Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ми ніколи не поборемо корупцію

Ми ніколи не поборемо корупцію. Насамперед тому, що ніхто не хоче її побороти. Такого висновку я дійшла після чергового візиту у Жовкву.

Там спілкувалась зі знайомими. Отож, дві показові історії. 

Історія перша. Вчителька початкових класів загальноосвітньої школи у м. Жовква (на жаль, імені не знаю) складає батькам перелік того, що потрібно подарувати, ні, навіть не школі, а їй персонально - на День  народження, День вчителя, 8 березня. Серед подарунків, наприклад, золоті прикраси... В середньому з батьків на такі потреби стягується 300-400 грн. Одна із мам виступила проти, почала підбурювати батьків, що так не може бути, що за таку суму краще вже щось у клас дітям купити, та й в принципі не гоже отакі дорогі подарунки робити з примусу... Всі здали, а з тою мамою інші батьки не розмовляють, бо БОЯТЬСЯ, що їхнім дітям будуть занижувати оцінки! 

Історія друга. Про Жовківський роддом. Все стандартно - лікарю - дай, акушеру - дай, медсестрам - дай, санітаркам - теж дай... Середня "такса" 200-250 доларів за все (це у райцентрі!). Привезли знайому народжувати, у неї проблем не було, бо ж вона "домовилась" попередньо. Але.. привозять ще одну жінку, яка народжує, так би мовити, без попереднього погодження з дохтором... Так от, до тої іншої НІХТО не підійшов доти, доки не дали "гроші вперед". Дякувати Богу, всі живі-здорові. Ну можна подякувати лікарю, але гроші вперед - це ж бєзпєдєл, тим більше за таксою. Але я не розумію одного, чому люди з цим погоджуються? Чому про це розповідають тільки на кухнях? Чому бояться говорити вголос? Чому той батько не візьме біту та й не вріже тому лікарю, через якого дитина могла задавитися пуповиною, а в матері початися кровотеча? Чому та мама - одна, друга, третя - не зчинять скандал? Бо ж від тих поодиноких випадків, коли потерпілі не бояться виступити у ЗМІ, загальна картинна не змінюється? Ну чому люди переймаються великою політикою у Києві, якщо реальні побори з них здирають насамперед місцеві, і вже навіть не чиновники, а вчителі, лікарі... які до того ж живуть з ними в одному місті? Та не поборемо ми корупцію доти, доки будемо боятися НЕ ДАВАТИ хабарі!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ