Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Країна, в якій коні живуть у найдорожчих клубах, а громадяни – отримують найвищі зарплати!

Країна, в якій коні живуть у найдорожчих клубах, а громадяни – отримують найвищі зарплати! Катар – розкриваємо таємниці Сходу!

Минулого тижня я повернувся із Катару. І ця невеличка країна Перської затоки, яка є найбагатшою країною на планеті, цілковито перевернула моє уявлення про Близький Схід.

Штучні острови – архітектурні проекти нового тисячоліття

Якщо ОАЕ вже завоювало назву країни майбутнього (завдяки пальмовим островам), то, як виявилося, Катар – не має наміру відставати.
 
А все тому, що на узбережжі затоки збудували надзвичайної краси штучний острів Pearl-Qatar («Перлина Катару»). Острів отримав свою назву завдяки розташуванню: раніше на місці його створення добували перли.

У цьому проекті вражає все – обсяги площ, що створені руками людини у відкритому морі, архітектура споруд, глибока осмисленість всіх нюансів життєзабезпечення острова. Забудовники обіцяють зробити Pearl-Qatar знаковим об'єктом XXI століття.
 
Катар має тісний зв'язок з морем. Близько 50 років тому, до того як країна почала займатися видобутком нафти і газу, однією з найважливіших статей доходу бюджету був видобуток перлів, що займає особливе місце в історії і культурі Катару.
 
Насипні роботи щодо створення штучного острова вели впродовж кількох років. В результаті на площі близько 4-х тис м² виникла рукотворна смуга землі. Острів розташований на відстані 350 м від берегової лінії.
 
Він має кілька бухт та навігаційних каналів, буде складатися з 10 ділянок – тематичних районів, які будуть відзначені французьким, італійським, іспанським та арабським колоритом, що символізує поєднання багатьох культур в країнах Середнього Сходу.
 
Історія арабських скакунів та кінного спорту

Під час свого кількаденного візиту до цієї країни мені вдалося відвідати кінний клуб Аль-Шакаб (AL SHAQAB) – місце, де по-справжньому люблять та цінують коней.

Тільки не уявляйте собі одразу якусь там ферму із кіньми! На Сході із цим усе дуже серйозно!

Ця будівля з висоти схожа на підкову і клуб займає територію близько 1 млн м²!

Філософія закладу полягає у тому, щоб зберегти та примножити атлетичні характеристики коней арабської породи.

Аль-Шакаб є центром тренування коней для спортивних перегонів. У ньому налагоджена ціла інфраструктура для занять кінним спортом: академія верхової їзди, навчальний комплекс витривалості і центр для розведення. Там можна побачити як кінні перегони, так і показові стрибки.

Звісно Ви запитаєте, чому арабський скакун, а не скажімо – верблюд?

Так от – ще століття до того, як у Катарі знайшли нафту та природній газ ––країна славилася своїми породистими кіньми.

Коли предки нинішнього шейха Катару мігрували з непривітної арабської пустелі три століття назад, щоб оселитися в Катарі, арабський кінь був життєво важливою частиною повсякденного життя.
 
Якщо ще глибше копнути в історію – то в XIX столітті бедуїнські племена на чолі зі своїм шейхом верхи на конях перемогли Османів в битві, яка в кінцевому підсумку привела до незалежності Катару. Ось так кінь – став символом Катару.
 
Музей, який руйнує всі стереотипи


Слово музей у кожного з нас, львів’янина, викликає мабуть схожі асоціації – будівля, на яку завжди немає коштів… Так, на жаль, дуже часто є в Україні, але не у світі!

Бо світові музеї – оснащені технікою за останніми віяннями моди і дивують туристів колекціями та артефактами.

Місце яке ви точно запам’ятаєте в Катарі – музей ісламського мистецтва у місті Доха. Він є культурною пам'яткою світового значення.

Всередині музею можна взяти аудіогід (технічний прилад) з більшістю європейських мов – англійська, французька, іспанська – яка вам до вподоби.

До того ж, для зручності туристів, у цьому музеї є невелике кафе, де можна відпочити і перекусити. Ви бачили десь в Україні таку турботу про туриста у музеї – от  і мені наразі не траплялося!

Чим ще дивує цей музей?

Відсутністю квитків за вхід! Просто заходь та дивися! Фото робити можна.

Ця історична пам’ятка має ще одне правило – різні дні для відвідин чоловіків та жінок. Тож гендерне правило тут дієве – хлопці в один музей, а дівчата у той час в інший.

Зовнішній вигляд будівлі виконаний з білих кам'яних блоків. Нагадує п'ятиповерхову вежу з "крилами" у вигляді довгих терас. Будівля музею, оточена водою, – тому ззовні схожа на шикарну приватну віллу одного з шейхів, а зовсім не музей, де зібрана велика різноманітність цікавих колекцій.

Всього в стінах музею представлено понад 10 000 безцінних артефактів з трьох континентів!

Автентичний ринок із колоритом Сходу

Слово Ринок (базар) у нас із вами викликає приблизно однакові асоціації – купу товару різного асортименту, вжитку та призначення, більшість якого Made in China, попри те, що привозять його з різних куточків світу, як говорять продавці)))

Але в світі є дуже автентичні ринки, їх неможливо сплутати з іншими. Такий ринок є у Катарі. Недалеко від набережної Корніш розташований “Старий ринок” (Souq Wakif) – справжнє місце аби здійснити подорож у минуле. На відміну від ринків Стамбулу, Дамаска або Єрусалиму він справляє враження дійсно стародавнього місця. Хоча направду таким не є.

На ринку можна купити практично все – від одягу до приправ, кальяну та золотих прикрас. В асортименті також сувеніри, товари для дому, пахощі, східні солодощі, спеції,  музичні інструменти, годинники і навіть тварини.

А ще місцеві умільці буквально при вас виготовлять браслет на руку або приготують смачну страву. Де ще вас таким будуть дивувати?!

Старий ринок – однозначно асоціюється з культурою Сходу. Можна годинами ходити не побоюючись стародавніми вуличками ринку. Торгуватися тут люблять і уміють. Ніхто не смикає за руку з вигуками придбати його товар. Усе дуже культурно і ввічливо.

Загалом, після кількох днів перебування у мене склалося враження, що Катар дуже затишна країна, яка вміє дивувати туриста та викликати в нього бажання приїхати сюди ще багато разів.

Принаймні я точно знаю, що невдовзі сюди повернуся! Обов’язково! Бо ще не всі принади цього міста побачив на власні очі!

Тарас Антонів, мандрівник

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ