Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Раша ТБ» шукає українських експертів. З/п від 1000 у.о

Де місце справжнім патріотам, захисникам вітчизни нашої, борцям за свободу України? Де, де? На «раша ТБ», звичайно ж! На таку думку мене днями навів екс-заступник Авакова Ілля Ківа, який в чергове з`явився в ефірі російського телеканалу «Россия 1».

У своєму коментарі Ківа співав дифірамби Жириновському, казав, що знищить Саакашвілі, щось виплітав про злочинну владу і т.п. Але мова сьогодні не про Ківу, а про українців, які з`являються на російських пропагандистських ток-шоу. Часто їх представляють, як українських політологів, а запрошують начебто для представлення української сторони. Проте, насправді, "дискусії" в ефірі виливаютьcя у приниження, крики та навіть побиття. Відтак, до рівня плінтусу опускаються не лише ці горе-політологи, але й ми, українці, та наші ідеї. Якщо з тобою поводяться, як з худобою, то для чого ти знову і знову встаєш на ті самі граблі? Якщо тобі не дають донести свої ідеї і висловити думку, то для чого взагалі з`являтися в ефірі? Правильна відповідь – для того, щоб заробити на новеньку «Шкоду» чи трикімнатну квартиру в центрі Москви. Чому Москви? Бо для «українських експертів» в Росії, роботи не початий край. Більшість з цих експертів до появи на російському телебаченні були зовсім невідомими персонами, а тепер вони - "лідери громадської думки" й очолюють організації з гучними назвами.

Людину, якій на цьому відео «поправили макіяж» на обличчі, звуть В’ячеслав Ковтун. До слова, він один із найпопулярніших, так званих, українських політологів на російському ТБ. Найцікавіше те, що вперше я його побачив власне на одному із російських ток-шоу. До цього часу я, як і більшість українців, поняття не мав хто це. Ковтун закінчив аспірантуру Інституту національних відносин і політології НАН, після чого поголив голову і пішов в політику. До 2012 року він був помічником одразу п'яти нардепів. Набувши досвіду, Ковтун і собі захотів зайняти місце в парламенті. Двічі балотувався до Верховної Ради 2012-го та 2014 року за списками Ліберальної партії, як ви розумієте, марно.

Не досягши успіху в українському політикумі, Ковтун подався будувати кар'єру в Москві. Популярність на російському телебаченні Ковтун завоював тим, що піддавався приниженням, знущанням, побиттям, а одного разу йому зарядили в обличчя тортом.

Ще одного «борця» за права українців на російському ТБ звати  Вадим Карасьов. Цього чоловіка я принаймні ідентифікую за зовнішнім виглядом.

Карасьов є директором "Інституту глобальних стратегій". Спеціалізується на міжнародних відносинах та електоральній політиці. У 2008-09 роках працював радником голови Секретаріату президента. 2006 року намагався пройти у нардепи за списком партії "Віче", яка не здолала трьохвідсоткового бар’єру. Тепер Карасьов - один з лідерів партії "Єдиний центр", про яку також мало що відомо. Незважаючи на те, що він дещо популярніший за свого колегу по цеху, особливими розумовими здібностями все ж не вирізняється, як і вмінням переконувати, аналізувати і відстоювати свою позицію. До прикладу, у цій програмі він виглядає, як учень 6 класу, який не виконав домашнє завдання.

Російському інтернет-порталу «Лента.ру» Вадим Карасьов пояснив, що участь у російських шоу — це «некий челлендж, проверка профпригодности». Крім того, «Ми в Росії виконуємо роль опозиції. Опозиціонери, навіть якщо вони ходять на шоу, дуже обережні у висловах. У нас обмежень немає. Ми можемо сказати і про Росію, і про Україну те, що хочемо і вважаємо правильним».

І таких «українських експертів» на російському телебаченні, хоч греблю гати. Як розповів у своєму коментарі ТСН і справді професійний український політтехнолог Тарас Березовець, йому також пропонували брати участь у подібних ток-шоу:

"Їм потрібні люди, які нібито представлятимуть позицію України. Причому вони завжди пропонують гроші. Мені принаймні пропонували. Зазвичай йдеться про кілька тисяч доларів за один ефір. Особисто мені пропонували 2 тисячі доларів, плюс готель, перельоти тощо. Після відмови пропонували назвати свою ціну", - розповів Березовець

Він додав, що гонорари платять, ймовірно, не всім. Проте більшість заохочують саме так.

"Є там відверті негідники типу Ковтуна, який позиціонує себе як український політолог із Запоріжжя. Як кажуть, він вже давно купив собі квартиру в Москві. І в принципі він там і живе, фактично не виїжджає. Йому там вже кілька разів давали по обличчю, але гроші для нього, ймовірно, того варті", - каже Березовець.

Хто б заперечував проти участі українських експертів у російських передачах, якби це були справжні дискусії, під час яких можна донести наш погляд на проблеми. Проте такого там і близько немає. Більш того, в їх особі принижують усю нашу державу. Цей факт надає всьому, що відбувається на російських екранах, зовсім інший сенс.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ