Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Львівщина серед «лідерів» не лише за кількістю голів ОДА

Інформація оприлюднена Державним комітетом статистики про заборгованість із виплати заробітної плати у розрізі областей України станом на 1 січня 2014 року, свідчить про майже мільярдну суму невиплаченої заробітної плати підприємствами (установами, організаціями) на користь українців.

Негативними лідерами серед областей в яких підприємства заборгували заробітну плату працівникам є Київська, Донецька, Харківська, Крим та Львівська. Сумарно ці п’ять адміністративних одиниць акумулюють 53,8 % Заборгованої заробітної плати. Проте, якщо у Донецькій, Харківській областях та Криму зазначену заборгованість у переважній частці сформували підприємства-банкрути то у Київській і Львівській це економічно активні підприємства.

Питома вага підприємств Львівщини у заборгованій зарплаті складає 47,68 млн. грн. або 5,9 % від загалу в Україні. У цій сумі частка економічно активних підприємств Львівщини становить 71,2 %, підприємств-банкрутів – 19,9 %, економічно неактивних підприємств 8,9 %.

У складі заборгованості із виплати заробітної плати працівникам економічно активних підприємств (установ, організацій) Львівщини 53,0 % це ще заборгованість за 2012 та попередні роки (майже 18 млн. грн.), а загалом частка Львівської області серед таких підприємств у структурі всеукраїнської заборгованості складає 7,7 %. У більшості інших областей цей показник на рівні 0,4-1,8 %.

Проаналізувавши розподіл суми заборгованості з виплати заробітної плати працівникам економічно активних підприємств Львівщини за організаційно-правовими формами господарювання на 1 січня 2014 року, побачимо, що 52,7 % це державні підприємства. Саме на них має прямий вплив Львівська ОДА та її голова, профільні департаменти тощо.

Кількість працівників економічно активних підприємств Львівщини, яким не виплачено заробітну плату на 1 січня 2014 року становила 6,7 тис. осіб або 11,7 % від усіх таких працівників в Україні, або ж третє «почесне» місце після Харківської і Донецької областей. І якщо у цих двох областях цей показник у порівнянні до 1 грудня 2013 року зменшився на 54-60 % то у Львівській області зріс на 8,7 %.

Сума боргу в середньому на одного працівника Львівщини складає 5079 грн., або 167,7 % до середньої заробітної плати за грудень 2013р.

Також, Львівська область є у трійці негативних лідерів щодо заборгованості із виплат працівникам економічно активних підприємств у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності. Так, станом на 1 січня 2014 року ця сума складає 2,2 млн. грн. та у порівнянні з 1 січня 2013 року зросла на 368,3 %.

Ганебний стан, впродовж останніх років, з виплатою заборгованості із заробітної плати на Львівщині, свідчить про фактичну бездіяльність всіх очільників ОДА.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ