Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Порядок реєстрації фізичної особи підприємцем

В даній статті буде розглянуто порядок та особливості реєстрації фізичної особи-підприємця.

Так, відповідно до ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» для державної реєстрації фізичної особи підприємцем подаються такі документи:

1) заява про державну реєстрацію фізичної особи підприємцем;

2) заява про обрання фізичною особою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної податкової і митної політики, - за бажанням заявника;

3) нотаріально засвідчена письмова згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника чи органу опіки та піклування - для фізичної особи, яка досягла шістнадцяти років і має бажання займатися підприємницькою діяльністю, але не має повної цивільної дієздатності.

У заяві про державну реєстрацію фізичної особи підприємцем (форма 10, Наказу Міністерства юстиції України «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань») необхідно окрім паспортних даних зазначити КВЕДи (види економічної діяльності), залежно від сфери діяльності підприємця. 

Варто зазначити, що попри законодавчу можливість подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та/або заяви про реєстрацію платником ПДВ разом із заявою про державну реєстрацію фізичної особи підприємцем, на практиці подання цих документів державному реєстратору не гарантуватиме перехід на необхідну систему оподаткування в обраний період. Відтак, надійнішим та результативнішим є подання документів щодо вибору системи оподаткування до відповідного контролюючого органу.

Необхідні документи для проведення державної реєстрації подаються до ЦНАПу, нотаріуса або іншого акредитованого суб’єкта реєстрації (перелік, яких є на сайті департаменту державної реєстрації та нотаріату – http://ddr.minjust.gov.ua ). 

При цьому, слід зважати, що фізичними особами-підприємцями не можуть бути: народні депутати, військовослужбовці, державні службовці, особи, які мають судимість за корисливі злочини.

Попри спрощену процедуру державної реєстрації та ведення податкового обліку слід звернути увагу на недоліки суб’єкта господарювання – фізичної особи-підприємця, серед яких варто виділити такі, як:

- можливість реєстрації лише місцем реєстрації проживання;

- відповідальність за зобов’язаннями, пов’язаними із здійсненням підприємницької діяльності, в межах усього належного фізичній особі майна, адже законодавець ототожнює правовий статус майна належного ФОПу та фізичній особі.

Якщо у вас виникли питання чи необхідність юридичної консультації щодо підготовки та супроводу господарської діяльності ФОП, звертайтесь до «Юридичної ЛІГИ».

тел. 096 527 17 22

Інформація подана на правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ