв на верблюдах. Ви могли собі таке уявити? Або покататися на гірських лижах у найбільшому критому курорті в світі – у той час, коли на вулиці +50 °С.

Шанувальники Дубаю бачать в його футуристичному вигляді особливий дух – такі міста майбутнього привертають шалену увагу. Демонстрація геніальності людини, яка побудувала серед пустелі гігантський мегаполіс з хмарочосами, парками, штучними садами і каналами – захоплює.

Стосовно ОАЕ ще досі побутують неправдиві міфи. Наприклад, що там заборонений алкоголь. Спиртні напої є під повною забороною лише в Еміраті Шарджа. Насправді у Дубаї туристи без проблем можуть замовити алкоголь в ресторанах, нічних клубах або в своєму готелі. Але є нюанс. Алкоголь не продається в супермаркетах і тих кафе та ресторанах, які розташовані не при готелях.

Щодо надто спекотної погоди –  то з травня до вересня температура 40-45 і туристи зі Львова їздять, бо в цей час дуже вигідні ціни. В Єгипті, Ізраїлі та Катарі схожа температура. Різниця полягає у вологості повітря, яке впливає на загальне відчуття та враження туриста. Але в Дубаї практично всі приміщення з кондиціонерами – навіть в таксі, метро і на вуличних зупинках є кондиціонери. Весь інший час в Дубаї дуже комфортна погода, а взимку навіть є ризик трохи змерзнути ввечері, тому піджак, куртка і джинси в січні вам точно знадобляться. Бодай, щоб захиститися від вітру.

1/2

Ще одним суперечливим твердженням є те, що в Дубаї діють суворі звичаї – не можна ходити з непокритими плечима та обійматися на публіці. І так, і ні. На пляжі, в готелі, в нічному клубі ви можете поводитися вільно. Але якщо вдень ви відправляєтеся в Dubai Mall, то краще обмежитися прогулянкою під руку і залишити поцілунки з коханою на потім. Що стосується манери одягатися, вдень на пляжі все, крім можливості засмагати з оголеними грудьми для жінки, доступно. Увечері ж дрес-код досить вільний – в клубах, кафе і ресторанах безліч дівчат в міні та з декольте. Тут вже головне – знати міру, щоб не справити враження дівчини за викликом.

Стосовно цін у ОАЕ можна довго сперечатися. Дивлячись з чим порівнювати. Дубайське таксі дешевше європейського в рази. Похід в смачний ресторан обійдеться в ті ж гроші, що й у Польщі, до прикладу. Єдине, чим Дубаї справді не підходить поціновувачам бюджетного туризму – відсутністю хостелів і дуже економічних варіантів розміщення. Готелі 3 зірки знайти в місті можна, але здебільшого, звичайно, тут зроблений акцент на готелі категорії 4 і 5 зірок. Ціни на них абсолютно ідентичні європейським.

Будучи в Дубаї, раджу відвідати Пальма Джумейра – рукотворний острів. Особливо вражаюче штучний архіпелаг виглядає з повітря. Саме з борту гелікоптера можна побачити, як купається в блакитних водах стилізований малюнок фінікової пальми.

«Пальмовий острів» Джумейра видно з космосу і він по праву є восьмим чудом світу – найбільшим, створеним руками людини, островом.

На ньому розташовані найсучасніші готелі Арабських Еміратів. Давно впізнаваним став американський готельний комплекс Atlantis The Palm з височенними арками, які прикрашені чудовими арабськими склепіннями і шпилями. Цей готель – прикраса Пальми. В ньому є різноманітні розваги.

Справжня гордість готелю – лабіринт басейнів і океанаріумів. Багато приміщень – холи, ресторани, дитячий клуб і частина номерів – мають вигляд на басейн з морськими тваринами. Ще одна родзинка – величезний парк Aquaventure – найбільший в регіоні центр водних розваг. Мандрівники з різних країни із задоволенням спостерігають за життям морських тварин в природних умовах – 65 000 тварин входить в цю найбільшу в світі штучну екосистему!

До речі, якщо ви все життя мріяли знайти свою Атлантиду – то й ця ваша мрія збудеться на Пальма Джумейра. Руїни затонулого легендарного материка можна побачити, прогулюючись по підводному лабіринту The Lost Chambers.

Ще одне місце, від якого я був у захоплені з першої миті – мечеть шейха Зайда (по-іншому її називають Біла мечеть). Це одна з шести найбільших мечетей в світі. Вона розташована в Абу-Дабі, столиці Об'єднаних Арабських Еміратів. Названа на честь шейха Зайда ібн Султана ан-Нахайяна – засновника і першого президента Об'єднаних Арабських Еміратів. Одна з небагатьох мечетей, в яку пускають в середину. Вхід та екскурсії – безкоштовні!

Біля входу вам запропонують переодягнутися в закритий одяг, також потрібно знімати взуття, можна ходити босоніж. Голова завжди повинна бути прикрита. Фото і відео дозволені. Поряд з мечеттю є магазин сувенірів і їжа та напої. Паркування безкоштовне.

Аби ви зрозуміли розмах цієї будівлі – одночасно у святині може перебувати понад 41 000 людей.

Попри вражаючий зовнішній вигляд, ще більше захоплення у вас  викличе внутрішній інтер'єр мечеті. Основний молитовний зал прикрашає найбільший в світі килим ручної роботи площею понад 7000 м². Над ним працювали 1200 майстринь!

Навіть якщо ви приїхали на екскурсію вдень, дуже раджу дочекатися заходу сонця. Коли вмикається підсвітка будівлі – вона виглядає просто дивовижно. Мої колеги, як і я зрештою, які бачили її при денному та нічному освітленні, підтвердили – отримаєте два цілковито різні враження.

До речі, якщо вже говорити про доступність турів в Дубаї – варто сказати, що цей напрямок також має свої гарячі ціни.

Саме в період оксамитового сезону мандрівники можуть відвідати всі дива ОАЕ, скориставшись путівками, вартість яких коливається близько $ 300.

Якщо порівняти ціни із Туреччиною, Єгиптом, Шрі-Ланкою та Занзібаром, то стає відразу зрозумілою, що «міф про захмарну вартість» мандрів до ОАЕ є всього лишень міфом. Тож пакуйте валізи і мандруйте світом.

Згадав, що на цих теренах світу часто полюбляють говорити:

«Не важливо, де саме ви проводите відпустку. Важливо, щоб після приземлення літака вам сказали: «Welcome to Dubai» :)

А я пишу цю статтю до блогу із нового місця з-за кордону. Скоро повідомлю – де побував і що бачив!

Тарас Антонів, мандрівник

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ