Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Комунальні підприємства чи заклади? Частина 2

Продовжую вас інформувати про те, як працюють комунальні підприємства, які належать Львівській обласній раді.

В попередньому моєму блозі ви змогли детальніше ознайомитись із роботою підприємств, які здійснюють свою діяльність у лісогосподарській сфері. Сьогодні трохи розповім про підприємства так званого житлово-комунального господарства. Але спочатку нагадаю загальну ситуацію із усіма комунальними підприємствами і установами.

Так от, як я уже писав, загалом в області Львівською обласною радою створені 190 комунальних підприємств, але лише 114 із них здійснюють свою господарську діяльність. Тобто 76 комунальних підприємств є повністю недіючими і існують лише на папері. Усі ці 114 підприємств у 2015 році отримали чистого прибутку у розмірі 3 мільйони 663 тисячі гривень, що в середньому становить 32 тисячі гривень на одне підприємство. Після того, як ми у 2016 році провели ряд конкурсів на посади керівників таких комунальних підприємств, ситуація дещо покращилась. За підсумками минулого року, ці ж 114 підприємств заробили на 80% більше чистого прибутку, що у грошовому еквіваленті становило 6,5 мільйонів гривень.

Нагадаю, що комунальні підприємства зобов’язані частину свого прибутку відраховувати до обласного бюджету і ми, депутати обласної ради, за ці кошти можемо реалізовувати різні соціальні програми. Саме тому таким важливим є те, що ці підприємства повинні працювати і заробляти гроші. Чим більше вони зароблять, тим більше обласний бюджет матиме коштів на такі соціальні програми.

А тепер трохи детальніше про підприємства так званої галузі «Нерухомість та майно», які, відповідно до нашого рішення, повинні відраховувати до обласного бюджету 35% свого чистого прибутку. Таких підприємств в області є 7. До них належать 6 так званих підприємств «БТІ» та підприємство «Нерухомість та майно». Загалом у минулому 2016 році сукупний дохід цих 7-и суб’єктів підприємницької діяльності склав майже 30 мільйонів гривень, що на 19% більше в порівнянні з 2015 роком. Але, зважаючи на те, що витрати цих підприємств є доволі значними (для прикладу у минулому році вони сягнули 28,6 млн. грн.), то їхній прибуток є не надто великим. У 2016 році чистий прибуток підприємств галузі «Нерухомість та майно» склав лише 1 мільйон 283 тисячі гривень. Однак тут варто зауважити, що ще в 2015 році чистий прибуток цих підприємств був практично вдвічі нижчий (639 тис. грн.). Тобто, лише за рік часу нам вдалось добитись дворазового зростання прибутку підприємств галузі нерухомості, а завдяки цьому ми отримали відрахувань в обласний бюджету у розмірі майже півмільйона гривень.

Але наголосити хотілося б на інших речах. Обласне комунальне підприємство «БТІ та ЕО» в порівнянні з 2015 роком змогло значно наростити власні доходи. Якщо у 2015 році вони становили 9,5 млн. грн., то уже в 2016 році дохід цього підприємства зріс на 30% і становив майже 12,5 млн. грн. І це не може не тішити. А от комунальному підприємству «Нерухомість та майно» не вдалось збільшити свої доходи, які так як і в 2015 році становили трохи більше 4 мільйонів гривень. Ба більше, це підприємство лише 40% змогло виконати план, який перед ним поставила обласна рада. Однак, незважаючи на це, саме «Нерухомість та майно» змогло отримати чистого прибутку 577 тис. грн., а «БТІ та ЕО» лише 434 тис. грн. Тобто, як ви уже змогли зрозуміти, то доходи підприємства це не найголовніше. Поряд із нарощуванням своїх доходів підприємства повинні дбати про скорочення видатків, тоді у них з’являтиметься реальний прибуток, який вони матимуть змогу скерувати на власний розвиток. А ми, як обласна рада, теж від цього лише виграємо, адже при зростанні чистого прибутку наших підприємств, автоматично зростатимуть і відрахування до обласного бюджету. А це, як я уже писав, нові соціальні програми та нові проекти розвитку наших громад.

Олег Домчак

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ