Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Країна вічної гречки

Добре мати власний телеканал – показують те, що хочеш бачити.

Зізнаюся чесно, я не дивлюся політичні ток-шоу. Майже. Якось відучила себе від споглядання Шустера щоп’ятниці, хоча раніше мала таку шкідливу звичку. Та попередній раунд дебатів по чернігівських виборах в «Праві на владу» (1+1), що відбувся 9 липня, подивилась не без цікавості. І на нинішній чекала з нетерпінням. Бо були причини.

Одна з них – суди, програні Демократичним альянсом у справах про підкуп виборців Корбаном («УКРОП») і Березенком («БПП»). Було цікаво, як представник Демальянсу піде в бій після цього, ну бо мусить бути у нього якась спортивна злість. Бо, як виявилося, фото, відео, зрештою речових доказів підкупу виборців суду недостатньо. Підкуп виборця, виявляється, не карається, як мав би (а який був би перед місцевими виборами прецедент! Мали би восени зовсім іншу картину в регіонах…)    

Раптом – повідомлення в соціальній мережі від лідера «Демальянсу». «1+1» змінив формат тому представника їх партії, Ігоря Андрійченка на дебатах не буде. Що це значить на хлопський розум? Все дуже просто. Кандидату від Коломойського канал Коломойського створює «зручні» умови для дебатів, прибравши людину, що може задавати незручні питання.

Довибори до Верховної Ради стали тестом на порядність. По них стало зрозуміло, хто на що піде, щоб отримати мандати і посади, хоча ще раніше на кожному кроці лунали заяви, що, мовляв, не за посади і не за депутатства, а за людей, країну (далі набір штампів можна продовжувати). Нова політична сила послуговується старими політичними методами, держава вільних громадян будується роздачею гречки в стилі одіозного київського мера. Перед фінішною прямою Генадію Корбану комфортніше бути  в ефірі з тими, хто насправді, загрози не несе − Березою (ну бо при чому нардеп Береза до виборів в Чернігові? Зате він може «підмочити» Березенка, натякнувши на його зв’язки з командою Черновецького полум’яним спічем) і Звєрєвим (він теж зовсім не конкурент). Так вдається  уникнути незручних запитань, та і взагалі, почуватися сухо і комфортно. І щось навіть говорити про підкуп, чесні вибори, благочинні фонди, що відкрито роздають їжу і у всьому звинувачувати Порошенка. І пафосу, пафосу по-більше. Рефреном повторювати «Хватит врать людям!» і про те, що людям не вистачає на щеплення.

А каналу − лишити порожнє місце для Березенка. Оголосити: агов! Ми тут мали зі страшним представником влади дебатувати, так кабельний оператор в Чернігові нам трансляцію відключив, раднику міністра внутрішніх справ, розберися! От як нас бояться, зрозуміло?

Вибори – це тест на порядність і для виборців, і для політиків, і для ЗМІ. «1+1» не вчора став заангажованим… Будемо чесні - не вчора вийшов перший сюжет на догоду власникові або перший ефір, де мочили опонентів Коломойського. Ті, хто знає − приймають цей status quo, а тих, хто не в курсі, схоже в країні не залишилося.

Один з творців проекту The Ukrainians Тарас Прокопишин написав у себе на Facebook: «Ми колись панували взяти інтерв'ю для The Ukrainians у Алли Мазур. Мовляв, крута, відома й професійна журналістка, яка «тримає марку». Але якось логістично не склалося. Сьогодні подивися її телерозмову із Саакашвілі, Коломойським + кілька підводок до новинних сюжетів і зрозумів, що дуже добре вийшло тоді, що не склалося».  Вибори минають, гроші закінчуються, народна любов проходить. Репутацію відновити дуже складно, особливо, коли інтернет пам’ятає все.

Ніби і не змінилося нічого в країні вічної гречки. Ніби не було останніх років, внутрішніх зламів, дискусій про професію, місію журналіста, бачення того, ким має бути журналіст. Настільки багато було сказано про те, що журналісти мають працювати за стандартами, щоб не перетворюватися на маріонеток олігархів, політиків, корпорацій. Але кожен вибирає свій шлях самостійно.

А скоро і місцеві вибори… Скільки отакого повилізає на поверхню, коли журналісти поженуться за швидкою можливістю підзаробити? Зате потім, ми знову зможемо поговорити про стандарти і журналістську етику. Якої вистачить якраз до наступних виборів.

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ